Griekenland mag het nu zelf uitzoeken

Foto: GUE/NGL (cc)
Dossier:

ELDERS - Na een jarenlang door de EU en het IMF opgelegd versoberingsprogramma in ruil voor leningen om de financiële crisis van het land te boven te komen mag Griekenland het nu zelf weer proberen.

Premier Alexis Tsipras gebruikte grote woorden om het einde te markeren van het internationale leningsprogramma dat Griekenland weer op de been moest helpen. Het was een dag van ‘verlossing’, maar ook het begin van een nieuw tijdperk, zei hij in een door de televisie uitgezonden rede vanaf het eiland Ithaca. ‘Het einde van een Odyssee’, sprak hij in de thuishaven van Odysseus uit het beroemde epos van Homerus. Of alle oudheidkundigen zich in deze vergelijking kunnen vinden valt te bezien.

De reactie van de meeste buitenlandse commentatoren was: Griekenland is er nog lang niet. Eurocommissaris Moscovici voor financiën en economische zaken waarschuwde dat Athene niet moet stoppen met hervormen. Vanaf dinsdag gaat het zogeheten ‘versterkte toezicht op Griekenland’ in. Dit houdt in dat de Commissie nauwlettend in de gaten houdt of het land niet weer in oude fouten vervalt en op veel te grote voet gaat leven. Plannen om het minimumloon te verhogen worden in Brussel en Berlijn met argusogen bekeken.

Neergang zonder einde

Griekenland heeft 289 miljard aan leningen ontvangen om kredieten van particuliere banken in Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje terug te kunnen betalen. De bevolking heeft daarvoor moeten bloeden door een streng bezuinigingsprogramma, afbraak van alle publieke diensten, verlaging van lonen en pensioenen en verhoging van de belastingen. Het was een neergang zonder einde, schreef Edward Geelhoed eind vorig jaar in De Groene, met dramatische gevolgen – duizenden stierven een onnodige dood, die terug te voeren valt op de besparingspolitiek. De ingrepen van de ’troika’ (ECB, EU en IMF) werden verkocht met een verhaal over de ‘spilzieke Grieken’, wat niet geheel onwaar is, maar wat verhult dat het op de eerste plaats ging om het redden van de banken en niet om Griekenland.

Het land zit nu opgezadeld met een totale schuld van 350 miljard, die voor 2060 terugbetaald moet worden aan Europese partners. Het enige verschil met vorige week is dat Griekenland nu zelf weer geld kan lenen bij private partijen om de aflossing van de schuld te financieren.

Voormalig minister van Financiën Yannis Varoufakis wijst er op dat Griekenland nu ongeveer evenveel schuld heeft als bij het begin van de crisis. We staan voor hetzelfde zwarte gat, zei hij. De staat is nog steeds platzak, de mensen zijn armer geworden, er gaan nog steeds bedrijven failliet, het bruto nationaal product is met 25% gezakt, bezuinigingen zitten nieuwe investeringen in de weg. We hebben alleen meer tijd om de schuld terug te betalen. En waarvoor was het allemaal bedoeld? Om Duitse en Franse banken uit de brand te helpen nadat ze veel te veel geld hadden geleend aan de staat en de oligarchen.

Duitsland

De meeste Grieken wijzen Duitsland aan als de belangrijkste schuldige voor de ellende waar zij nu mee zitten. Duitsland heeft ook bij de laatste lening nog een voorbehoud gemaakt omdat Tsipras vijf eilanden vol vluchtelingen en migranten een btw-voordeel had gegeven, zonder het de crediteuren te melden. Eilanden, die met enorme financiële problemen zijn opgezadeld omdat de EU niet tot een fatsoenlijk vluchtelingenbeleid kan besluiten, en die met name Duitsland een nieuwe stroom immigranten besparen. Hoe cynisch kun je zijn.

Wat heeft de EU hiervan geleerd?

Caroline de Gruyter, die dit laatste twistpunt in de NRC (€) beschrijft, vraagt zich af of de EU nu iets geleerd heeft van de Griekse crisis:

Dit gekibbel is symptomatisch voor crisisbestrijding in de eurozone. Alles gaat zoekend, tastend, stapje voor stapje. Alles is onbekend terrein. Niemand weet hoe ver hij kan gaan. Financiële experts hadden deze crisis in één dag kunnen smoren. Alles wat nodig was, was investeerders tonen dat de eurozone collectief, krachtdadig kon optreden. Ze hadden één centraal noodfonds kunnen oprichten. Eurobonds kunnen uitgeven. Griekse schulden kunnen kwijtschelden. Dan waren investeerders Griekenland, en later Ierland, Portugal en Cyprus, niet paniekerig ontvlucht. Dan hadden ze geweten: ons geld is veilig, in sterke én zwakkere eurolanden. Zo lost men dat in de VS op: Californië ging failliet en de dollar leed er niet onder.

In Europa gaat het anders. Eurolanden delen één munt maar voeren allemaal, soeverein, hun eigen economische en financiële beleid. Belastingen zijn nationaal. De controle op uitgaven ook. Euroministers hoorden hun experts praten over technische Europese oplossingen om de euro te redden. Ze snapten het, maar durfden het niet aan. De controle op nationaal belastinggeld uit handen geven druist tegen alle democratische beginselen in. En het alternatief – een volwassen Europese democratie optuigen – wilden maar weinigen. Zo clashte de globalisering met de democratie, met Griekenland als katalysator.

De Gruyters’s conclusie is er een die we niet mogen vergeten als we volgende jaar weer voor Europa naar de stembus mogen:

Griekenland heeft eurolanden van hun onschuld beroofd. Maar de vraag wat zij met hun nieuwe inzicht gaan doen, is nog altijd niet volmondig beantwoord.

Reacties (31)

#1 Joop

Heerlijk, ze mogen weer geld lenen om de schulden af te betalen. Zo krom! Wat hebben ze nu op de balans staan als eigen vermogen?

  • Volgende discussie
#2 analist

Zo lost men dat in de VS op: Californië ging failliet en de dollar leed er niet onder.

volgens mij is dat niet gebeurd (misschien denkt ze aan Detroit). Wel had Californie een aantal jaar geleden een groot begrotingstekort. Dat heeft de staat zonder steun van de federale overheid opgelost.

The state had been selling bank-guaranteed short-term notes to get cash, but in June 2009 its credit rating was lowered.[11] When the state asked for a federal guarantee of the notes, the Obama administration said it had no legal authority to back state notes and that the state should solve its own problems.[11]

https://en.wikipedia.org/wiki/2008%E2%80%9312_California_budget_crisis

Vergelijkingen tussen de EU en de VS zijn sowieso bijna altijd extreem misleidend.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 rongvk

@2 Ook zijn staten in de VS evengoed grotendeels soeverein met hun eigen financiële beleid. Belastingen zijn daar voor de helft federaal (EU) en voor de rest op niveau van de staat of lager (lidstaten).

Genoeg Amerikaanse steden zijn bankroet falliet gegaan (en onder curatele gesteld door een hogere geldverstrekkende overheid), en Puerto Rico staat al decennia op omvallen en wordt niet voor niks het “Amerika’s Griekenland” genoemd (al zitten die schuldenpapieren bij investeerders, terwijl de EU deze in het geval van Griekenland heeft overgenomen). Puerto Rico’s credit rating is overigens CCC+, dus dat verhaal over de US dollar loopt daar ook geheel mank.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lutine

De ingrepen van de ’troika’ (ECB, EU en IMF) werden verkocht met een verhaal over de ‘spilzieke Grieken’, wat niet geheel onwaar is, maar wat verhult dat het op de eerste plaats ging om het redden van de banken en niet om Griekenland.

Niet geheel onwaar?!? De Grieken hebben gelogen en bedrogen toen ze de schulden aan gingen. Om te verdoezelen dat ze aan geen enkele norm voldeden. De man die de fraude aan het licht bracht werd nog verketterd meen ik mij te herinneren. (Was het geen Griekse Amerikaan?)

De meeste Grieken wijzen Duitsland aan als de belangrijkste schuldige voor de ellende waar zij nu mee zitten. Duitsland heeft ook bij de laatste lening nog een voorbehoud gemaakt omdat Tsipras vijf eilanden vol vluchtelingen en migranten een btw-voordeel had gegeven, zonder het de crediteuren te melden.

Wijzen naar anderen, daar zijn ze goed in die Grieken. Maar wanneer komt de hand in eigen boezem? Tsipras moet ook niet sjoemelen, laat dat duidelijk zijn. Wie sjoemelt is onbetrouwbaar en onbetrouwbare landen krijgen een hoge rente om hun oren.

Tsipras heeft de unieke kans om te laten zien dat socialisme werkt. Hij is al weer 3 jaar aan de macht, we gaan het zien. (Let op, Brussel krijgt de schuld als het mislukt.)

De Gruyters’s conclusie is er een die we niet mogen vergeten als we volgende jaar weer voor Europa naar de stembus mogen:

Griekenland heeft eurolanden van hun onschuld beroofd. Maar de vraag wat zij met hun nieuwe inzicht gaan doen, is nog altijd niet volmondig beantwoord.

Mijn vertrouwen in de EU en euro is door de Griekse kwestie alleen maar toegenomen. Ja, de Grieken hebben ons afschuwelijk belazerd. Maar oorzaak en gevolg straft uit zichzelf zoals we hebben gezien. Ik blijf vertrouwen houden in de Grieken, zij horen ook bij de Europese familie. De verloren zoon waarvan we hopen dat hij terugkeert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Lutine

@1

Wel even bij de les blijven, Joop. Niemand dwingt de Grieken om te lenen, niemand dwingt de Grieken om in de eurozone te blijven.
Ze zijn geheel vrij om de EU en eurozone te verlaten en de drachme te herinvoeren. Maar zoals we in 2015 hebben gezien zijn de Grieken dol op de euro. Je kan alleen niet de lusten van de euro willen en de lasten aan Brussel over laten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jos van Dijk

@4:

De Grieken hebben gelogen en bedrogen…..de Grieken hebben ons afschuwelijk belazerd

Over welke Grieken heb je het hier? Degenen die kreperen onder het troika-regime of de bankdirecteuren en ministers van Financiën

Mijn vertrouwen in de EU en euro is door de Griekse kwestie alleen maar toegenomen

Bankdirecteur zullen het op dit punt geheel met je eens zijn. Ik vond het een beschamende vertoning.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Anno Niem

Ach ja, Griekenland is het kleine probleem. Italië is het grote probleem.
Mijn vertrouwen in de Euro is alleen maar gedaald omdat er geen structurele oplossing is gekomen. Men wil koste wat kost de Euro behouden en dat gaat ons nog meer bakken met geld kosten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Joop

@5.

Lutine, ik reageer niet meer op jou.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Basszje

Met @6 . Ik vind het ook nogal een vertoning om een heel land de armoede in te storten en dan te gaan juichen. Alle EU-landen sjoemelen en in Griekenland is er een enorm probleem van belastingontduiking door vermogenden en bedrijven. Geld dat in grote mate door de zuidas stroomt.

Het is nogal hypocriet. Jarenlang heeft het hele Europese bankenwezen risicivolle kapitalen gestort in het land en als het fout gaat moeten de burgers, die deel nog schuld hebben, bloeden om ‘onze’ banken overeind te houden. En krijgen daarbij nog een rits beledigingen om de oren toe. Je moet maar durven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Lutine

@6

Over welke Grieken heb je het hier? Degenen die creperen onder het troika-regime of de bankdirecteuren en ministers van Financiën

Ik heb het over dé Grieken. Die kiezen als volk een senaat en regering die uit hen naam handelt. Stem je op onbekwame politici dan krijg je onbekwaam beleid. Dát is wat er gebeurd is.

Ik vond het een beschamende vertoning.

Beschamend was het gedrag van Varoufakis. Probeer je de Grieken te helpen en dan plaatsen ze zo’n volstrekte idioot tegenover je. Maar ook hier geldt weer: het waren de Grieken die voor Syriza gekozen hebben. Dus dat de Griekse hervormingen een jaar stil hebben gelegen, daar hebben ze zelf voor gekozen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 analist

@9: in Griekenland is er een enorm probleem van belastingontduiking door vermogenden en bedrijven. Geld dat in grote mate door de zuidas stroomt.

Die hoor ik vaker. Waar komt dat vandaan? Ik dacht dat het in Griekenland meer van het niveau “tweede huis zwart laten bouwen” was.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Lutine

@9

Jarenlang heeft het hele Europese bankwezen risicovolle kapitalen gestort in het land

Heeft het Europese bankwezen met een pistool gedreigd als de Grieken geen leningen namen? Of zie je de Grieken als onmondige kleuters die tegen zichzelf beschermd moeten worden?

Griekenland is een soeverein land wat soevereine beslissingen neemt welke voorkomt uit de Griekse democratie. Met andere woorden: het Griekse beleid is de opgetelde en gedeelde wil van het Griekse volk. Dit gaat voor ieder land dat deelneemt aan de euro op.

En dat vind ik het fantastische aan de euro. Het is een sterke en vooral ook Duitse munt. Nu wordt zichtbaar welk land als meest betrouwbaar wordt geacht. Griekenland verviel daarbij tot een junkstatus (Volstrekt onbetrouwbaar dus). Werk aan de winkel voor de Grieken om betrouwbaar te worden. Ze zijn al vaak failliet gegaan, dat zou een signaal voor ze moeten zijn.

Zo niet, dan zien we wat er nu gebeurd. Grieken (vooral jonge Grieken) die wat willen maken van hun leven die trekken weg. Dan blijft verpaupering achter.

@8

Dat is niet wederzijds Joop. Geen probleem verder;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Minik

@11: Het is mij nu duidelijk. Als je belasting wilt ontduiken dan is een Zwitserse bankrekening verleden tijd.
Je opent gewoon een Griekse bankrekening, ontduikt daar de belasting en via de zuidas komt het geld dan weer naar Nederland. Geweldige oplossing.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Co Stuifbergen

@5: als Griekenland uit de Euro stappen wil, wordt het de EU uitgezet (excuus dat ik de bron niet meer weet).

Het doet mij sterk denken aan koppelverkoop (en die is in nederland verboden).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Co Stuifbergen

@12: Het is altijd de vraag in hoeverre bewoners van een land verantwoordelijk zijn voor de beslissingen van de bestuurders.

Nederland besloot bijvoorbeeld dat vennootschapsbelasting voortaan aan buitenlandse overheden betaald worden moet.
Geen enkele kiezer was vóór de verkiezingen over dit plan ingelicht.

Moet ik dan straks meer aan de overheid betalen? ik heb niet voor dit plan gekozen !

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 analist

@13: hehe ik snap wel dat het in theorie kan maar gebeurt het ook echt massaal.

Volgens deze bron gaat voor een groot deel om “lokale” belastingontwijking (BTW fraude, smokkel).

According to the studies:

Revenue lost due to personal income tax evasion ranges from 1.9% to 4.7% of annual GDP.

An additional 3.5% of GDP is estimated to be lost due to Value-Added Tax (VAT) fraud.

Losses from alcohol, tobacco and fuel smuggling amount to about 0.5% of GDP.

For legal entities, revenue lost from tax evasion and tax avoidance is estimated at around 0.15% of GDP.

Belastingontwijking door ZZP’ers en kleine bedrijven
This is a critical characteristic of the Greek tax problem: in Greece, the percentage of the self-employed is twice as high as the European average. According to studies, the self-employed hide around 57-58.6% of their income, while salaried workers are only able to hide about 0.5-1%.

En door groot kapitaal:
The revenue lost by the state from tax avoidance by companies like these is difficult to calculate, but according to conservative estimates, as we said above, it could amount to about 0.15% of GDP.

It’s obvious that tax evasion/tax avoidance at this level, though serious, is on the one hand very difficult to identify by individual states and on the other, much smaller in scale than tax evasion by the self-employed and small businesses.

https://www.dianeosis.org/en/2016/06/tax-evasion-in-greece/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 analist

@15: Het is altijd de vraag in hoeverre bewoners van een land verantwoordelijk zijn voor de beslissingen van de bestuurders.

in een democratie is dat helemaal niet “de vraag”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 analist

Deze site is trouwens een aanrader:
https://www.dianeosis.org/en/

Met de inleidende tekst:
diaNEOsis is an independent, private, non-profit research organisation based in Athens. Its aim is to foster all forms of informed public dialogue and shape concrete proposals that contribute to the resolution of the critical economic and social problems currently facing our country.

krijg het idee dat de discussie over de oorzaken en gevolgen van de Griekse crisis daar wat verder gevorderd is (ivm de kapotte langspeelplaat hier). Wat logisch is: zij zitten met de gebakken peren, hier zijn het alleen talking points om jezelf lekker boos over te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Jos van Dijk

@18: Dank voor deze aanvulling. Wat je bij @16 citeert zou vergeleken moeten worden met andere landen om een goede beoordeling van de belastingontduiking/vermijding te kunnen maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 analist

@19: No problem.
zou vergeleken moeten worden met andere landen om een goede beoordeling van de belastingontduiking/vermijding te kunnen maken.

gebeurt ook.
Over vennootschapsbelasting (ontwijking).
It is estimated that around 4-10% of the worldwide corporate income tax is not paid every year.

Dan ligt de geschatte 0,15% daar wel flink onder (!).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Lutine

@14

Klopt. Dat zijn spelregels waar Griekenland (en ieder ander land) bekend (en akkoord) mee waren toen zij toetraden tot de eurozone. Uittreden uit de euro is ook uittreden uit de EU.

@15

Die vennootschapsbelasting is peanuts en als je er erg boos om bent, stem dan geen VVD, CDA, D66 of CU.

Erger was Roemer in 2012 die bewust de Europese begrotingsregels aan zijn laars wilde lappen. (Over my dead body) Roemer deed daarmee een misdadige uitspraak, hij wilde de Nederlandse betrouwbaarheid op Grieks niveau brengen! De Nederlandse kiezer zag dat ook in en liet Roemer vallen als een baksteen. Het Nederlandse volk bezit dus -generaliserend gesproken- het vermogen om economische piraten te elimineren. Slechts 10% stemde op Roemer. Rutte en Samsom haalde Nederland uit de crisis en de rest is geschiedenis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Folkward

@21

Die vennootschapsbelasting is peanuts

Maar dat is dus geen argument. Op dezelfde manier kun je van de cijfers van #16 steeds zeggen: ‘ja, maar dat is klein bier, dat moet je het Griekse volk niet aanrekenen.’ Feit is dat de dividendbelasting (ook #15 had het verkeerd) geen onderwerp was tijdens de verkiezingen, en ook niet in een enkel verkiezingsprogramma stond.

Sowieso je hele notie dat het aan ‘dé Grieken ligt’, weerspreekt eerdere opvattingen dat je niet kan spreken over ‘de Nederlanders’ of over ‘de Duitsers’. Waarom wel bij de Grieken? Ik denk omdat het je goed uitkomt. Het punt dat #15 trouwens probeert te maken vind ik ook niet goed uit de verf komen. De Nederlandse kiezers zijn in geen enkele juridische zin verantwoordelijk voor het beleid. De wetgever (Tweede Kamer) is dat. En voordat je wil zeggen: ‘maar de Tweede Kamer wordt gekozen door de Nederlandse kiezers en moet daaraan verantwoording afleggen.’ dan snap je het niet. Dat is geen verantwoordelijkheid in een juridische zin van het woord. De Tweede Kamer kan op èlk moment de regering naar huis sturen; dát hoort bij de rechten die verantwoordelijkheid met zich meedraagt. De Nederlandse kiezer kan dat niet (nee, zelfs nooit) doen bij de Tweede Kamer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Bismarck

@1: “Wat hebben ze nu op de balans staan als eigen vermogen?”
In ieder geval veel minder dan bij de aanvang van hun crisis, terwijl (zo kunnen we lezen) ze nog net zoveel schulden hebben. Daarmee is voor de Grieken niets opgelost, alleen voor de Europese banken, die nu hun junkstatusleningen hebben overgedragen aan de EU/ECB.

@4: ” De Grieken hebben gelogen en bedrogen toen ze de schulden aan gingen.”
Dat hoefden ze helemaal niet zelf te doen, want dat deden banken en accountants (hallo Goldman-Sachs) graag vóór hen.

“Tsipras heeft de unieke kans om te laten zien dat socialisme werkt.”
Maar niet bepaald een goede, gezien zijn uitgangspositie.

“Let op, Brussel krijgt de schuld als het mislukt”
Ik heb wel een vermoeden wie/wat jij de schuld (ten onrechte) gaat geven.

@10:“Beschamend was het gedrag van Varoufakis. Probeer je de Grieken te helpen en dan plaatsen ze zo’n volstrekte idioot tegenover je.”
Toe maar, zulke boude (ongefundeerde) uitspraken maken je geloofwaardigheid niet groter, in tegendeel.

@12: “Heeft het Europese bankwezen met een pistool gedreigd als de Grieken geen leningen namen?”
Het Europese bankwezen is wel verantwoordelijk voor haar investeringen. Van die verantwoordelijkheid is in geval Griekenland niets overbleven. Jij bent daar blijkbaar nogal blind voor. Puntje bij paaltje zijn jouw en mijn belastingcenten gegaan naar private ondernemingen die willens en wetens onverantwoorde risico’s hebben genomen op de gok(?) dat de belastingbetalers die toch wel op zich zouden nemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Lutine

@22

Ik als kiezer stem op een persoon die mij vertegenwoordigd. Ik persoonlijk ben dus verantwoordelijk voor waar die vertegenwoordiger voor of tegen stemt. Wij “als volk” stemmen dus zodoende op 150 VOLKSvertegenwoordigers die zonder last of ruggespraak de regering steunen. En daar kom je uit op “de Nederlanders” of “de Grieken”.

En je hebt een punt dat ik nooit over de dividendbelasting heb gestemd. Ik vertrouw mijn VOLKSvertegenwoordiger dat onderwerp toe, net zoals zo vele onderwerpen waar ik geen weet van had of waar ik mij -schaam schaam- mij niet in verdiept heb.

Punt is en blijft dat er zoiets bestaat als “het volk” wat beleid kiest. Dit itt tot “het volk” waar een dictator als Wilders namens meent te spreken. Ik denk dat je daar vergist in mijn vroegere uitlatingen. Ik sta Wilders niet toe namens mij te spreken. Ik verfoei die man die steeds maar meent uit mijn naam te spreken. Net zoals ik andere politici verfoei die menen uit mijn naam te spreken. (Daar komen we uit bij populisten)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Lutine

@23

Dat hoefden ze helemaal niet zelf te doen, want dat deden banken en accountants (hallo Goldman-Sachs) graag vóór hen.

En G.S. kwamen daar uit eigener beweging en dwongen de toenmalige regering(en) om te frauderen?

Terzijde: hier naderen we de complot theorieën. Daar mag je een andere opposant voor uitzoeken. En ja, ik weet wie er voorheen vice president was bij GS. De man van de kwantitatieve verruiming.

Toe maar, zulke boude (ongefundeerde) uitspraken maken je geloofwaardigheid niet groter, in tegendeel.

Mijn persoonlijke geloofwaardigheid laat mij volstrekt Siberisch.
Als je dat na al die jaren nog niet hebt begrepen, dan heb je niet erg opgelet.

Het Europese bankwezen is wel verantwoordelijk voor haar investeringen. Van die verantwoordelijkheid is in geval Griekenland niets overbleven.

Banken lenen uit aan betrouwbare partijen. Naarmate de betrouwbaarheid daalt, stijgt de rente. Dat is in Gr. gebeurd. Totdat de situatie onbeheersbaar dreigde te worden. Ook dát is in Gr. gebeurd. Toen was er de reddende engel in de persoon van Brussel, Troika, Dijsselbloem en toen had een of andere onbeschaamde Varoufakis nog de euvele moed om een grote smoel op te zetten tegen degenen die zijn land wilden redden van de ondergang. Zo’n figuur die telkens in de geschiedenis figureert waar beschavingen ten onder gaan. Niet bedoeld tegen Varoufakis persoonlijk, van zijn soort lopen er te veel rond. In de gedaante van Trump, Poetin, Erdogan en noem ze maar op. Narcistische parvenu’s die hele beschavingen ten gronde richten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Jos van Dijk

@21: Roemer zei dat vòòr de verkiezingen. Dat is het verschil met die douceurtjes aan het buitenland bij de vennootschapsbelasting en de afschaffing van de dividendbelasting.
@24: Ik kies een vertegenwoordiger op basis van een programma. En ik voel me niet verantwoordelijk voor besluiten die in flagrante tegenspraak zijn met dat programma. Ik zal de kiezers van D66 en CU ook niet verantwoordelijk houden voor dat ‘afspraak is afspraak’ inzake de afschaffing van de dividenbelasting. Die afspraak is namelijk niet met de kiezers gemaakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Anno Niem

@4: “De Grieken hebben gelogen en bedrogen toen ze de schulden aan gingen.” En alle regeringsleiders in de EU wisten in 2001 dat Griekenland de boel oplichtte om in de Euro te komen. Net zoals Italië zijn cijfers daarvoor al te mooi om waar te zijn maakte. De schuld bij dit hele drama ligt bij de politiek, zij hebben het erdoor gedrukt. Politiek + multinationals hebben het meeste geprofiteerd van de Euro, bevolking had alleen maar voordeel dat men niet meer hoefde om te wisselen. MKB kan het volle pond aan belasting betalen en krijgt veel minder gedaan bij banken als ze om dreigen te vallen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Lutine

@26

Roemer zei dat inderdaad vóór de verkiezingen. En dat sierde de man dan ook weer. Zodoende hadden de kiezers de mogelijkheid om dat desastreuze beleid te ontwijken. En dat deden ze ook. Roemer kelderde in de peilingen en kwam uiteindelijk op dezelfde 15 zetels uit. Zijn rampzalige plannen vonden geen doorgang en we zijn uit de crisis.

@27

Dat is een punt voor jou. We (de andere eurolanden) hebben er mee ingestemd om oplichters (Griekenland en Italië) toe te laten. Persoonlijk ben ik van mening dat ieder EU land lid moet kunnen worden van de eurozone. Desbetreffende landen dienen wel te beseffen dat ze in de eurozone een land als Duitsland (en Nederland!) moeten kunnen bijbenen. Het Noorden is leidend en dráágt ook de munt. (Betrouwbaarheid). Als je van je zelf weet dat je een corrupt land bent (denk aan Roemenië of zo) dan dien je eerst aan die corruptie te werken alvorens je aan toetreden tot de eurozone kan denken. Want dan concurreer je één op één met landen als Duitsland.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Basszje

Trouwens als banken kennelijk bij leningen geen enkele risico lopen, waarom betalen we die lui dan rente daarvoor?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Co Stuifbergen

@24:
Het is voor mij de vraag als een parlementslid nog z’r achterban vertegenwoordigt als hij/zij dingen doet die niet in het belang van de achterban zijn.
Of als hij/zij spontaan een “breekpunt” laat vallen.

En een parlementslid vertegenwoordigt nooit de kiezers die op andere partijen gestemd hebben.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Lutine

@30

Politiek gezien heeft nooit iemand gelijk. Of altijd gelijk, net zo je het wilt zien. Daarom moeten die 150 mannen en vrouwen er ook in consensus uit komen. Iemand als -laten we zeggen Wilders- die op de avond van de verkiezingen zijn breekpunt al laat vallen, zou nooit mijn vertegenwoordiger zijn. Maar de (PVV) kiezer beslist anders. Dus de (PVV) kiezer heeft gelijk.

Die consensus is de wil van “het volk”. In die consensus is de Griekse begroting in de jaren nul totaal ontspoord. En dus dienen de Grieken daar verantwoording voor te nemen. Bij monde van Varoufakis heb ik daar niets van gemerkt in 2015. We moesten die schulden maar schrappen. Collega Roemer (zelfde eurofractie als Syriza) riep in 2012 weer dat we die Europese regels aan de laars moeten lappen.

Ik vind dat als je schulden aan gaat dat je die terug moet betalen.
(Ongeacht of dat een bank is) Je moet dus niet zomaar roepen dat je je uit de crisis wilt begroten. En dan misschien over 10 jaar om kwijting roepen? Economie is een kaartenhuis. Daar kan je niet naar willekeur wat kaarten uit trekken en nooit meer terug leggen. Het is ons aller belang dat we een betrouwbare overheid hebben. Dat begint met prudent begrotingsbeleid zoals afgesproken.

  • Vorige discussie