Gouverneur Walker (anti-vakbond, Wisconsin) pleit nu voor afschaffen publiek onderwijs

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (12)

#1 Joop

Oh, het voucher-systeem. Marktwerking met meer keuze vrijheid.

Hoorde ook al zoiets bij New Orleans:

http://old.nationalreview.com/comment/kinnan200509150849.asp

De droom van Milton Friedman. Kleinere overheid, meer keuzevrijheid voor de burger.

In Trouw van vorig jaar staat iets over betere kwaliteit dankzij private stichtingen in het onderwijs van New Orleans:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/archief/article/detail/1597621/2010/08/30/Vijf-jaar-na-dato-worstelt-New-Orleans-nog-met-Katrina.dhtml

  • Volgende discussie
#2 Prediker

Democratische senatoren van de staat Wisconsin klagen dat gouverneur Walker onbereikbaar is. Dus hoe krijg je hem aan de lijn?

Een journalist vond het uit. Je doet net alsof je een supperrijke, hyperconservatieve geldschieter van hem bent. Een van de broertjes Koch. Dan prikken ze wel ergens op de dag een gaatje voor je.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Tjerk

Zo’n vouchersysteem komt toch meer overeen met de situatie die we in NL hebben? In Amerika heb je nog situaties waarin het schooldistrict bepaalt waar kinderen naar school gaan, en niet de ouders (tenzij ze verhuizen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 KJ

Aangezien de onderklasse met vouchers bediend zal moeten worden (het is tegen het VN handvest om kinderen onderwijs te ontzeggen), is dit gewoon de volgende maatregel om de middenklasse leeg te zuigen. Het politieke handwerk: je mist ergens geld, je voert een regeling in die hetzelfde resultaat oplevert maar naar fiscaal toeschuift of juist eraf, en er blijft altijd wel wat aan de strijkstok hangen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 gronk

…waarbij die vouchers het eerste jaar net kostendekkend zijn, en de jaren daarna steeds verder uitgekleed worden..

(vergelijk:basisbeurs. eerste jaren voldoende voor je huur en net kostendekkend voor je eten; nu is het nog geeneens voldoende om je huur mee te betalen)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Prediker

In New Orleans vroegen ongeveer 1,250 families vouchers aan in september 2008.

Aangenomen dat elk van die gezinnen ook kwalificeert voor die aanvraag, mag je aannemen dat ergens tussen de 2,500 en 5000 leerlingen via een voucher op een privéschool terechtkwamen. Op 40.000 studenten is dat ergens tussen 6,25% en 12,5%

Ze betalen daar $6,300 voor vier jaar scholing vanaf kindergarten (5/6 jaar) tot en met het derde jaar van de basisschool (8-9 jaar). Da’s $1575,- per kind per jaar.

“An influx of federal funds, as well as private donations, has enabled schools to offer extended days or school years, invest in technology, and boost teacher salaries.”

“The city’s school officials were excited this week to receive news that they’ll receive $1.8 billion from the Federal Emergency Management Agency (FEMA), which should fully fund the master plan”Christian Science Monitor

Ja, nogal wiedes dat scholen beter gaan presteren als je ze miljarden extra geld geeft. Moet je zien wat hier gebeurt als scholen 1,8 miljard extra van Europa krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 gronk

Dan kunnen ze eindelijk ’t achterstallig onderhoud laten doen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 richard

Beste Prediker,

… euh?

> Moet je zien wat hier gebeurt als scholen 1,8 miljard extra van Europa krijgen.

In Nederland wordt zo’n 9700 euro per kind uitgegeven voor een jaar middelbare school. Dat is zo’n 15 miljard voor de middelbare school. In totaal (primair, secundair en tertiair) wordt er zo’n 35 miljard uitgegeven aan onderwijs.

Het resultaat? We zakken alleen maar op de PISA ranglijsten.

Wil je weten waar dat geld heen gaat? Kijk hier maar even:

http://logicfreezone.wordpress.com/2010/12/21/wat-kost-een-jaartje-op-school-zitten/

en wat kost een slechte leraar?

http://logicfreezone.wordpress.com/2010/12/24/wat-kost-een-slechte-leraar/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Frank

Beste Richard, het is een beetje off topic, maar wat houden die enorme overhead kosten van de scholen dan eigenlijk in?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 richard

Frank,

Goeie vraag. Dat zou ik ook wel eens willen weten!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 JSK

Anekdote is natuurlijk niet het meervoud van data, maar als je het over overhead hebt in het onderwijs denk ik aan de kennis werkzaam in het Passend Onderwijs. Zij was een jaar geleden begonnen als leerlingcoach, en hoorde pas geleden dat haar baan misschien op de tocht stond vanwege de (nu uitgestelde) bezuinigingen op het Passend Onderwijs. Zij kreeg een jaar volledig doorbetaald de tijd om iets anders te zoeken. Zoiets geeft mij het gevoel dat het geld besteed aan het onderwijs “wel op gaat”.

Nog zoiets: op het nieuws vanochtend bleek dat het aantal leerlingen in datzelfde Passend Onderwijs niet met 65% maar met 15% is toegenomen. Goed nieuws, denk je, totdat je beseft dat de kosten wel met een half miljard zijn gestegen.

http://www.refdag.nl/achtergrond/onderwijs/mes_in_passend_onderwijs_1_524487

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Joop

Als je zo het artikel lees over Dick en Betsy de Vos zie je wel dat het een sterke lobby is. Dan is kennelijk Wisconsin uitgekozen als een proeftuintje met Walker als de ambitieuze uitvoerder.

Benieuwd of er al landen buiten de VS zijn waar deze transformatie is ingevoerd. Wel iets gelezen over Jordanië, daar zouden ze de staatsscholen al hebben afgeschaft. Mede onder druk van de leningen van het IMF en de Wereldbank aan het land.

JSK: En daarom deugt het staatsonderwijs niet, omdat iemand een jaar doorbetaald krijgt…?

  • Vorige discussie