Grapje van Bassie versterkt beurscrisis

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Bassie in gelukkiger tijden (Foto: Wikipedia/Jankooper)

Een nieuwe tegenslag voor de AEX. Het vermeende slippertje van clown Bas van Toor zorgde voor scherpe dalingen op de Amsterdamse effectenbeurs. Vlak na de moeizame reanimatie van Fortis en het afgewezen noodplan voor de Amerikaanse kredietcrisis is dit opnieuw een fikse domper voor de effectenhandel. Dat het uiteindelijk om een grap bleek te gaan, bracht de gemoederen niet tot bedaren.

Juist toen de AEX-index zich na ‘zwarte maandag’ weer leek te stabiliseren, sijpelde het nieuws door. Bassie zou een ruim veertig jaar jongere getrouwde vrouw hebben bezwangerd. Het gevolg: algehele paniek en een beurs die ruim in het rood afsloot. “Het lastige aan deze kwestie was de onzekerheid,” aldus effectenhandelaar Gerben Minrebroeder. “De vrouw beweerde dat Bassie haar zwanger heeft gemaakt, maar de clown ontkende dit in alle toonaarden. Er was sprake van een DNA-onderzoek. Zoals u zult begrijpen, zat de financiële wereld in spanning over de uitslag.”

De paniek na het bekendmaken van het nieuws was veelzeggend. Handelaren probeerden massaal hun aandelen te verkopen, terwijl de prijzen met de minuut daalden. “De beursvloer werd een slagveld,” aldus Minrebroeder. “Ik probeerde de boel nog te kalmeren. Maar mijn adagium ‘wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen’ had een averechts effect.”

Professor Bernd Schlick, hoogleraar psychoanalyse verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, geeft een verklaring voor de beursval. “De basis van hechting, veiligheid en zekerheid wordt gelegd in de jongste jaren. De televisieseries van Bassie en Adriaan waren een betrouwbare jeugdherinnering van de huidige generatie beurshandelaren. Een icoon van geborgenheid, zoals Bassie dat was, valt nu van zijn voetstuk. Het onderbewuste raakt dan in paniek. In feite een hele normale en gezonde reactie, ware het niet dat deze nu wat ongunstig uitpakt voor de economie.”

Inmiddels is bekend geworden dat het gaat om een reclamestunt van verzekeringsmaatschappij Ohra. Veel economische commentatoren maken zich zorgen, omdat de beurs zich maar moeilijk lijkt te herstellen van de ‘Clownkrach’. Minrebroeder blijft positief. De effectenhandelaar verklaart hoop te putten uit het scenario van 2003. “Toen brak eveneens paniek uit op de beurs nadat bij Adriaan speekselklierkanker was geconstateerd en de verhouding met Bassie verkilde. Na zijn genezing brak een periode aan van rust, stabiliteit en gestage economische groei.”

 1. 2

  Onder het mom van satire is dit economische wartaal met de bedoeling Nederland klaar te stomen voor een communistische coup.

  Ik dacht dat jullie nu wel geleerd zouden hebben, dat jullie die artikelen van De Speld niet zo maar over kunnen nemen, omdat niet iedereen door heeft, dat dit satire is.

  Of wordt hier nu de Bassie-jacht weer geopend. Over alle ander clowns zwijgen we als het graf, maar Bassie moeten we netjes afmaken.

  [/satire]

 2. 3

  Daar heb je een interessant punt, mijn beste Pedro. Eigenlijk is Bassie nog een van de mildere clowns vergeleken met het tuig wat elders in Nederland rondwaggelt, met hun stomme rode neuzen en hun oranje pruiken. Neem nou Pipo, een man met een hoogst bedenkelijk verleden. De man is herhaaldelijk aangeklaagd wegens bagatelliseren van de flower powerperiode, en openbare slaapdronkenschap. De schoft. Neen, zo kwaad is die Bassie nog niet.