‘Er is iets aan de hand waardoor uw kind gevaar loopt, maar heb vertrouwen! Wat is er dan aan de hand? Ja, dat gaan we u niet vertellen!’ Kinderen in Weesp kregen maandag een brief (.pdf) mee naar huis waarin staat dat er dreigementen zijn binnengekomen bij onderwijsinstellingen in Weesp. Daarop besloot de burgemeester in overleg met vertegenwoordigers van de gemeente Weesp, de politie, onderwijsinstellingen en peuterspeelzalen enkele maatregelen te nemen. Naast extra waakzaamheid en surveillerende politie- agenten zullen scholen deuren op slot houden als de kinderen binnen zijn.
Deze maatregelen suggereren ernstige dreigementen. Maar wat zijn die dreigementen dan? En wie uit die dreigementen? Dat wil de burgemeester niet kwijt ‘in belang van het onderzoek’. Over het zwijgen van de verantwoordelijken ontstaat steeds meer verontwaardiging onder de ouders van de kinderen die op de scholen zitten. Met ‘Dendermonde’ in het achterhoofd zet een ouder zijn/haar kind niet gerust af bij een school die veiligheidsmaatregelen treft.
De gemeente lijkt op dit moment de onrust alleen maar te vergroten door niet te melden waar de dreigementen vandaan komen en van wat voor aard ze zijn. De inwoners van Weesp speculeren over een wit geschminkte man of een man met een masker die voor schoolramen staat. Kinderen roepen al dat er een man rondloopt die kinderen vermoord.
NCRV’s Opsporing Verzocht biedt niet veel meer duidelijkheid. De geruchten over dreigbrieven en geschminkte mannen worden niet ontkracht dan wel bevestigd door een woordvoerder van de politie. Wel wordt duidelijk dat het bedreigende telefoontje gepleegd is door een stel pubers, die inmiddels gearresteerd zijn. De politie wil niets kwijt over de inhoud van het telefoontje.
De politie en de burgemeester zouden open kaart moeten spelen. Vertel wat er aan de hand is. Daarmee vergroten ze het draagvlak voor de maatregelen, maar bovenal scheppen ze daarmee minder onduidelijkheden. Onduidelijkheden die burgers nu zelf invullen. Een andere methode is om niets te zeggen en alleen de bewaking flink op te voeren. De halfslachtige verantwoording die nu wordt tentoongespreid is leuk voor politie en justitie, maar dient geen algemeen belang. Het belang van het onderzoek weegt niet op tegen de onrust onder ouders.
Het zwijgzame optreden van de burgemeester en de politie staat niet op zich. De informatiestroom van onze ordediensten staat steeds meer in dienst van het functioneren van de politie. Het informeren van burgers blijft vaak in gebreke, waardoor ze meer onduidelijkheid dan duidelijkheid scheppen. Dit leidde er bijvoorbeeld al toe dat het Eindhovens Dagblad een misdaadblog is begonnen waarmee het dagblad de strijd aangaat met “de bureaucratisering bij de politie én hun eenzijdige informatiebeleid”, aldus de initiatiefneemster.