Rutte record: meest opgestapte kabinetsleden

COLUMN - Mona Keijzer werd met spoed het kabinet uitgetrapt. Mark Rutte beroerde zichzelf en jubelde: “Yes, yes, yesss!!”. Hij was er klaar mee want hij had zojuist alweer een record gebroken.

Nog maar kort geleden evenaarde Rutte het Lubbers-record van de meeste opgestapte bewindslieden (Volkskrant 17 september). Toen Kaag en Bijleveld opstapten kon Rutte III, net als Lubbers III, tien opgestapte bewindslieden noteren.

Maar we constateerden  in juni ook dat Ruttpsje-nooit-genoeg niet tevreden is met zijn huidige records. Dus toen Mona Keijzer de stok aanbood waarmee ze zich als een hond kon laten slaan, aarzelde Rutte geen moment. Nu is hij nummer één als premier met de meeste opgestapte bewindslieden.

Nog een succesje: De allerwolligste Troonrede tot nu toe stond op naam van kabinet-Van Agt II. De kabinetten van Rutte lieten de laatste jaren al een stijgende wolligheidtrend zien, nu scoorde demissionair Rutte III met 82,4 procent de wolligste Troonrede ooit.

Ondertussen werkt Rutte ijverig aan de volgende drie records: dat van langstzittende demissionaire MP, premier met de langste kabinetsformatie en vervolgens de langstzittende minister-president. Per vandaag steeg hij in de eerste categorie van de derde naar de tweede plaats (zie de vorige stand onderaan dit artikel).  Nog een dag of zestien en het record van langstzittende demissionaire MP is een feit.

Het record van MP met langstdurende formatie heeft hij al binnen (de formatie tot Rutte III) en voor de formatie tot een kabinet Rutte IV is hij al tot de top-drie doorgedrongen.
Als de formatie nog twee weken duurt zal hij tot de tweede plaats zijn gestegen. Als de formatie nog een volle maand voortsukkelt (niet geheel ondenkbaar) komt een potentiële Rutte IV op gelijke hoogte met Rutte III.

De derde kans, het record van langstzittende premier, zal meer tijd vergen. Pas ergens eind 2022 streeft Rutte IV Lubbers voorbij.

Het mag zeer waarschijnlijk worden geacht dat Rutte inmiddels ook tot de MP met meeste excuses kan worden gekroond. Stond de teller in juli nog op veertien excuses (van Rutte I tot en met III), sinds 16 september voegde hij daar het ‘Afghanistan-excuus’ aan toe.
Vijftien excuses in elf jaar premierschap. Wie de minister-president met meer excuses weet aan te wijzen mag dat hier melden.

Behalve de drie reeds gevestigde records (meest opgestapte bewindslieden, meeste excuses, wolligste Troonrede) zal hij, als Rutte ooit met politiek pensioen gaat, de analen in gaan als premier met de meest records (met dat van langstzittende demissionaire MP, langste kabinetsformatie en langstzittende premier in totaal zes stuks).

De tweede lezersvraag: kent u en minister-president met meer records?

Reacties (7)

#1 Hans Verbeek

Leuk om te zien dat de troonredes steeds wolliger worden: er staan steeds minder beleidsvoornemens in.
Politiek gaat dus steeds minder over beleid en steeds meer over volzinnen, oneliners en beeldvorming.
En dat in een tijd, dat er juist meer visie en beleid nodig zijn.

  • Volgende discussie
#2 Co Stuifbergen

Op zich valt natuurlijk te verwachten dat bij iemand die lang minister-president is, ook meer medewerkers opstappen.
Het zegt niet veel over de kwaliteiten van Rutte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 P.J. Cokema - Reactie op #2

Maar hij vestigt het ‘opstappersrecord’ terwijl hij (nog) niet net zo lang MP is als Lubbers.
Dat het niet veel zegt over zijn kwaliteiten, dat zal-ie zelf ook wel denken. Het zal wel aan de opstappers zelf liggen.

#3 Rigo Reus

Nou dankjewel Cokema, nou krijg ik de rest van de dag Rutte die zichzelf beroert, niet meer van mijn netvlies.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 P.J. Cokema - Reactie op #3

Graag gedaan. Ik ben de beroerdste niet…
Overigens (gratis tip): netvliestransplantaties schijnen goedkoper geworden te zijn.

#3.2 Lethe - Reactie op #3.1

Het is een beetje rigoureus om voor een dag aan een netvlies transplantatie te gaan.
Maar merk zelf al dat het lastig uitzitten is.

#4 Rigo Reus

Bij HR. ‘En Mark, hoe vind je zelf dat het gaat?’

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie