GoogleNews en jihadistische prietpraat

Het Tunesische weblog SubZeroBlue kraakt een jihadistische hoax van de zogenaamde nieuwssite JihadUnspun. SubZeroBlue vond de hoax via het gerenommeerde GoogleNews. De hoax gaat over de invoering van een elektronisch pasjessysteem voor islamitische moskee-bezoekers in Tunesië. Na wat ronkende zinnen eindigt dit ‘nieuwsbericht’ met de constatering dat joden en touristen in Tunesië nog steeds overal zónder pasje naar binnen kunnen (ID cards – JihadUnspun). Onze collega-logger uit Tunis laat echter geen spaan heel van dit verhaal:

I live in Tunisia, and neither I, nor anyone I know has heard of anything as absurd as this. Nothing is mentioned about any such thing in the local press, both state owned and private. Other than that, in my opinion, this news is totally impossible and completely illogical. (SubZeroBlue.com)

eigenaresse Jihad Unspun, VOOR en NA de behandeling Opzich is jihadistische prietpraat niks nieuws onder de zon. Maar moeten dergelijke sites die hun eigen nieuws verzinnen wel worden opgenomen in de zoekmachine van GoogleNews? Al eerder werd hier bezwaar tegen gemaakt door HonestReporting: een website die zich inzet voor genuanceerde berichtgeving over Israël. JihadUnspun werd ontmaskerd als notoir anti-semitisch en anti-amerikaans. De eigenaar van JihadUnspun is de na 911 tot de islam bekeerde Khadija Abdul Qahaar (a.k.a. Bev Kennedy) aldus HonestReporting. The material Jihad Unspun publishes does not meet a reasonable definition of ‘news’. It has a record of blatantly distorting established facts, glorifying terror, and publishing highly defamatory anti-Semitic material. (HonestReporting.com) Nu maar hopen dat HonestReporting zelf géén prietpraat verkoopt…

 1. 1

  “Since October 2000, in addition to fighting an anti-terror war, Israel has been fighting a media war. In news outlets around the globe, journalists regularly misrepresent Israel as the aggressor and Palestinians as the victims.

  In response, HonestReporting was established to scrutinize the media for anti-Israel bias, then mobilize subscribers to respond directly to relevant news agencies.”

  http://www.amitiesquebec-israel.org/texts/hr.htm

 2. 2

  Hoe gebalanceerd de berichtgeving van HonestReporting is valt nog te bezien. Twee feiten staan echter als een waal boven pater:
  1) Jihad Unspun is een een hatelijke prutssite vol met leugens.
  2) Webloggers die uit eerste hand manipulatieve leugens ontmaskeren heersen grote tijd.

  Niks geen door de CIA bestuurd pasjes-systeem voor Tunesische moskeegangers in de zogenaamde oorlog tegen de islam. Dergelijke manipulatieve leugens zijn de bron van de islamitische haat tegen het Westen. No matter wat koning Vuile Vaat en zijn vrienden doen.

 3. 5

  Het lijkt alsof de traditionele media verhalen van de wire linea recta overnemen zonder onafhankelijk fact-checking, waarbij bepaalde media a priori als betrouwbaar lijken gemerkt: AP, Reuters en andere grote (veelal westerse) netwerken, corporaties en overheden.

  Ik weet niet of dit toeneemt of dat de ontmaskering ervan toeneemt. Ik hoop het laatste, maar vermoed beide. Gelukkig ben ik een romanticus en phenomenologist.

 4. 6

  Op zich is het concept van honestreporting een leuk idee; je mobiliseert een “leger” van tienduizenden mensen die de media in de gaten houden en controleren op bias en direct gaan klagen met honderden tegelijk wanneer er een fout berichtje in de krant staat. Maar dan zouden meer partijen dat moeten doen. Op zich goed want het is een geweldloos leger. En je krijgt minder bias in de media. Met als ideaal dat alle energie gaat in het controleren van de berichtgeving en er dus geen leugens meer worden verkondigd om aan te zetten tot geweld. En misschien gaan de media dan ook beter opletten wat ze berichten.

 5. 9

  De manier van honestreporting werkt slecht in de praktijk van het nieuwsbureel. Een stem van de lezer bij ieder bericht zou even duidelijk zijn over hoe het is gevallen. En het geeft geen vervuiling door spam in de mail.

 6. 10

  Oh maar ik ben er van overtuigd dat jihad unspun een enorme foute site is. Het kwam door jouw laatste zinnetje “en nou maar hopen dat honestreporting geen onzin verkoopt”. Dus toen dacht ik even kijken of honestreporting onzin verkoopt. En toen bleek dat het een organisatie was naar eigen zeggen speciaal opgericht om additioneel aan Israel’s “war on terror” een “media war” te voeren. Dat vond ik interessant.

 7. 17

  Ja, laten we beginnen met Sargasso in een Wiki. Dan schrijf ik ’s avonds een stuk, dan komt ’s nachts Caprio, die schrijft er het nodige bij en past wat van mijn bias aan. Dan komt JdB met zijn visie. En Larie. En zo ontstaat 1 stuk waar iedereen het mee eens is of waar in ieder geval alle standpunten in staan, geen bias, geen woorden zoals “prietpraat” enzo. Of George Bush is een vuile fascist kijk maar wat ie nu weer heeft gedaan. Leuk experiment om eens een tijdje parrallel aan de standaard Sargasso te doen.

 8. 21

  Dat HonestReporting heeft een hoog “HouseWitz-hetze” gehalte. Of zoekmachines het moeten opnemen, zegt dat iets over de macht van zoekmachines, iets over crediet-waardigheid van de “tradionele media”… u vult maar aan.

 9. 23

  Het gaat hier niet om zomaar een zoekmachine, het gaat hier om een zoekmachine voor journalistieke bronnen. Jihad Unspun is niet journalistiek bezig, sterker nog ze heeft een verborgen (nou ja verborgen) haatdragende agenda en richt zich op het verspreiden van leugens. Het is vergelijkbaar meteen zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen die de schrijfselen van Jomanda niet opneemt.