1. 2

  Dat zat er een keer aan te komen; RoundUp wordt al zo lang, zo massaal gebruikt dat resistentie een keer moest gaan optreden. Het wachten is op de RoundUp resistente coca. RoundUp wordt namelijk ook massaal gebruikt in de war on drugs om cocavelden te vernietigen.

  Wel jammer dat de milieuwinst die behaald werd met het gebruik van RoundUp Ready gemodificeerde gewassen nu teniet wordt gedaan.

 2. 4

  Winst Martin? Als in … milieuwinst?

  Elke landbouwingenieur met een spàt visie en hersens wist dat dit ging gebeuren – hoe kan jij dan de kronkel naar milieuwinst en dan nu verlies leggen?

  O ja. Jij gelooft die crap dat ggo en ‘gerichte pesticiden’ de hongersnood even gaan ledigen.

 3. 7

  Wat is het alternatief? Terug naar de potstal en het gemengd bedrijf? Voorlopig zie ik maar 1 weg om 6 10^9 (en stijgend) mensen te voeden: industriële landbouw.

 4. 9

  Even begrijpen lezen, Anton. Als er geen alternatief gezocht en gevonden wordt, bestaat de VS over 20 jaar uit één ondoordringbare massa onverwoestbaar onkruid.
  Dan ìs er geen landbouw meer mogelijk.
  “Wat is het alternatief”.
  Het is niet eens kwestie van alternatief: het is stoppen, nu.
  Roundup time.

 5. 12

  @4: Geen kronkel van mij, maar rechtstreeks uit het NYC artikel. Heb je het al gelezen?

  Elke landbouwingenieur met een spàt visie en hersens wist dat dit ging gebeuren

  Klopt. Als de boeren slim waren geweest hadden ze kleine veldjes aangelegd waarop ze het onkruid welig hadden laten tieren, dan had het veel en veel langer geduurd voor er resistentie optrad.

  @9: Dan ìs er geen landbouw meer mogelijk.

  Dan is er alleen nog biologische landbouw mogelijk met mechanische (maaien, ploegen) en biologische (schimmels, kieskeurige insecten, etc) onkruidbestrijding. Voorlopig is er alleen nog RoundUp resistent onkruid. Dat betekent dat boeren geen RoundUp meer kunnen gebruiken en dat zijn ze wel gewend, want voordat Monsanto de RoundUp resistente gewassen op de markt bracht, een jaar of tien geleden, konden ze dat ook al niet. Dat staat ook in het artikel: ze moeten weer terug naar de technieken van toen, die nog veel milieuonvriendelijker waren dan flink met het relatief ongevaarlijke bestrijdingsmiddel RoundUp spuiten.

 6. 14

  11: je hebt er geen idéé van hoeveel efficiënter men kan kan leven. Toemkomst zal het wel uitwijzen. Goedkope hyperbooltjes zijn dan niet meer nodig.

  12: akkoord.

  13: nee.
  Maar men zal weer veel meer moeten spuiten om controle te houden, veel eer dan ooit mogelijk was.
  Maar wees gerust: het zullen de Yanks zijn die het eerst hun onwezenlijk verspillende levenshouding zullen moeten inperken. Wij hier houden het beschaafd.

  Peak food komt er onvermijdelijk aan, ooit. Voor mij houdt dat in dat ipv men naar een supermarkt gaat om uit alles altijd te kunnen kiezen, men op een gegeven moment zal moeten eten wat er er verkrijgbaar is.

 7. 15

  @14 Nou heb van efficiency heb ik beroepshalve toevallig wel een behoorlijk goed idee. Niet op voedselgebied maar op energie. En inderdaad het kan veel efficiënter en daar moeten we ook aan werken. Feit is echter dat we nog voor generaties fossiele reserves hebben, mijn kinderen (<10jaar) maken zelfs niet mee dat ons eigen aardgas op is. Paniek en opgefokte eisen als 'stoppen nu' leiden alleen maar tot politiek zwalkbeleid en onzinnige projecten zoals het Urker windmolenpark.

  Het best haalbare voor NL is om onze systeem- en technologieinnovaties 10 tot 20 jaar vooruit te laten lopen op het marktgedreven tempo. Dan zijn we op tijd klaar voor de onvermijdelijke, economisch gedreven, uitfasering van verouderde systemen en technologieën en we kunnen business maken van onze innovaties.

  Voor zover ik kan overzien is moderne landbouw eveneens een industrieel proces wat gebruik maakt van eindige resources. Daar gelden dus waarschijnlijk dezelfde wetmatigheden als voor energie.

  Dinosaurussen en activisten staan door hun korte termijn agenda's en het gebrek aan kennis het ontwikkelen van een werkbare visie op duurzaamheid in de weg. Voser en De Rijk: twee handen op dezelfde niet-duurzame buik.

 8. 16

  @15: “mijn kinderen (<10jaar) maken zelfs niet mee dat ons eigen aardgas op is"

  Dat vind ik wel een gedurfde uitspraak. Volgens Wikipedia hebben we namelijk 1.416.000m3 bewezen reserves, waarvan we er jaarlijks 76.330 uit de grond halen (beide getallen uit 2007). Tenzij die veranderen betekent dat dat ons aardgas op is rond 2027. Ik wens je kinderen toch echt toe dat ze dan nog leven.

 9. 17

  @14:
  Wij hier houden het beschaafd.

  Hahaha, ja hoor… ik hoef het niet eens in je mond te leggen, je bent zelf al een gigantische karikatuur van de arrogante Europeaan.

 10. 19

  @18: Waarom denk je dat een belanghebbende in de gaswinning betrouwbaarder zou zijn? Lijkt me dat ze baat hebben bij een overschatting van de voorraden.

  Overigens voorziet EBN ook dat echt de laatste druppel op is voor 2050 (slide 8), met in 2030 nog maar een kwart van de huidige productie (2040: 10%) en daarvoor moet ook nog eens nieuw aardgas gevonden worden. Dat gaan jij en ik dus nog zelf meemaken, als we voldoen aan onze levensverwachting.

 11. 20

  @19 Ik ga ervan uit dat de hebzuchtige olieboeren dit:

  http://www.ebn.nl/files/ebn_report_final_090909.pdf

  Niet allemaal laten zitten.

  Kwestie van technologie en economie. Met een commodity prijs van Eur 0,25 .. Eur 0,5 is nog een keer Slochteren (2700 bcm) winbaar. Het zal dus nog wel minstens 1 Slochteren duren voordat gas en duurzaam qua prijs bij elkaar in de buurt komen. Dat zal zo’n beetje eind van deze eeuw zijn, vandaar mijn opmerking dat mijn kinderen dat niet meer meemaken.

 12. 21

  Ik heb roundup gebruikt in mijn voortuintje. Deze was zo ontzettend verwaarloosd. Helaas heb ik moeten constateren dat roundup gewoon niet meer werkt. Dus het onkruid in Almere lijkt me al resistent. En nee, ik heb roundup niet toegepast voordat het ging regenen en ik heb zoveel mogelijk loof laten zitten. En alleen op het onkruid toegepast.

 13. 24

  Roundup werkt niet meer zogoed omdat niet meer in de concentraties wordt verkocht als voorheen.
  Je moet dus nu meer spuiten of minder verdunnen.
  Het belangrijkste is dat je dit soort middelen deskundig gebruikt.
  Spuit s,avonds en overtuig je ervan dat het de komende 24 uur niet gaat regenen.
  Spuit niet te dicht bij het oppervlakte water.
  Ik kreeg een stuk grond waarvoor mij enkele jaren diverse BD-tuinders hadden getuind. Allemaal met de staart tussen de benen verdwenen
  De tuin dus vol met Heermoes en Kweek. Ervaren tuinders zullen dat herkennen :-)

  Twee keer met een tussenpoos van een week gespoten en ik hebeen heerlijk grondje.
  Er is dus een verschil tussen theorie en praktijk.
  Nu spuit ik liever met Topgun. Verzadigde vetzuren.