‘Groenland spoelt weg’

Op Groenland sneuvelen warmterecords: op 11 juli was het 2,2 °C op 3200 meter hoogte. Benedenstrooms spoelde smeltwater de brug tussen Zuid en Noord Kangerlussuaq weg. FILMPJE! en nog een FILMPJE! van toen het misging. En een FILMPJE! van de tevergeefse pogingen de brug te redden. Meer informatie over dit incident, bij Climate Crock: Greenland. The Giant Stirs, ever So Slightly.

 1. 5

  Het probleem is heel anders, nu het Groenlandse ijs aan het verdwijnen is worden de Groenlandse bodemschatten ontginbaar.
  Die zijn formeel eigendom van een 60.000 Eskimo’s.
  Groenland dreigt dus het volgende Bahrain te worden.
  De opstanden daar tegen de VS worden uit het westerse nieuws gehouden.

 2. 6

  Uiteraard dat is het volgende hoofdstuk: ontginning van de Groenlandse bodemschatten. Amerikanen, Chinezen, Russen, Canadezen en zelfs Australiërs doen hier aan mee. In Nalunaq is al een goudmijn in werking, maar er zullen er nog veel meer komen, niet te vergeten ook olie en gas!
  http://www.angelmining.com/nalunaq-gold-mine

  Groenland heeft onlangs nog meer autonomie gekregen maar is formeel nog onderdeel van Denemarken en daarmee de EU. De Groenlanders streven echter naar volledige onafhankelijkheid. Helaas zal hen dat alleen maar kwetsbaarder maken tegen het roofkapitalisme van de extractive industry.

  Op de klimaatconferentie in Durban sprak ik een klimaatactiviste van Groenland. Ik heb haar gezegd dat het mij beter lijkt dat Groenland in de EU blijft en dat Brussel desnoods 60.000 aanvullende uitkeringen betaald dan dat het land zich in een grondstoffen bonanza stort waarbij multinationals lokale gemeenschappen uit elkaar gaan spelen met steekpenningen en ander spiegeltjes, kralen en vuurwater. En uiteindelijk het land berooid en verwoest achterlaten. Zij was er echter van overtuigd dat een onafhankelijk Groenland de rug recht kon houden tegen giganten als Rio Tinto, Gazprom en Alcoa. Ik vrees van niet. De situatie is vergelijkbaar met Afrikaanse staten die een (veel) kleiner overheidsapparaat hebben dan bijvoorbeeld het hoofdkantoor van Exxon: ze hebben gewoonweg de kennis en kunde niet om te dealen met deze giganten en laten ze afschepen met een lousy deal.

  Er zullen een paar Inuit heel rijk worden, maar voor de rest zal het sappelen worden en over dertig jaar zullen ze constateren dat ze hun traditionele inkomstenbronnen hebben verloren en dat het geld naar Moskou en Beijing is gestroomd.