Hans Teeuwen heeft gelijk (2)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Hans Teeuwen was vorige week te gast bij ‘Nova?s College Tour’. Wat volgde was een interessant gesprek waarin Teeuwen nogmaals laat zien dat hij het maken van grappen prima weet te combineren met een intellectuele boodschap. Sinds de dood van Theo van Gogh heeft Hans Teeuwen de handschoen opgepakt en is hij in het publieke debat een groot voorvechter van ?de vrijheid van meningsuiting?. Die positie van Theo wil hij liever niet overnemen, Teeuwen maakt namelijk het liefst grappen. Ook geeft hij (terecht) aan dat het ook helemaal niet nodig is om vaak in het publieke debat te verschijnen. Want: hoe meer hij dat doet, hoe meer zijn boodschap zou vervlakken. En gezien de aandacht die zijn optreden bij de meiden van Halal heeft opgeleverd, vindt hij het ook niet zo nodig om té vaak zijn boodschap te verkondigen.

Dat hij tijdens zijn langdurige badsessies (daar schijnt hij het prettigst te kunnen filosoferen) ook talent voor een solide analyse lijkt te hebben, bleek wederom in deze uitzending. Daarom, in de herhaling, de mening van Hans Teeuwen:

?Zijn religie en vrijheids van meningsuiting onverenigbaar met elkaar??

Nee, niet perse. Het ligt eraan hoe je je religie uitoefent. Religie zou eigenlijk een ‘gebruiksvoorwerp’ moeten zijn. Ik bedoel dat je ervoor kan kiezen en kan zeggen: ja, dit is wel een religie die bij me past. Daar voel ik me goed bij en alles wat daarbij hoort, de symbolen enzo, dat spreekt me aan. Dat vind ik leuk en daar schik ik me in, zoals je eigenlijk ook bij een voetbalvereniging of een andere vereniging gaat. Dan lijkt me dat het voor mensen alleen een uitkomst kan zijn. Want sommige mensen kunnen niet tegen de gedachte dat we geen idee hebben ‘wat we hier doen’. Wat natuurlijk zo is en voor die mensen is dat dan een uitkomst. Dat er een soort van verhaaltje wordt verzonnen en sommige mensen voelen zich daar dan goed bij. Dat is helemaal niet zo erg.

Maar het wordt een probleem als het als een ?absolute waarheid? wordt gepresenteerd, een ?goddelijke waarheid?, waar niet eens over gesproken mag worden, want het is het woord van God. Ja, dat vind ik zo onzinnig, dat schreeuwt erom om belachelijk gemaakt te worden.

[?]

Na aanleiding van de dood van Theo van Gogh: Nederland is nog steeds in shock, zei je tegen de Guardian.

Een beetje in de war wel ja, komt ook omdat de hele discussie zó ingewikkeld is voor mensen. Er hangt zoveel mee samen. En als mensen denken over dingen als integratie en religie, zie ik dat die denkpatronen zo zitten vastgeroest. Ik bedoel: dat duurt zo lang voordat mensen daar vanaf raken en er op een andere manier naar kunnen kijken. Er is zo weinig helderheid. En wil je een beetje helder zicht krijgen, dan moet je daar echt behoorlijk lang over nadenken.

En hoor je iemand in Den Haag die een antwoord heeft, of een begin van een antwoord?

Nee, niet echt.

Wilders, verdonk?

Ik ben geen voorstander van Wilders of Verdonk. Op het moment dat Wilders de Koran wilde gaan verbieden.. Dat is nu nét wat er niet moet gebeuren. Boeken moeten niet verboden worden. En het debat wordt eigenlijk steeds rechtsers, omdat links er ook geen antwoord op heeft en eigenlijk al heel lang niet weet wat ze ermee aan moeten.

(via)

0

Reacties (11)

#1 pedro

Natuurlijk heeft Hans gelijk in zijn constateringen over de vrijheid van meningsuiting en dat kan niet genoeg herhaald worden.

Eigenlijk zou ik nog meer van zijn mening willen horen. De meiden van Halal, DWDD, Nova´s College Tour… Het gaat steeds over vrijheid van meningsuiting, beledigen en geweld. Ik vraag me af, wat bij hem de relatie tussen beledigen, schelden en geweld is, bijvoorbeeld. Is schelden nooit of altijd geweld, of wanneer wordt schelden geweld?

En ik ben ook erg benieuwd naar zijn oplossingen, of de richting waarin we naar zijn mening oplossingen moeten zoeken. iedereen, die hans´ opvatting over vrijheid van meningsuiting onderschrijft, is het stadium van het probleem constateren, benoemen en erkennen voorbij.

 • Volgende discussie
#2 ali w

Zou het enig resultaat opleveren als Hans Teeuwen de politiek in gaat? (Ook al wil hij dit niet) Zijn standpunten zijn zoo duidelijk en helder dat iedereen zich hiermee zou moeten kunnen conformeren

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Mark

Hans Teeuwen in de politiek? Dat zou wel lachen worden maar niet erg constructief.

Overigens zegt ie weinig nieuws in deze uitzending.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Dijkie

Hans Teeuwen For President!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 wout

Teeuwen zegt zelfs helemaal niks. Niet dat de vragen goed waren, maar wel.

De man is een uitgebluste caberetier, meer een gekke bekkentrekker zelfs dan een echt komisch talent.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jay

@5 en jij bent een talentloze zeikerd die nog nooit iets constructiefs bijgedragen heeft, maar toch houden we van je.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Rodehond

Het is vrij moeilijk iemand serieus te nemen die beweert dat Teeuwen geen komisch talent is/heeft.

Verder komt hij op voor de vrijheid van meningsuiting, zoals hij zelf al zei met frisse tegenzin. Over andere politieke of maatschappelijke onderwerpen zie ik hem geen actieve publieke rol spelen. En hij zelf ook niet vermoed ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 ajmh

Teeuwen moet blijven doen waar hij echt goed in is, grappen maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 wout

@5

Talentloos? Mijn talent ligt erin dat ik ondanks mijn constante gezeik zo lovable ben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Albert Schwein

@8: Inderdaad. Anders word hij snel net als die ene cabaretier die hij tijdens dat Nova College zo zat af te zeiken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 marc

@10: dat heeft hij zelf gelukkig dus ook door, daarom doet hij dat soort dingen niet vaak :).

och grappen maken, ik vind die jazz plaatjes die hij nu zingt ook te gek.

 • Vorige discussie