Gutmenschenindustrie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Twee brieven van Mauro hebben we nu gezien, en twee keer bleek het niet te gaan om daadwerkelijk door de Angolese jongen geschreven stukken. Gisteren maakte ik me nog kwaad om de zin: “Ik beloof dat ik altijd zal proberen van waarde te zijn voor Nederland.”

Vandaag weet ik dat ik me boos maakte om de handige formulering van een of andere professionele tekstschrijver, meester in de emoterreur. Ik voel me te kakken gezet, niet serieus genomen, bedrogen. Ik heb me mee laten slepen in de emotie van het moment, en ik niet alleen.

Teruglezend kan ik niet anders dan concluderen dat ik slecht gelezen heb. Wat een rare brief is dat, half geschreven door een twaalfjarige – Ik wil zo graag ieder jaar Koninginnedag vieren – en half door een wat ambtelijk formulerende volwassene – Tegen wil en dank ben ik nu een symbool geworden van jonge, alleenstaande asielzoekers in Nederland. Dat laatste had ik zelf kunnen schrijven; het eerste citaat klinkt als mijn nichtje.

Wie denkt dat het opstellen van emotionele nepbrieven uit naam van Mauro de zaak helpt, die heeft het mis. Niemand wordt graag besodemieterd; medestanders zoals ikzelf ook niet. Tegenstanders van Mauro grijpen dit soort dingen met beide handen aan om het hele verhaal rondom de jongen als leugens af te doen. Ga nog even zo door en je hebt niemand meer over met je goedebedoelingen-clubje.

Misschien dat de Gutmenschenindustrie even een stapje terug kan doen. De zaak is al gevoelig genoeg van zichzelf. Mensen die via Mauro ook hun 15 minutes of fame willen en andere debatvervuilers hebben we nu wel afdoende gehoord. Hun verhaal kenden we trouwens al.

Het woord is nu aan Mauro zelf.

Reacties (17)

#1 Sjiek

Helemaal mee eens.

 • Volgende discussie
#2 J.Morika

Intussen wacht ik op de onderzoeksjournalistiek die eens aan zijn naaste familie aldaar (om te beginnen zijn moeder) gaat vragen wat zij nou van de hele situatie vindt, en hoe ze terugblikt op hun eigen verantwoordelijkheid in deze kwestie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Bismarck

Beetje jammer dat nu ook al Sargasso-redacteuren zich van de term Gutmensch beginnen te bedienen. Waarom ga je niet bij de Roze Khmer solliciteren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Olav - Reactie op #3

+1

 • Volgende reactie op #3
#3.2 larie - Reactie op #3

guttegut wellicht..komen we toch weer bij een onderbuik;)

 • Vorige reactie op #3
#4 Steeph

Overigens heeft de tweede kamer net gestemd en dat was niet gunstig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Harm

Ik denk dat hij zich behoorlijk gebruikt zal voelen achteraf.
Maar dat hij nu weinig andere keus heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 larie

Something is rotten in the state of the gypsumlands.

act I, scene IV

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Ernest

Je hebt gelijk. Marketing inderdaad. Die jongen mag van mij blijven, maar als hij liever naar een leuker land wil, geef ik hem groot gelijk. Net als Ayaan Hirsi Ali.
Ook dat “Laten we onze Waardebril nou eens opzetten”. urgh. Ik raak er van in de war, van die waardebril. Die jongen mag het van mij helemaal zelf uitzoeken als hij anderen maar met rust laat. Dan doet hij eigenlijk al heel wat meer voor de samenleving dan veel politici en zakenlui die niet met hun handen van andersmans spullen en dromen kunnen afblijven.
Ik zet me eigenlijk helemaal niet in voor de Nederlandse samenleving – moet ik nou het land uit? En Wilders zet zich op zijn manier voor het land in, dus die mag blijven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Terrebel

Helemaal gelijk! En al die mensen die hun bezwaarschrift aan de Belastingdienst door een ander laten schrijven ook allemaal het land uit! Evenals al die mensen die te dom zijn om hun eigen administratie te doen en dat overlaten aan een boekhoud-mannetje…? Weg ermee! En dan heb ik het nog niet eens over al die mensen die te lui zijn om zelf hun protest-stem te laten horen en daarom mensen als jij hun gevoelens onder woorden laten brengen….Bah!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Niet Je Zus

N.a.v. uitkomst voor Mauro: ik schaam me echt diep voor dit land.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9.1 Olav - Reactie op #9

Je bent niet de enige. Het is echt erg.

#10 vandyke

Dit land is zo afgezakt.

Ook nog een absurde procedure:
Hij moet in Nederland een Machtiging voor Voorlopig Verblijf (MVV) aanvragen. Dat is geen visum, maar een procedure die je start in het buitenland om naar Nederland te mogen komen, terwijl de reden van komst wordt getoetst als je nog het buitenland bent. Als dat is goedgekeurd dan krijgt Mauro een beslissing dat hij naar Nederland mag komen. In Nederland mag hij dan een verblijfsvergunning aanvragen ogv studie.

Alle verblijfsvergunning voor studie in Nederland worden gegeven voor minder dan een jaar. Over een jaar kunnen we dus weer aan de bak.

Dit land heeft niet een econoom, jurist, politicoloog oid nodig als leider, maar een sociaal psycholoog. Ik weet nog iemand die werk zoekt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 HPax

Wie uit liefhebberij of voor brood zich met het ‘Nieuws’ bezig houdt en niet van meet-af-aan de authenticiteit van Mauro’s brieven in twijfel heeft getrokken, kan beter een andere hobby of baan gaan zoeken. Want wat dacht zo’n iemand dan dat-ie wist vóór Mauro? Niets. Of alleen de ‘ontvangen ideeën’ van de ‘goedmens’. En het is dan ook terecht dat de inleider EofE die ‘Gutmensch’ erbij sleept en hem eens een keer voor aap zet. Dat werd de hoogste tijd.

In c. 3 wordt betreurd ‘dat nu ook al Sargasso-redacteuren zich van de term Gutmensch beginnen te bedienen’. Ik ben het met die treurnis niet eens. Ik geloof in zonde, vergeving en herstel. Men zegt trouwens dat de Engelen verheugder zijn over een bekeerde zondaar, dan over 10 rechtvaardigen.

Ik voorzie voor de auteur van de ‘Gutmenschindustrie’ na gedane boete een rentree, een bloeiende toekomst, aan de goede kant

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 L.Brusselman

Artikelen met zulke afschuwlijke germanismen als kop,daar begin ik niet aan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 Rob van Kan - Reactie op #12

Tsja. Reageerders die niet de inhoud maar een enkel woord willen bespreken, daar begin ik überhaupt niet aan.

#12.2 L.Brusselman - Reactie op #12.1

Waarom reageer je dan op mij?,beetje inconsequent