Goed nieuws bij slecht nieuws

Naast het beroerde nieuws over de situatie in Afghanistan en de toestanden op het vliegveld in Kabul, is er ook wat goed te melden. Want zo gaat dat als de nood hoog is. Op een paar honderd aangeschoten en sensatiezoekende Harskampers na, bieden door heel Nederland mensen hun hulp aan voor de Afghaanse evacués.

De hulp is zelfs zo omvangrijk dat het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en het Rode Kruis twee dagen gelden al opriepen geen spullen meer te doneren.

De opvanglocaties hebben op dit moment (bron COA) een totale capaciteit voor 2.500 mensen. Verdeeld over de locaties Zoutkamp (450), Zeist (350), Ede (850), Heumensoord (450) en Amsterdam (400).

Het lijkt er op dat de met spoed opgezette noodopvang ruim voldoende is voor he aantal mensen dat door Defensie uit Kabul is weg gehaald (ruim 1760). Dat zijn er overigens wat meer dan de 1250 mensen die zich hebben aangemeld om door Nederland geëvacueerd te worden (volgens een opgave die  de plaatsvervangend secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken deed  tijdens de technische briefing in de Tweede Kamer, 25 augustus).

Het goede nieuws is dus dat er vrij vlot noodopvang van de grond kan komen en veel Nederlanders hulp willen bieden. En zo te zien met een capaciteit voor meer evacués dan tot nu toe uit Kabul zijn opgehaald. Dat is dan weer erg triest voor de mensen die achter moesten blijven omdat Amerika het wel welletjes vond.

Hoe dat allemaal zo gekomen is moet en zal later worden  uitgezocht. Op vragen tijdens het persmoment van gisteren zei premier Rutte “We gaan eerst op rijtje zetten wat er is gebeurd voorafgaand aan het debat. We lopen niet weg als er fouten zijn gemaakt”.

Hij ontkende dat Nederland minder mensen opgehaald zou hebben dan andere landen. Dat klopt in vergelijking met België (1400), Turkije (1400) en Denemarken (1000). Het klopt niet in vergelijking met Duitsland (5193). de Verenigde Staten (95.700), Groot Brittanië (12.179) en de zo roemruchte ‘opvang in de regio’, in casu Qatar (40.000) en de Verenigde Arabische Emiraten (36.500). Bron: persbureau Reuters.

Het is te hopen dat er onder de mensen die door andere landen uit Afghanistan zijn opgehaald, ook mensen zitten die in Nederland opgevangen horen te worden. En voor degenen met de Nederlandse nationaliteit nu in Zoutkamp, Zeist, Ede, Heumensoord of Amsterdam zijn opgevangen, hopen we natuurlijk dat ze daar zo kort mogelijk hoeven te verblijven.

Laten we hopen  op meer goed nieuws.

Reacties (17)

#1 Janos

Ik kan “We lopen niet weg als er fouten zijn gemaakt” niet anders meer lezen dan “ongeacht hoe groot onze fouten waren, we blijven zitten”.

(al dan niet gevolgd door “muhahahahha”)

  • Volgende discussie
#2 Cerridwen

Goed om aandacht te besteden aan zaken die wél goed gaan. Meestal zijn die zaken representatiever voor wat er gebeurt dan de negatieve zaken, zoals in dit geval het protest in Harskamp.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Hans Custers - Reactie op #2

Ik vind wat er allemaal misgaat best representatief voor wat er allemaal misgaat.

Als je het idee dat er ook nog dingen zijn die wel goed gaan – zelfs veel meer dan er misgaan – nodig hebt als strohalmpje om je aan vast te klampen zijn we wel erg diep gezonken. Ik hoop vooral dat er voldoende mensen kritisch blijven en zo voorkomen dat we over een tijd alleen dat strohalmpje nog hebben.

  • Volgende reactie op #2
#2.2 Cerridwen - Reactie op #2.1

Ik vind wat er allemaal misgaat best representatief voor wat er allemaal misgaat.

Het punt is nu juist dat niet alles misgaat – sterker nog, meestal gaan dingen goed. Voor een goed beeld is het daarom belangrijk om ook te berichten over dingen die goed gaan, vaak zijn die representatiever dan de berichten over dingen die verkeerd gaan. Dat dit in het artikel gebeurt is prettig, het levert een beter beeld.

Mensen, en media nog veel meer, hebben een slecht nieuws bias. Het is nuttig om je daarvan bewust te zijn en dit te proberen te corrigeren.

#2.3 Hans Custers - Reactie op #2.2

Mensen, en media nog veel meer, hebben een slecht nieuws bias.

Ik denk dat je de “mensen, media en nog veel meer” onderschat. De overgrote meerderheid weet heus wel dat er ook best veel goed gaat. Ze vinden dat alleen geen valide excuus voor grove vermijdbare fouten of wanbeleid. Zeker in kwesties van leven of dood voor tientallen of honderden mensen. Terecht.

#2.4 Cerridwen - Reactie op #2.3

De overgrote meerderheid weet heus wel dat er ook best veel goed gaat.

Ik denk dat jij de ‘overgrote meerderheid’ en jezelf ernstig overschat.

#2.5 Hans Custers - Reactie op #2.4

en jezelf

Niveautje!

#2.6 beugwant - Reactie op #2

Wat hier in NL fout gaat, valt doorgaans wel recht te breien. Maar wat ‘we’ daarginder uit de klauwen hebben laten lopen omdat Bijleveld eerst in de bios het reces moest uitzitten, daar mag de verantwoordelijke minister zich best wel persoonlijk voor verantwoordelijk voelen.
En demissionair of niet, maar die kont moet van die stoel af. Zet er maar een KVV-er op.

  • Volgende reactie op #2
  • Vorige reactie op #2
#2.7 Co Stuifbergen - Reactie op #2

Inderdaad gaan veel dingen goed:
We hebben electriciteit en schoon drinkwater, er ligt genoeg eten in de winkels, we hebben bekwame chirurgen en automonteurs enz, door allerlei maatregelen die de afgelopen eeuw genomen zijn.

En als de regering niets doet, komen burgers vaak zelf met oplossingen: onderwijzers maken video-lessen, ziekenhuizen richten een Covid-afdeling op (en verzetten afspraken voor de gebruikelijke zorg) enzovoorts.

Laat ik dan de regering beoordelen op zijn specifieke acties:
– organiseren van bron- en contactonderzoek? Niks
– organiseren van testen? Oke
– organiseren van vaccinaties? Had sneller gekund
– economische steun (van niks voor sommige zelfstandigen tot 80-duizend euro per werknemer bij KLM)
– steun voor het onderwijs in corona-tijd?
– personeelstekorten in de zorg?
– rechtsbescherming? De Belastingdienst maakt nog steeds slachtoffers

  • Vorige reactie op #2
#2.8 Cerridwen - Reactie op #2.7

economische steun (van niks voor sommige zelfstandigen tot 80-duizend euro per werknemer bij KLM)

Dit niveau is echt treurig, de krabbenmand bij uitstek. De regering heeft miljarden in de economie gepompt, met als gevolg nauwelijks economische schade en een op peil gebleven werkgelegenheid. Voorwaar geen slecht resultaat.
Maar waar kom jij mee? Dat als je de garantiebedragen voor KLM omrekent per werknemer je op een bedrag van 80.000 euro komt, en jij ze dat blijkbaar niet gunt. Dan ben je wel kleinzielig.
Natuurlijk mag je vinden dat de garantiestellingen voor KLM onverstandig zijn, of moreel onverkoopbaar, of whatever. Maar dat exemplarisch laten zijn voor het economisch steunbeleid slaat nergens op.

Ook je evaluatie van het coronabeleid van de regering is nogal minnetjes. Kijk bijvoorbeeld naar deze ‘covid resilience ranking’ van Bloomberg waar Nederland op dit moment op nummer 2 staat, en realiseer je dat het hier nog niet zo slecht toeven is.
https://www.bloomberg.com/graphics/covid-resilience-ranking/

#2.9 Co Stuifbergen - Reactie op #2.8

U liegt! Ik gun die werknemers best 80.000 euro.
Gelukkig krijgen de piloten meestal meer :-) .
Maar de meeste werknemers krijgen natuurlijk veel minder.

En ook de veel zzp’ers en andere ondernemers hebben in corona-tijd veel minder inkomsten.

De steun voor KLM is inderdaad exemplarisch:
Er wordt veel geld verspild aan de verkeerde doelen.
(KLM zit tot zijn nek in de schulden. Daarom heeft het zoveel geld nodig)

Hetzelfde zien we bij “testen voor toegang”: dat gaat om 400 miljoen.
Blijkbaar vindt de overheid de toegang tot cafés en festivals belangrijk.

Als de overheid bedrijven steunt, zijn er 2 mogelijkheden:
– algemene steun, waarbij de regels voor elk bedrijf hetzelfde zijn
of
– specifieke steun, voor bedrijven die we in de toekomst nodig hebben.
KLM hebben we niet nodig, er zijn genoeg concurrenten die op Schiphol landen.

We proberen ook niet de Nederlandse klompenmakers te redden, of de scheepsbouw, of de molenbouwers.

  • Volgende reactie op #2.8
#2.10 Co Stuifbergen - Reactie op #2.8

Bedankt voor de link naar Bloomberg.

Natuurlijk scoort Nederland hoog, want Nederland heeft genoeg geld om mensen te vaccineren.
Ik denk dat ook scheelt dat in Nederland veel kantoorwerk is (dus veel mensen kunnen thuis werken).
(ik geef toe dat voor een deel de regering daarvoor gezorgd heeft, want nederland faciliteert veel belastingconstructies).

Verder weegt Bloomberg ook economische ongemakken mee.
Dus landen die veel maatregelen nemen, krijgen een lagere score.

  • Vorige reactie op #2.8
#3 AltJohan

Er worden dan teveel spullen gedoneerd, maar er wordt weinig gedoneerd wat echt nodig is.

Heeft niemand die begaan is met de vluchtelingen een tweede huis? Daar zit natuurlijk het echte knelpunt. In woonruimte.

Je mag het nauwelijks zeggen, maar al die “nieuwkomers” van de afgelopen 60 jaar houden aardig wat woningen bezet.

In een eerlijke discussie over migratie worden de pijnlijke knelpunten ook benoemd. Een paar Harskampers demoniseren is te simpel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 P.J. Cokema - Reactie op #3

Je mag het nauwelijks zeggen (…)

En dan toch doen hè. En het ook nog eens zo stellen dat je blijkbaar vindt dat de afgelopen 60 jaar er geen “nieuwkomers” het land in hadden gemogen. Zit je nou gewoon te jennen of meen je dat ook echt?

Nog los van het feit dat het woningentekort niet veroorzaakt wordt door asielzoekers (dat weet je, denk ik, best), gaat deze actuele kwestie daar al helemaal niet over, dus is je reactie ook (on)behoorlijk off topic..

  • Volgende reactie op #3
#3.2 Co Stuifbergen - Reactie op #3

Knelpunt?

In Amsterdam staan honderden woningen leeg!
https://joop.bnnvara.nl/nieuws/amerikaanse-speculant-laat-honderden-amsterdamse-woningen-leeg-staan

De vraag is natuurlijk hoe het kan dat blijkbaar meer winst te verwachten valt door woningen leeg te laten staan.

Een andere vraag is natuurlijk waarom woningbouwverenigingen huizen gingen verkopen.

Een andere vraag is natuurlijk waarom woningbouwverenigingen niet het geld hadden om voldoende nieuwe huizen te bouwen.
(en nog steeds niet hebben, maar dit probleem was al jaren te voorzien).

hint1: verhuurdersheffing
hint2: hypotheek-rente-aftrek
hint3: flexhuur

  • Volgende reactie op #3
  • Vorige reactie op #3
#3.3 Co Stuifbergen - Reactie op #3

In de jaren ’60 en 70 kwamen nieuwkomers uit Spanje, Marokko en Turkije.
Want Nederlandse werknemers werden te duur.
Toen dacht de overheid dat ze, na hun pensioen, weer terug zouden gaan.
Dat is niet gebeurt, dus nu hebben we in elke stad Turkse winkels en restaurants.

Nu komen nieuwkomers uit Polen en Roemenië.
Dat zijn arbeidsmigranten.
En raad eens…
Nu heeft Noordwijkerhout (op 12-duizend inwoners) 2 Poolse supermarkten en 1 Pools restaurant!

  • Vorige reactie op #3
#3.4 Frank789 - Reactie op #3.3

[ In de jaren ’60 en 70 kwamen nieuwkomers uit Spanje, Marokko en Turkije.
Want Nederlandse werknemers werden te duur. ]

Klopt niet.
De economie draaide als een tierelier tot ’74 terwijl net honderdduizenden jonge mensen naar Canada of Australië waren geëmigreerd; er was een groot tekort aan werknemers. En getrouwde vrouwen namen nog nauwelijks deel aan de arbeidsmarkt.

Na de crisis van ’74 ging de deur op slot voor de “gastarbeiders” die voorheen regelmatig naar hun land terugkeerden en wat later weer hier kwamen werken. Toen de deur op slot ging moesten ze wel blijven en eiste het CDA het recht op gezinshereniging. Vele tot “arbeidsmigrant” gedwongenen dachten dat ze na hun pensionering terug zouden gaan, maar dat doe je nu eenmaal niet meer als al je kinderen hier blijven wonen en werken.

Dat onze voedselindustrie (vlees, kassen, asperges) inmiddels totaal afhankelijk is van Polen en Roemenen is deels een EU effect en deels een weigering een behoorlijk salaris uit te keren. Elke werkgever die geen Nederlanders voor het werk kan vinden zou moeten worden gedwongen het werk naar de mensen toe te brengen in plaats van andersom. Asperges en verwerkt vlees moeten uit Polen en Roemenië komen.

Op dit moment smeken de Britse werkgevers om vergunningen voor migranten omdat ze na de Brexit geen werknemers meer kunnen vinden (tegen het huidige salaris), en waar ging die Brexit ook alweer over?