Handel in honger

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

In Nederland wijzen we graag naar de boze financiële sector in de Verenigde Staten. Nee, zo’n harde take no prisoners-cultuur als bij de Amerikaanse zakenbanken heerst hier niet. Beleggen, bankieren en speculeren in Nederland zijn nog steeds een redelijk nette business. Zo is het beeld.

De werkelijkheid is natuurlijk anders. Zembla toonde eerder al aan dat Nederlandse institutionele beleggers er geen probleem in zagen om in clustermunitie en ander wapentuig te beleggen. Nu blijkt dat Nederlandse beleggers ook erg actief zijn in de wereldwijde voedselspeculatie. Niet alleen zijn we actief, we waren er vroeg bij – ja, de financials met die beroemde VOC-mentaliteit ruiken iedere kans voor een paar extra florijnen natuurlijk als eerste – we zijn ook nog eens een van de grootste spelers op deze markt.

Dus voordat u zich aan het vreetfest overgeeft, kijkt u dan even naar deze korte documentaire en wie meer wil weten, hier is het onderliggende rapport en hier nog een goed stuk van Matt Taibi over de rol van Goldman Sachs in dit verhaal. Fijne Kerst dames en heren van de pensioenfondsen en banken!

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Reacties (12)

#1 Tom van Doormaal

Schorpioenen doen waartoe ze gemaakt zijn. Maar beleggers doen dat ook: ze zoeken naar een methode om rendement te boeken.
Ik heb met enige huiver gekeken naar Zembla, naar de keurige heren, die het veroorzaken van honger eerst een “outrageous” beschuldiging te noemen en vervolgens, bij specificatie liberaal roepen dat iedereen natuurlijk een mening mag hebben.
Het lijkt mij dat elk fatsoenlijk mens hier een onbehaaglijke kerstdis van behoort te hebben. Goed werk, Dimitri.

 • Volgende discussie
#1.1 Harm - Reactie op #1

En ? Regels instellen voor de schorpioenen, in de hoop dat ze zich er aan houden?

Of toch maar doodtrappen?

#2 richard

Speculatie in voedsel verhoogt de prijzen niet maar helpt juist de boeren en de armste mensen. Wat Zembla zegt is apert onjuist en getuigt van een extremistisch soort fanatisme.

http://logicfreezone.wordpress.com/2011/12/25/handel-in-honger/

Ik zal het nog een keer zeggen: Speculatie is in het voordeel van boeren en de armste mensen op deze planeet. En Zembla bestaat uit een club idioten die geweldige schade aan de samenleving doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Inca - Reactie op #2

http://logicfreezone.wordpress.com/2011/12/25/handel-in-honger/

… vat het wel samen denk ik.
Ze kunnen vast ook een goed argument geven voor het perpetuum mobile.

(De belangrijkste vraag is natuurlijk: als het niet de armen en ook niet de middenklasse is die er op achteruit gaat – waar verdienen de speculanten dan hun geld mee? Of zijn ze stiekem toch ineens aan liefdadigheid gaan doen?)

 • Volgende reactie op #2
#2.2 Harm - Reactie op #2

Ik zal het nog maar een keer zeggen: Als de rijken nou maar steeds rijker worden, dan worden de armen daar vanzelf beter van, want die rijken moeten dat geld tenslotte weer uitgeven en dat is goed voor de werkgelegenheid.

Vooral speculanten zijn nuttig, want als je nou maar genoeg handelt zonder iets te produceren, dan verdien je een hoop geld zonder dat ook maar iets bijdraagt in de vorm van goederen. Dat is bovendien ecologisch gezien zeer verantwoord, want zonder extra goederen ook geen extra afval.

Eigenlijk is kapitalisme de hoogste vorm van groen socialisme.

 • Vorige reactie op #2
#2.3 Karl Kraut - Reactie op #2.2

Hoe meer rijken, des te meer investeringen in kapitaalgoederen. Want stel je voor dat alles opgeconsumeerd zou worden.

 • Volgende reactie op #2.2
#2.4 Tom van Doormaal - Reactie op #2.2

Leuk, maar waar gaat de ironie over in bittere ernst?
Ik denk ook dat speculanten niet vervuilen, dus het is allemaal mooi. Maar de productieve prestatie is nihil: ze maken niks, de goederen allocatie wordt niet beter door hogere prijzen.
Schorpioenen trap je dood, het probleem is alleen dat ze een wereld vorm geven, waar wij ook in zitten en belang bij hebben.
Dus ja, regels maken. Een tijdje terug was er opschudding, omdat de pensioenfondsen in de wapenhandel zaten. Daar is actie tegen gevoerd en dat is een besmette activiteit geworden. Ik denk dat de wereld vooruit gaat van het illusieloos ingrijpen en proberen dingen te regelen.
Ik weet ook dat vliegtuigen vol “machine parts” elke dag de wereld over vliegen en dat er geen mens minder door is gestorven. Maar je kunt iets proberen en je kunt gelijk hebben. Ik probeer liever wat.

 • Vorige reactie op #2.2
#2.5 Harm - Reactie op #2.4

Dankzij dat soort redeneringen zitten we nu met een schorpioenenplaag.

#3 ricky

Landen als Afrika worden uitgemolken,ook door pensioenfonds werk en welzijn.punt uit

vele amerikaanse en nederlandse bedrijven zijn landjespikkers.punt uit

ik verwijs u naar googel.punt uit

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Karl Kraut

FOOD STAMPS PROFITS: how JP Morgan gets rich with increased poverty
http://www.youtube.com/watch?v=eYRG9f5F4gw

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Rene

Beleggen, bankieren en speculeren in Nederland zijn nog steeds een redelijk nette business. Zo is het beeld.

Dat lijkt nogal op gratuite onzin. Wiens beeld?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie