Grafiek olieprijs versus benzineprijs bij EenVandaag

In het item eerder op de avond bij EenVandaag over het gewenste onderzoek door de Tweede Kamer naar de “te hoge” benzineprijs zag u even een grafiek van ons voorbij komen. Die presenteren we u natuurlijk ook graag zelf:
Olieprijs vs benzineprijs 2007 tm 2011, genormeerd
Meer achtergrond bij dit verhaal vindt u in een eerder artikel van ons hierover.
En voor al die reaguurders bij EenVandaag die beginnen over het kwartje van Kok hebben we ook nog wat nadere informatie in onze archieven zitten.

 1. 9

  U vergelijkt de olieprijzen in de grafiek met de euro 95 (benzine) prijzen. Meer ben ik geïnteresseerd in de relatie van de olieprijzen in relatie tot de dieselprijzen. Volgt deze de olieprijs ook zo op, of is het verband minder zichtbaar?

 2. 11

  @9: Het lijkt me dat benzine en diesel uit hetzelfde vat komen.

  @MP,MaxM:
  De hoge brandstofbelastingen dragen er wel aan bij dat een Nederlands gezin uit de lagere middenklasse bijzonder netto gezien bijzonder weinig belasting betaalt. Inkomensgelijkheid: je moet er wat voor over hebben.

 3. 12

  Kan iemand mij uitleggen waarom ik € 50,- brandstoftoeslag krijg van onze vrienden bij de koninklijke KLM voor een retourtje Kenia en iemand die rond diezelfde tijd naar China (China Airlines) vliegt € 4.25 toeslag.

 4. 15

  Toch heb ik sterk mijn twijfels over al die uitleg dat het allemaal wel klopt. Ik bedoel, de olieprijs is al lang 25% gedaald sinds de laatste piek en de benzineprijs is in verhouding nauwelijks gedaald. En ja, de euro is inmiddels gedaald, maar ook toen dat niet zo was daalde de prijs niet.