1. 1

  Mwah. Vlaams Blok en Front National groeide juist in tijden van relatieve voorspoed. En het Indiaase Hindoe-nationalisme kwam pas goed op stoom met de economische groei die India een potentiele wereldmacht maakt. De bewegingen genoemd in de link werden – met uitzondering van de Japanse communisten – groot tijdens hoogconjunctuur: Leefbaar/Fortuijn/PVV kwamen op in tijden van 3 a 4 procent werkloosheid, en de British National Party kon tijdens de Britse district verkiezingen van 2007 (geloof ik) volgens verschillende opiniepeilingen rekenen op 25% van het electoraat (niet van de stemmen want kiesdrempel), een tijd waarin de Britse economie groeide met 2 a 3 procent per jaar.

  Extremisme hoeft niet voort te komen uit armoede en wanhoop, het kan denk ik evengoed een gevolg zijn van zelfvertrouwen en overmoed.

 2. 2

  @1: Dat van de BNP moet je maar met een korrel zout nemen, want als de BNP gemiddeld 25% van de stemmen per district had gepakt in 2007, had ze heel wat meer dan 10 (van de bijna 10000) districtsraadsleden gescoord (kiesdrempel bestaat niet en bij districtsverkiezingen gaat het 1st-past-the-post systeem maar deels op). Ter vergelijking, de groenen scoorden bij dezelfde verkiezingen 62 raadsleden en de conservatieven meer dan 5000.

 3. 3

  Natuurlijk is Geert erbij, moslims bashen is door Pim Fortuyn hier zo geaccepteerd geworden dat je niet eens meer mag zeggen dat Geert extreem-rechts is maar als je hetzelfde over joden zou zeggen als hij over moslims zegt dan zou iedereen meteen denken dat je de nieuwe hitler bent. En in andere landen zien ze dat, maar hier zitten we er blijkbaar zo dicht op dat we door de bomen het bos niet meer zien.

 4. 4

  Now, with Japan’s economy in shambles and its political system paralyzed, the Communists are pushing their agenda to a whole new generation of would-be comrades, and it seems to be catching on. More than 14,000 people have joined the party since the beginning of 2008, a quarter of them under age 30. The revolution is being webcast as well, with clips of speeches by party leader Kazuo Ishii making the rounds on YouTube. A manga version of Das Kapital has also been selling like hot red-bean cakes.
  Dat is minder leden dan de piratenpartij (obscure beweging) in Zweden (klein land) erbij heeft gekregen in dezelfde periode, dus zo serieus is dat allemaal niet te nemen.