Groot-Britannië is sinds 16 april door haar eigen grondstoffen heen

Detail kaart UK importAfgelopen zondag was Groot-Britannië door haar eigen grondstoffen heen, de rest van het jaar zal deze ‘eilandstaat’ moeten overleven op de import van goederen uit het buitenland. Natuurlijk is deze datum fictief: het hele jaar door produceert Groot-Britannië goederen op eigen bodem, maar de import van andere goederen gaat ook het hele jaar door. Als men echter de balans opmaakt dan kan het land maar 3,5 maand per jaar leven van de eigen grondstoffen. Op de Ecological Debt Calendar staat GB daarom op 16 april. Nederland is nog minder zelfvoorzienend en staat op 2 maart, net voor Japan (3 maart). De Verenigde Staten berucht om haar excessieve consumptiegedrag staan wonderwel op 24 juni. Dit komt omdat naast een grote interne consumptie het land ook een grote eigen biocapacity heeft.

De New Economics Foundation publiceerde (niet toevallig) op 16 april een rapport over de economische afhankelijkheid van Groot-Britannië. Het rapport focust o.a. op de inefficiëntie van handel: zo exporteerde GB in 2004 exact evenveel aardappelen naar Duitsland als dat het uit dit land weer importeerde? Er is heel veel ogenschijnlijk nutteloos transport van goederen in een wereld met toenemende energieschaarste en een vermeend CO2-probleem, aldus NEF directeur Andrew Simms. Een ander aandachtspunt van het rapport zijn de landen van herkomst. Zoals bekend wentelen Westerse landen veel negatieve milieugevolgen af door goederen te importeren uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Voorstanders van vrije handel zien hierin juist weer ontwikkelingskansen voor die productielanden. Hoe dan ook, het rapport geeft een interessant overzicht van de goederenstromen in/uit Groot-Britannië onderandere d.m.v. een wereldkaart (blz. 17) met daarin zo’n 28 verschillende goederen.

Het rapport: The UK Interdependence Report: How the world sustains the nation’s lifestyles and the price it pays (NEF.org)
▪ Artikel met meer feiten uit het rapport: Easter Sunday – the day we start living off the rest of the world (Guardian)
▪ Artikel incl. tegengeluiden: Britain now ‘eating the planet’ (BBCNews)

 1. 1

  Tja, dit is simpelweg het neveneffect van de EU. Doordat er strikte afspraken zijn moeten er aardappelen worden geëxporteerd maar omdat ze ander tekort komen moeten ze ook weer een dergelijk aantaal importeren. Zelfde geldt voor de varkens welke in Nederlands worden gefokt, vervolgens naar Italië worden gereden voor de slacht waarna ze weer terugkeren naar Nederland ter consumptie.

  Er is absoluut niks mis met een planeconomie, maar de bureaucratie is tè erg geworden waardoor je situaties als deze krijgt.

 2. 2

  Ja duh, straks nog een doctoraat over hoe weinig bergen er in Nederland zijn of een studie over hoe weinig oliebronnen België heeft.
  Alsof er ook maar één geindustrialiseerd land is dat zelfbedruipend is.

 3. 3

  Blijkbaar is België totaal onbelangrijk want we staan er niet in.
  Vreemd trouwens dat de Wereld er ook op staat.
  We kunnen toch met heel de wereld niet meer verbruiken dan we produceren??

 4. 6

  Ik heb het ook gelezen.

  The planet can tolerate a little give and take without environmental collapse as long as, in total, humanity lives within its overall ecological budget. But the world as a whole is also now living beyond the capacity of its ecosystems to regenerate and goes into ecological debt on 23 October, causing long-term environmental degradation.

  Als we zo door zouden gaan moeten we dus eigenlijk goederen van buiten de wereld moeten ‘importeren’ om de wereld ook op langere termijn bewoonbaar te houden.

 5. 8

  Gaat het hier over voedselproductie/consumptie of over energie productie/consumptie?
  Ik begrijp dat export van 1500 ton aardappels naar Duitsland een vroegere debt-date doet onstaan en import van 1500 ton aardappels uit Duitsland ook. Het is dus een soort transport-efficiency kalender?

  PS 60 miljoen Britten á 0,5 kg aardappels per dag verbruiken 30.000 ton aardappels per dag.

 6. 9

  Wie kan mij dat “World” uitleggen?
  Exporteerd de wereld meer dan het importeerd? Daar heb ik nog niet echt veel van gemerkt.

 7. 10

  Gezien de vele nijpende situaties op het moment zou ik toch graag even in een glazen bol willen kijken en zien hoe het over pakweg jaartje of 40-50 gaat op deze aardbol…

 8. 11

  Chinaman
  April 19th, 2006 14:32 9: zoals Carlos aangeeft in comment 5 is het een gemiddelde….

  Westerse landen consumeren te veel en komen daardoor eerder op de kalender uit. Maar gelukkig zijn er ook nog landen waar hongersnood en armoede heerst, zodat het gemiddelde weer paar maandjes verder in de tijd komt.

 9. 13

  @ Tesoro; minder volk waarschijnlijk -de vraag is hoe dat zo gaat komen; geknoei met ziektes en kernwapens of een geplande bevolkingsafname.

 10. 14

  En dan komen we terug uit bij die thread van even terug waar een prof zei dat Ebola misschien zo slecht nog niet was om de overbevolking op te lossen.
  (Nuja ik trek zijn uitspraken enigsinds weer in extremen)

 11. 15

  @ Bram Van Laeken
  April 19th, 2006 14:56 14: “Elk nadeel heb z’n voordeel” was het toch ?

  Nog zo’n voordeel is dat discriminatie, integratie, dreigende oorlogen, energietekorten er dan niet meer zijn. Want dat zijn lekker belangrijke thema’s als je geen eten meer hebt.

  “Forget the things you WANT, scrounge the things you NEED”…. sorry doemdenker in mij neemt weer de overhand

 12. 16

  Er staat “world”,
  niet “earth”

  Knap van deze lieden zo’n ontzettende alwetendheid hebben dat ze conclusies kunnen trekken over sterrenstelsels die vanaf aarde gezien zich met meer dan de snelheid van het licht hiervandaan bewegen.

  Topper!

 13. 17

  @ 5, 9, 11 Dat kan door export van voedingsmiddelen als aftrekpost aan te merken en import van voedingsmiddelen ook. Verder is vernietiging van voedsel ook een bron van date-vervroeging.

  Impliciet genoemde bijdrage van geserveerde voedsel van ‘buitenlandse restaurants’ zorgt natuurlijk ook voor een sterke date-vervroeging: Without even considering our great Mediterranean imports, pizza and pasta, the UK has thousands of restaurants selling global cuisine. There are over 10,000 Indian and 8,000 Chinese restaurants in the UK and hundreds of others serving Thai, Mexican, Caribbean, Japanese, Korean, and Middle-Eastern food. In total, 38 per cent of the UK fast-food market is ethnically non-European in origin.

  Eet dus meer boerenkool met worst (fish and chips)

 14. 18

  Als men echter de balans opmaakt dan kan het land maar 2,5 maand per jaar leven van de eigen grondstoffen. Op de Ecological Debt Calendar staat GB daarom op 16 april.

  Volgens mij ben je op 16 april al drie en een half maan ver in het jaar ;-)

 15. 20

  Vreemd. Het verhaal van de oprakende wereld is al sinds de jaren ’70 (Club van Rome) in zwang, maar sindsdien is de wereldwijde productie (en consumptie) alleen maar toegenomen. (ook in de derde wereld overigens)

 16. 21

  Nou ja, de wereld vergaat he, Jehova inc. blijft er ook al een tijdje mee scoren. Ik vermoed dat de meeste van die doemprofeten ook al een politieke oplossing klaar hebben, eentje waarbij geld en bezit wordt afgeschaft, iedereen een uniform en een rood boekje krijgt, en de grote leider volgt. Gedaan met de consumptie, de wereld is gered. Jochei.

 17. 25

  heel simpel ,frankrijk draait voor 110 % op kernenergie ,
  who needs Exxon of grondstoffen ?
  een beetje klussen in het weekend en binnen 5 jaar staan er twaalf Sellafields
  En nou niet over de side-effects beginnen , we leven in een kapitalistische wereld , en Tjernobyl is ook al weer 11 jaar geleden, onze olie vraag zal omlaag denderen ,
  het midden oosten kunnen we dus mooi met rust laten , alaska ook , etc.
  Wat heb je liever afhankelijk zijn van een ander of zelfstandigheid.
  dit alles natuurlijk in het kader van weg met europa , terug naar de gulden, toen die nog een daalder waard was.

 18. 26

  Er is een beter alternatief, geothermale energie. In Zwitserland, waar kerncentrales staan zijn de eerste resultaten veelbelovend en zal snel op grote schaal worden toegepast. Men is al zo ver dat nu gemeten wordt hoelang het duurt voor een afgekoeld warmtegebied weer genoeg opgewarmd is om weet te gebruiken.
  Je ziet hier ook veel vreemde wagentjes rijden bedekt met zonnecellen, ze rijden voorbij voor je het weet want je hoort ze niet.

  http://www.dhm.ch/geothermlinks.html#Switzerland