Grenzen Duits Keizerrijk In Europa van nu

Kijk en verbaas u. Hierboven ziet u een overlay van de verkiezingsuitslag van 2007 in de Poolse kiesdistricten met de oude grenzen van het keizerlijke Duitsland (1871-1918). De oranje kleuren behoren tot de vrije markt en Europees georiënteerde (PO), de blauwe kleuren impliceren een meerderheid meer nationalistisch en populistisch georiënteerde (PiS). Oude grenzen vervagen dus blijkbaar niet zomaar? Bij het kaartenblog Strange Maps gingen ze u al voor in Duiding ende Discussie. Maar ga gerust uw gang in de comments, hier alvast wat bonuskaartmateriaal: 1, 2, 3. Ik verwacht nu al (om meerdere redenen) een glansrol voor veteraanreaguurder Bismarck.

 1. 1

  Nou voel ik me wel erg onder druk gezet hoor. Het was leuk geweest als er ook de grenzen van Oostenrijk en Rusland bij getekend waren. het lijkt namelijk net alsof Galicië (oud Oostenrijks) nog meer naar PIS leunt dan congres-Polen (ex-Russisch).

  Maar zo op het eerste gezicht denk ik dat er vooral overlap zal zijn met bevolkingsdichtheid/industrie vs. platteland/landbouw. Daar zit natuurlijk een erfenis aan (Silezië en de kuststrook hadden historisch meer industrie). Ik weet niet of er ook een kaartje met bevolkingsdichtheid bij getoverd kan worden?

  Een andere verklaring kan liggen in de bevolking. Delen van het van Duitsland afgenomen gebied zijn namelijk grondig ontDuitst en daarna geherpopuleerd met Polen afkomstig uit de gebieden die Polen weer moest afstaan aan de Sovjet-Unie na WO2. Misschien dat de wat meer open-minded mensen gekozen hebben dat nieuwe begin te maken, terwijl meer conservatieven op hun oude plek zijn blijven wonen?

  Ik roep zo maar wat.

 2. 3

  Op Strangemaps, waar deze kaart al maanden geleden verscheen, zijn hier al goede conclusies over getrokken.
  Verwacht niet dat er non Duitsers leven in West-Polen, deze zijn na de annexatie vakkundig verdreven. Hun plaats is echter ingenomen door relatief rijke boeren met grote bedrijven. Deze zijn vanzelfsprekend liberaler dan de arme keuterboeren in oost-Polen.

 3. 8

  @KJ Welkom dan maar en it just happens dat deze blogger veeltijds doorbrengt in dit land. Verder staat Polen model voor het ‘nieuwe’ EU, met alle sores van dien. Om niet te spreken van de internationale politieke verhoudingen, die hier regelmatig in botsing komen. En verder: Beenhakker als nationale coach hier, EK roeien te Poznan evenals klimaatconferentie, EK voetbal 2012 (met oekraïne). Need I say more?

 4. 10

  Dit kaartje is om meerdere redenen interessant te noemen. Het huidige Wielkopolska (de provincie Groot-Polen) met de steden Gorzow en Poznan (de twee rooiige vlekken middenlinks) is niet alleen in handelstermen zeer Europees geörienteerd, maar ook op het vlak van cultuur en wetenschap. De Duitsers zijn verdwenen, maar het culturele erfgoed is gebleven.
  Wat verder opvalt is dat Warschau een verlichte enclave is temidden van het nog altijd aartsconservatieve platteland. Niet vanwege het communistische verleden, maar veel meer in reactie daarop. Want de Poolse katholieke kerk heeft veel politieke macht naar zich toe getrokken en bepaalt nu vooral op het platteland de politieke en sociaal-maatschappelijk mores.
  Intrigerend is die rooie vlek, rechts aan de grens met Belarus: Dat moet Bialystok zijn…dat ga ik eens haarfijn uitzoeken, als het hier al niet wordt geduid

 5. 12

  Die close du jours hebben een consequente MO-thematiek. Lekkere wijven uit Bagdad, en zo. Is dat ook omdat de poster daar vaak in verblijft?

 6. 14

  De grenzen van de oude rijken zichtbaar in het nieuwe rijk. Vast wel. Oude zaken verdwijnen langzaam. En dat is vast niet alleen aan die grens te zien.

 7. 15

  @10: Dat rood aan de Witrussische grens is niet PO-rood, maar LiD-rood, even voor je op zoek gaat naar de verkeerde oorzaken.

 8. 17

  12? euh, niet geheel duidelijk wat die comment hier komt doen, maar wij doen al jaren de ronde van de wereld, en zijn nu in het midden-oosten aanbeland. Overigens is de Dagsluiting niet iets om diep te analyseren. Flow with the go.

 9. 23

  @Lord: Ook grappig dat de staat Minnesota, waar veel Scandinaviërs wonen, één van de meest socialistische staten is van de VS. Alsof sociaal-democratie die lui in het bloed zit.

 10. 24

  @12: Dagsluiting is ook in Zuid-Amerika geweest, langs een paar van de vele eilandjes op de Stille Oceaan, het verre Oosten en Siberië afgereisd. Toegegeven, de C&C videofactory bleef verdacht lang hangen in Israël, maar langzaamaan schuiven ze nu toch weer ergens heen (waarheen is altijd maar weer raden).

 11. 25

  @21/23: In de gelinkte PDF kun je op pagina 8 een kaartje met pluraliteiten naar afkomst vinden voor de VS (waaruit vooral blijkt dat het de Duitse Staten van Amerika moeten heten).

 12. 27

  @26: Ik dacht dat juist Pruisen niet bestaat. De staat, zelfs de naam, is van de kaart geveegd, of zoals ze in Iran zeggen, van de pagina van de tijd verdwenen (dat mocht je toen niet alleen zeggen, maar zelfs praktiseren).

  Verder wordt over het algemeen aangenomen dat er wel zoiets als Duitsers bestaan als etnische groep, maar niet zoiets als Pruisen.

 13. 28

  We noemen ze Duitsers,
  maar het is een Pruisische organisatie.
  Wat is eigenlijk een staat?
  Desintegratie van een samenleving.

  Opmerkelijk, je kunt ook andere artikelen vinden, Strange Maps.
  Zoals, the power of maps en the natures of maps.