Gokken en schulden verbergen, bankiers anno nu

,

Het Bankingblog dat Joris Luyendijk op de site van de Guardian bijhoudt verbijstert mij elke post weer. Ergens wist ik wel dat de banksector rot en verdorven was, maar wat er uit de mond van de werknemers van de Londense banken klinkt is toch telkens net wat rotter dan je zou verwachten.

Oplichting, verbergen van schulden, gokken met enorme bedragen en afhankelijk zijn van algoritmen en systemen die niemand meer snapt zijn daar normaal. Ze verpakken deze activiteiten mooi, dat dan weer wel. De banken behandelen hun personeel ook nog als oud vuil dat ze zonder nadenken buiten zetten. Nadat die flink gefêteerd zijn, dat dan weer wel.

Ik weet weinig van banken, heb middelbare schooleconomie. Luyendijks blog lees ik sinds het verhaal van de ex-vriendin van een bankier er op verscheen. Ik wilde wel eens weten wat een van mijn vriendinnen wiens wederhelft onlangs naar the City was vertrokken te wachten zou staan (veel ellende). Die post maakte me tot een vaste lezer.

Dat veel banken ’te groot zijn om om te vallen’ en dat deze bedrijven landen ‘in gijzeling houden’ wist ik al uit de sombere beschouwingen in de kranten rond de crisis van 2008/2009 en daarna. Maar het waren vage bewoordingen, over een wereld die ver van mij af stond. Het Bankingblog geeft de sector een gezicht.

En ik vrees dat dit gezicht tamelijk waarheidsgetrouw is.

De post die afgelopen vrijdag verscheen, ging onder andere over Griekenland en zorgde bij mij weer voor flinke verontwaardiging. Hoe zogenaamde structurers helpen bijvoorbeeld de Griekse boekhouding zo mooi mogelijk aan te kleden (schulden verbergen), en dit voor om het even welke elke klant doen:

,,All the Greek stuff that happened, where investment banks helped the Greek government move many of its debts off balance so their budget would look better – that was typically the job of structuring.” (…) ,,Generally, I’d say that 80-90% of all derivatives are morally ambiguous, to say the least. It’s mostly to do with accounting, legal or tax needs, with greed or fear or with gambling. Wow, that doesn’t sound very good. To be sure, I have no axe to grind. I am not complaining about my years in the industry.”

80 tot 90 procent. Wauw. Stuitend. En iedereen vind dat zomaar prima? Dit gebeurt honderden, duizenden keren per dag? Dit denk ik ongeveer na elke post op het Bankingblog.

Hoe lang kunnen de activiteiten van de o zo machtige banken zo doorgaan? De gekte in de sector? De perverse prikkels die er uit gaan van de enorme salarissen en bonussen? Moeten we het allemaal maar normaal vinden dat de schimmige praktijken ook ‘na’ de crisis (er valt over te twisten of die sector nu nog steeds in crisis is) onverminderd doorgaan? Is er iets tegen te doen? Of is de macht van de banken niet te stoppen? Is er iets na de banken?

Vragen waar ik als leek geen antwoord op heb. Maar het blog is het lezen waard. Dat weet ik wel.

Reacties (11)

#1 jsk

Goh, het zijn toch de overheden (niet alleen Griekenland, maar ook Portugal, Spanje en de gemeente Milaan) en de publieke bedrijven (onze woningcorporaties en waterschappen) die met open ogen in de swaps zijn gestapt. Beetje oppervlakkig deze verontwaardiging, valt me tegen. Hij is misschien wel terecht, maar brengt een oplossing niet dichterbij. Politici en bestuurders hebben geen complexe financiele instrumenten nodig om zich onverantwoordelijk en opportunistisch te gedragen.

  • Volgende discussie
#2 TisMeWat

Zolang de “City” nog de enige “fatsoenlijke” banenmachine in de UK is, nadat alle noemenswaardige industrie kapotgemaakt is, zal dit doorgaan.

Er komt echter wel een einde aan het idee dat deze “masters of the universe” geweldige talenten en onmisbaar zijn. De eerste de beste academicus wordt tegenwoordig door het banken- en verzekeringswezen aangenomen, zolang je maar een beetje kunt rekenen.

Een paar vrienden van me werken in die sector, en daar is een behoudende speculant iemand die een ton bonus vangt, een risicovolle speculant komt snel op 3 ton bonus.

Deze prikkel zal verdwijnen wanneer de behoudende speculant de 3 ton vangt en de “wildemannen” afgestraft worden.

De dagen van het “casino kapitalisme” lopen op hun einde, maar het zal een bloedige eindstrijd worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 jsk - Reactie op #2

Zolang de “City” nog de enige “fatsoenlijke” banenmachine in de UK is, nadat alle noemenswaardige industrie kapotgemaakt is, zal dit doorgaan.

De deindustrialisatie van het VK is niet minder dan die van Frankrijk of Italie.

  • Volgende reactie op #2
#2.2 Bismarck - Reactie op #2

De eerste de beste academicus wordt tegenwoordig door het banken- en verzekeringswezen aangenomen, zolang je maar een beetje kunt rekenen.

Dan komt het vanwege een loeiend vacaturetekort nog wel goed, want academici die een beetje kunnen rekenen worden steeds zeldzamer.

  • Vorige reactie op #2
#3 kevin

Ik denk dat je algoritme bedoelt in plaats van logaritme.

On-topic: ja, het systeem is rot. Dat is nu wel duidelijk. Ik heb geen antwoord op je vragen, ik wil alleen zeggen dat ik met precies dezelfde vragen zit. Het financiële systeem is niet gewoon complex, het is gecompliceerd, ondoorzichtig. Zowel bedrijven als overheden werken transparantie in het financiële systeem tegen. Dat ik er niets van snap, is geen probleem. Dat bankiers zelf actief tegenwerken dat toezichthouders het nog snappen, dat is een probleem. Misschien snappen ze het zelf ook niet helemaal meer, dat is niet uitgesloten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joop

Nee hoor, de banken doen hun werk: inkomsten verschaffen, en maximaliseren, net zoals iedere branch. En dat ze bedrijven opkopen, splitsen, leegtrekken, naar de aandelenbeurs brengen (schulden kunnen dan verhoogd worden), laten fuseren, en info achterhouden, ach, dat hoort er allemaal bij. Vooral niet reguleren. Want de overheid doet alles fout, die zijn zelfstandig van de banken, dus geheel verantwoordelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Diener

‘Ik weet weinig van banken, heb middelbare schooleconomie’: Laura, dan moet je echt eens kijken naar ‘Money as Debt’, http://www.youtube.com/watch?v=Dc3sKwwAaCU. Banken en centrale banken hebben rechten die anderen niet hebben, daarom zijn ze zo machtig. Het belangrijkste recht is het recht om geld uit te lenen dat nooit heeft bestaan. Zo heeft de ECB in de afgelopen maanden 1000 miljard euro ‘gemaakt’ en dit de banken zo ongeveer kado gedaan. De banken hebben vervolgens het recht dit geld te ‘vermenigvuldigen’ en uit te lenen, tegen rente uiteraard, zodat er laten we zeggen 10000 miljard aan nieuwe schulden bijkomt. En dat wordt dan gepresenteerd als een maatregel tegen de schuldencrisis. Door Mario Draghi, voormalig topman van Goldman Sachs. En we stonden erbij en keken ernaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Harm - Reactie op #5

Inderdaad, daar komt het wel zo’n beetje op neer.

Niet alleen dat de keizer geen kleren aan heeft, hij heeft een wet uitgevaardigd dat de bevolking zijn voorbeeld dient te volgen.

Nationaliseren die hap.

  • Volgende reactie op #5
#5.2 alt. johan - Reactie op #5

@Diener: “Banken en centrale banken hebben rechten die anderen niet hebben …”
Dat lijkt inderdaad de kern. Waarom mag een bank geld “maken” uit het niets en ik niet? Ik ben dan wel niet zo groot, maar mijn financieel trackrecord is zeer solide. Waarom worden wij kleine particulieren gediscrimineerd? Waarom hebben wij geen recht op een bankvergunning?

  • Vorige reactie op #5
#6 Yevgeny Podorkin

De rechter/ advocaat/ politicus enz. weet niets van de ingewikkelde ICT- technologie. En probeer e.e.a. dan maar voor derden (juridisch) inzichtelijk te maken. Er staat nagenoeg NIETS (meer) op papier; Werkelijkheid en Waarheid als 2 aparte windows.

De laatste zwevend in het schier oneindige digitale Niets.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Yevgeny Podorkin

Tsja…eigenlijk zou je dat systeem tot aan de heipalen moeten afbranden he

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie