Aan het demissionaire kabinet zitten we nog wel even vast. Hoe het er precies voorstaat met de kabinetsformatie weten we niet. In een extreem karig briefje aan de voorzitter van de Tweede Kamer deelden de informateurs mee dat ze na volgende week de Kamer opnieuw zullen informeren.

Het kattebelletje was van 25 november. Na volgende week is dus op of na 6 december. Dat het allemaal niet zo vlot gaat verklaren de heren in hun laatste zin:

De verdere voortgang blijft mede in het teken staan van verplichtingen die voor de betrokkenen bij de formatie verbonden zijn aan het lidmaatschap van de Kamer en/of het kabinet, waaronder de behandeling van de begroting en de verantwoordelijkheid voor bestrijding van de corona-pandemie.

Logisch? Logisch! Een mens kan geen twintig ballen in de lucht houden. En de hoofdonderhandelaar voor de VVD houdt er al zo veel in de lucht. Als minister-president heeft hij zijn handen vol aan de reguliere taken. Daarbovenop is hij crisismanager geworden, waarbij de coronacrisis misschien wel de meest tijd en energie vraagt.
Zijn agenda is niet elke week bomvol, maar een schema als onderstaande maakt duidelijk dat hij niet elke dag met de formatie bezig kan zijn.

Uit Ruttes agenda

14 oktober Kamerdebat over de begroting ministerie van Algemene Zaken
29 oktober ontvangst minister-president Trudeau van Canada
30 en 31 oktober naar de G20 top in Rome
1 november naar de Klimaatconferentie in Glasgow
2 november persconferentie i.v.m. coronavirus
9 en 10 november bezoek aan Griekenland, Albanië en Noord-Macedonië
12 november persconferentie i.v.m. coronavirus
16 november Kamer debat over ontwikkelingen rond coronavirus
22 november persmoment i.v.m. coronavirus
26 november persconferentie i.v.m. coronavirus

Tja, en dan tussendoor aanschuiven aan de onderhandelingstafel op landgoed De Zwaluwenberg (27, 28 oktober en 18, 19 november). Zoveel ballen in de lucht… Dat-ie nog op zijn benen kan staan!

Rustig aan, dan breekt het lijntje niet

Het wordt tijd Rutte wat rust te gunnen. Zijn stem klonk gisterenavond toch wel wat vermoeid. Er zijn twee opties.  1. Hij laat de formatiebesprekingen aan een ander over en bemoeit zich er niet meer mee. Of 2, hij benoemt voor de coronacrisis een andere crisismanager. Liefst iemand van buiten het kabinet.
Een derde optie, zijn ontslag indienen, durven we hier niet voor te stellen. Zijn ambities zijn immers genoeg bekend en ermee stoppen zit daar niet bij.

Maar Rutte heeft het zo ontzettend druk, dat het goed voorstelbaar is dat er geen ruimte tussen zijn oren is om over ‘iets rustiger aandoen’ na te denken. Laten we hem daarom een handje op weg helpen.

Dringend advies

Geef in reacties hieronder aan welke optie u hem gunt. En verspreid de boodschap op uw sociale media. Laten vooral de 1.988.651 mensen die op Rutte stemden, hem van een van deze twee dringende adviezen voorhouden. Dringende adviezen zijn er om op te volgen, nietwaar?

Advies 1: Lieve Mark, laat de formatiebesprekingen aan een ander over.
Advies 2: Beste Mark, benoem voor de coronacrisis een andere crisismanager.

Adviseert u maar…

Reacties (16)

#1 Co Stuifbergen

Waarom moet er een coalitie komen?
Laat de discussies maar in de Tweede Kamer plaatsvinden!
(dat gebeurt natuurlijk niet, maar de tweede kamer heeft commissies waarin partijen overleggen).

  • Volgende discussie
#1.1 Cerridwen - Reactie op #1

Wat verwacht je daar precies van?
Gezien de grote moeite om tot een meerderheid te komen die met elkaar wil praten over een regering, lijkt mij de kans erg klein dat de partijen in de tweede kamer in staat zijn tot het formuleren van een coherent coronabeleid, om maar wat te noemen.
Er is nergens een meerderheid voor, niet voor schoolsluitingen, niet voor een vaccinatieplicht, en niet voor laat maar waaien beleid. De kamer stemt alleen ergens vóór als de urgentie zeer hoog is, zoals nu.

Die zelfde situatie bestaat bij alle andere grote thema’s die opgepakt moeten worden.

#2 Hans Verbeek

Rutte kan ook voortijdig met pensioen, of functie elders.
Ik denk dat er in NL voldoende capabele acteurs rondlopen die de Tweede Kamer en de bevolking onbewogen kunnen voorliegen dat ze er geen herinnering aan hebben. Het is allemaal slechts toneel, hij staat niet aan het roer en kan niet zorgen dat er opeens wel genoeg aardgas is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 lmgikke

Rutte: functie elders.

Gisteren met de persconferentie: Hij rekent het zichzelf aan dat de corona boodschap niet overkomt.

Nee dat doet hij dus NIET. Hij lult maar blijft zitten en gaat gewoon verder.

Hij is al demissionair, faalt nog steeds en nog vaker, maar blijft gewoon zitten.

Hij rekent zichzelf niets aan. Hij lacht om verantwoordelijkheid. p.s. die agenda voor hem is niet zo druk hoor. Hij doet toch niets anders dan een mooie woorden speech geven. Die heeft hij al klaar in een template waar hij wat woordjes moet kiezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Frank789

Advies 3: Lieve Mark, trek je volledig terug uit de politiek.

Je houdbaarheidsdatum is al een jaar verlopen en Nederland is nu Rutte-moe, dood en doodmoe.
Dit wordt nooit meer wat, en je moet ons ook een nieuw fris gezicht gunnen. Iemand die zich vol op corona stort en niet gehinderd wordt door eindeloze coalitie besprekingen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Sjors - Reactie op #4

Als Nederland echt Rutte-moe was, dan was de VVD niet wederom met afstand de grootste partij geworden, en hadden partijen als D66 -waarvan al vanaf het begin overduidelijk was dat die partij ondanks alle mooie woorden over ‘nieuw leiderschap’- gewoon weer zou doorgaan met een nieuw kabinet Rutte, ook niet zoveel zetels gekregen. Een flinke minderheid is Rutte-moe, mijzelf incluis, maar een net zo flink deel ziet deze incapabele clown het liefst gewoon nog een keer mp worden.

#4.2 Frank789 - Reactie op #4.1

[ dan was de VVD niet wederom… ]

A – Dat is alweer 8 maanden geleden
B – De besmettingen liepen tot begin maart flink terug
C – Dat was zonder het gestuntel van de laatste maanden
D – Wat was het alternatief? De meeste mensen blijven partijtrouw en leidertrouw, ondanks een slechte leider.

Maar ik denk wel dat je gelijk hebt (sept 2021):
https://www.ioresearch.nl/actueel/vertrouwen-in-kabinet-en-overheid-en-kaag-afgenomen/

#5 KJH

Whynotboth.jpeg?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Joop

Rutte is de beste van de zeven slechtsten.

Als je ziet wie ze bij de oosterburen krijgen, meer leider en wat minder lachen, staatsman.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 marcel kerkhofs

wat mij betreft lijkt het me goed om het corona dossier zoveel mogelijk te de-politiseren en vakinhoudelijke mensen hierop te zetten. Denk bv aan Marcel Levi die al veel vaker genoemd wordt.
Het opschalen van IC’s zou bv op zijn minst weer op tafel moeten komen op basis van zakelijke argumenten en niet op politieke.
er zou op operationeel niveau meer vrijheid moeten komen voor huisartsen om ook te werken met (experimentele) medicatie. Op tactisch niveau zouden ziekenhuizen niet meer stand-alone maar veel meer samen moeten (kunnen) werken en alleen op strategisch niveau zou er afstemming met de politiek moeten zijn waarbij voorstellen ‘gewoon’ door de kamer worden beoordeeld op basis van scenario’s. dan worden ze ook (ook de oppositie) mede verantwoordelijk voor het gekozen beleid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7.1 Frank789 - Reactie op #7

[ Het opschalen van IC’s ]

Alleen met een verbod naar Rutte c.s. om te sturen op ziekenhuis- of IC opnamen, want die gaat dan rustig maatregelen loslaten met als gevolg meer zieken en doden.

Kunnen we eerst eens een aantal IC-bedden reserveren voor reguliere operaties en ongevallen?
De rest is voor coronagevallen met voorrang voor volledig gevaccineerden.
Als er dan nog iets over is dan is dat voor vaccinweigeraars.
.
[ meer vrijheid … voor huisartsen om ook te werken met (experimentele) medicatie. ]

Alsjeblieft niet zeg. Krijgen we weer rampen zoals met hydroxychloroquine en Ivermectine. Er wordt keihard gewerkt aan geneesmiddelen, laat dat liever over aan de experts, en dat zijn geen huisartsen.

  • Volgende reactie op #7
#7.2 marcel kerkhofs - Reactie op #7.1

NL heeft vanaf 2009 een daling gehad in IC bedden met bijna 20%. tegelijktertijd zijn er in diezelfde periode ong 1 miljoen mensen bijgekomen en is het personeelsbestand van verzorgenden met bij 10% gedaald. En daar bovenop komt nog dat de levensverwachting hoger wordt wat vaker leidt tot meer zorg(vraag) . Dit was een accident waiting to happen dus we moeten veel meer (IC) bedden hebben ook zonder corona…

#7.3 Frank789 - Reactie op #7.2

[ we moeten veel meer (IC) bedden ]

Vóór corona was er geen enkel probleem met IC-bedden.
Het aantal ziekenhuisbedden daalt al vanaf de jaren 60. En dat kan omdat de gemiddelde ligduur van 3 weken is gedaald naar nu 5,2. En dan heb je minder bedden en minder verplegers nodig bij een groeiende bevolking.

IC-capaciteit voor calamiteiten is een ander verhaal. Zelfs Duitsland zit nu in de problemen doordat een flink deel van de bevolking in kwakzalverij gelooft.

#7.4 marcel kerkhofs - Reactie op #7.3

ik heb het even uitgezocht Frank. Het aantal IC bedden is gelijkgebleven en het aantal ‘gewone’ bedden is fors verminderd. zie https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/ziekenhuiszorg/cijfers-context/trend-aanbod#node-trend-aantal-ziekenhuisbedden-en-ic-bedden

zoals jij zegt is/ wordt er veel efficienter gewerkt – dat is mooi. Ik heb wel ergens gelezen (weet niet meer waar) dat er al bijna 20jaar gewaarschuwd wordt voor een pandemie. Had daar dan niet op zijn minst een draaiboek voor moeten liggen vraag ik me af… Een soort van scenariodenken…?

#7.5 Bismarck - Reactie op #7

“meer vrijheid moeten komen voor huisartsen om ook te werken met (experimentele) medicatie.”
Dat lijkt me een bijzonder slecht idee. Er lopen behoorlijk wat kwakzalvers rond onder de Nederlandse huisartsen.

“Op tactisch niveau zouden ziekenhuizen niet meer stand-alone maar veel meer samen moeten (kunnen) werken “
Gebeurt al lang en op eigen initiatief zullen ze niet verder gaan dan ze nu doen (daar is de politiek, inclusief belastinggeld voor nodig).

  • Vorige reactie op #7
#8 Rigo Reus

Omdat de duur van kabinetsformatie nu naar de 250 dagen loopt, en er nog geen oplossingen in zicht zijn, is het misschien tijd om ‘ns Buiten de Doos te denken, wat zou wel tot een succes kunnen leiden als je alles al geprobeerd hebt? Dan is Open Hiring misschien een idee. Met Open Hiring heeft Rutte gelijk een kabinet. Geen sollicitatiegesprekken, geen formatiebesprekingen. Geen, wie krijgt er welke post. Geen bemoeienis van informateurs, geen gekonkel over functie elders, geen gedoe met formateurs en hun drankgebruik, geen gevraag naar cv of ervaring, maar hup, gewoon gelijk op je post en aan het werk. Het land moet bestuurd. Dan kan tot verassende resultaten leiden. Denk zou kunnen aanschuiven, of JA21, of de BBB en BIJ1. Iedereen is welkom , ongeacht wat je in het verleden hebt gedaan, er worden geen lastige vragen gesteld. En kan het slechter worden dan dat het nu is?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie