Google Earth doet het erom

Update: het AD en Clingendael praatjesmaker Dick Leurdijk ruiken een komkommerrel en luiden op een doodstil Binnenhof de noodklok over Google Earth. Het ministerie reageert als vanouds weer een beetje dommig: “Wij kennen het programma niet, maar luchtfoto’s kun je ook op andere manier krijgen” (Nu.nl). (een paar duizend ambtenaren en supersnel internet… en dan zeggen dat je Google Earth niet kent… damn??!)

Deze week kwam in het nieuws dat het hoofd van het Australisch Atoomagentschap bezwaar maakte tegen het feit dat een satellietbeeld van een kleine kerncentrale nabij Sydney in hoge resolutie te zien was in het programma Google Earth. Hij eiste dat het beeld onmiddelijk gecensureerd werd (Ogle Earth). Gisteravond ben ik even virtueel naar Australië gevlogen en constateerde ik echter dat de centrale nog scherp te zien was.

Afgezien van het feit dat er al veel satellietbeelden van kerncentrales online staan is het de vraag natuurlijk of het zoveel uitmaakt dat eventuele kwaadwillenden een dergelijke foto kunnen inzien? Professionele terroristen hebben toch wel toegang tot scherpe satellietbeelden en amateur-terroristen kunnen sowieso niet zoveel schade aanrichten aan een kerncentrale, als ze al met een keukentrapje onder de arm langs de beveiliging komen…?

Iran- klik voor groter beeld NoordKorea- klik voor groter beeldMaar het Amerikaanse Google Earth provoceert wel degelijk met het selectief aanbieden van hoge resolutie beelden van gevoelige gebieden. Zo was het mij al opgevallen dat de Iraanse kerncentrale in Bushehr speciaal is ‘uitgelicht’ met twee gedetaileerde blokjes. Maar ook een stukje Noord-Koreaans grensgebied wordt speciaal in hoge resolutie aangeleverd. Zo ontdekte ik dat er achter een heuvel net uit het zicht van de Zuid-Koreanen een Noord-Koreaanse legerbasis (..of legbatterij?) ligt. Wat ik met deze kennis moet weet ik niet, maar spannend vind ik het wel…

  1. 1

    De verschillende delen van Google Earth zijn soms te zien in verschillende details. Volgens mij heeft het te maken met de beschikbaarheid van scherpe foto’s van Amerikaanse satellieten. Het is niet verbazend dat die buitensporig veel aandacht hebben voor bepaalde plaatsen in Iran of Noord-Korea. Waarschijnlijk zijn dit oudere beelden die al een tijdje beschikbaar zijn voor algemeen gebruik.
    In Nederland is vreemd genoeg alleen een verticale strook van Leiden naar Roosendaal beschikbaar in hoge resolutie. En een deel van de Amsterdamse binnenstad. Maar Petten of Borssele is heel laag geresoluteerd…
    Trouwens: In de VS is al veel meer in hr te bekijken. Bovendien hebben ze daar ook de data waarmee je bergen en gebouwen in 3d kan bekijken.