Handel in wilde dieren floreert op internet

te koop: baby-aapje, ideaal als knuffel voor uw jarige breezah dochter Dierenbeschermingsorganisatie IFAW heeft onderzoek gedaan naar de handel in beschermde dieren op internet. In één week tijd werden er alleen al op engelstalige websites 9000 levende dieren of dierproducten te koop aangeboden, hiervan viel 70% onder beschermde diersoorten. Deze handel is illegaal en strafbaar. te koop: eindelijk een krukje waar tante Annie niet doorheen zakt Jonge tijgertjes van twee weken oud worden aangeboden voor 1500 dollar per stuk. Maar ook talloze medicijnen, sieraden en ornamenten gemaakt van o.a. zeeschilpadden, apen of olifanten zijn gemakkelijk te verkrijgen via internet. Ondanks dat de veilingsite eBay beweert dat ze er alles aan doet om de handel in beschermde dieren op haar site tegen te gaan voltrekt nog steeds 15% van deze handel zich op eBay, aldus IFAW in het rapport Caught in the web: wildlife trade on the Internet.

Onwetendheid is voor Ifaw Nederland geen excuus om bedreigde dieren te kopen en verkopen via het net. ‘Iedereen heeft natuurlijk de verantwoordelijkheid geen wilde dieren en lichaamsdelen van wilde dieren te kopen of verkopen’, stelt directeur Marcel Bertsch in een persbericht. ‘De handel in wilde dieren wordt gedreven door de vraag van de afnemers. Koopt niemand meer, dan zal het doden ook ophouden. Onze boodschap aan mensen die op internet winkelen is simpel: koop je online producten van wilde dieren, dan is dat net zo verwerpelijk als het eigenhandig doden van deze bedreigde dieren.’ (OneWorld)

 1. 1

  Het rapport gebruikt wel veel woorden. Op Ebay zie je eenvoudig hoeveel dagen iets (herhaald) te koop staat voor het wordt gekocht. Voor de omvang van de echte handel is dat gegeven wel belangrij. Maar ik vind het niet terug in de pdf.

  /handelaarsmode on
  Mooie dingen voor de mensen. Kunstschatten en bodemvondsten zijn ook een bron van vreugde voor iedereen. Laat al die arme mensen toch een centje bijverdienen, wat is daar nou zo erg aan. Beter opgegraven dan onbekend gebleven. En dat gezeur over onherstelbare schade en verwoesting van de vindplaatsen… wordt erg overdreven. Er zijn genoeg officiele opgravingen gedaan. Een beetje wetenschapper extrapoleert dan gewoon, niettan ?

  Kijk me zo’n beeldje nou eens staan…. Pung-Fi wat ik je brom.

 2. 6

  “De internethandel in bedreigde diersoorten is lucratief en snelgroeiend”

  Ach, ook niet voor lang.

  En was er niet ergens zo’n spermabank voor (al dan niet bedreigde) diersoorten opgericht (?)

  Vraag me wel eens af hoelang het gaat duren voordat we zelf op het lijstje voorkomen.

 3. 7

  Hoeland het duurt voordat we zelf op die lijst voorkomen? Nou, ik heb net gelezen dat een bezoeker van Sail is overleden na een ongelukkige val tussen de wal en het schip, dat is dus 6 miljard – 1 …
  nog 5.999.999.999 te gaan…