Deze week wordt in Brazilië de tweede bijeenkomst van de Convention on Biological Diversity gehouden. De landen die zich in 1992 in Rio de Janeiro verbonden aan ‘het stoppen van significante teruggang in biodiversiteit’ per 2010 maken de tussen-balans op. En het resultaat is bedroevend: op alle fronten holt de biodiversiteit achteruit. In de vandaag gepubliceerde Global Biodiversity Outlook 2 staat het allemaal zwart op wit. Een korte samenvatting gaat als volgt:
▪ van de 24 ecosystem services zijn er 15 in verval waaronder: drinkwatervoorziening, zeevis productie, regulatie van natural hazards (aardverschuivingen/overstromingen), het zelfreiningend vermogen van de atmosfeer, de capaciteit van agrarische ecosystemen om ziektes te bufferen en het aantal gebieden met een spirituele of religieuze waarde.
▪ het verlies van biodiversiteit raakt de armsten het hardst waardoor het halen van de UN Millennium Development Goals gedwarsboomd wordt.
▪ ontbossing gaat met alarmerende snelheid: zes miljoen hectare per jaar.
▪ een toenemend aantal soorten wordt bedreigd met uitsterven.
▪ natuurlijke ecosystemen raken steeds meer gefragmenteerd.
▪ grote vissen als tonijn, kabeljauw en zwaardvis zijn met 2/3 afgenomen.
▪ de schade van invasieve soorten neemt overal toe.
▪ één positief puntje: het totaal oppervlak beschermd gebied neemt toe, alleen veel ecoregions halen nog niet hun target van 10%, laat staan de oceanen waar tot nu toe nog maar 0.6% een beschermde status geniet.
Niet getreurd het is pas maandag !
De week is nog jong en er kan nog veel gebeuren !
Reacties (13)
“het aantal gebieden met voor de mens een spirituele of religieuze waarde”
Wat doet dit in het rijtje dan?
Is de afhankelijkheid van (bij)geloof een biologisch gezond verschijnsel dan?
Ecosystem services zijn voor de gewone man in de straat nog maar vage begrippen. Maar ze voorzien in onze behoeftes: lucht om te ademen, water om te drinken, hout om te bouwen en vis om te eten.
Sommige mensen hebben naast een woning en bord eten nog niet genoeg, voor die onverzadigbaren is er de ecosystem service: spiritual landscapes bedacht. Denk aan de aborignals met hun heilige plekken en de christenen met Mount Moses. Maar atheisten kunnen soms ook wel genieten van een boswandeling dus die mogen (met de gratie Gods) ook wel genieten van dezelfde ecosystem service.
Het is als dinsdag hoor.
De week is al veel ouder dan u denkt!
Snel nog even een paar van die hardhouten tuintegels uit de aanbieding bij de praxis halen voordat het bos op is!
@HansR… oops… vooruit postjes schrijven is niet altijd even handig…
(ik heb van maandag maar even disndag gemaakt)
@Carlos
Ik vond ‘m wel mooi: het is altijd erger gesteld met de omgeving – waarom vind ik environment beter? – dan je kunt beschrijven. Het is nooit twee voor twaalf maar altijd later. Van mij had maandag in de tekst kunnen blijven, beeldender had het niet gekund ;)
@carlos:
Mij is nog steeds niet duidelijk waarom alleen het menselijk gedrag blijkbaar bijdraagt aan ecosystemen en biodiversiteit.
Heb je een iets andere uitleg waarin spiritualiteit als een gedragsverschijnsel en de mens als nichevuller wordt behandeld?
Oersoep, mijn reactie was wat satirisch geformuleerd om eventuele gelovigen uit hun spirituele wigwams te lokken…
Maar het hoort bij de cultural services die een ecosysteem biedt, zie de link die ik onder “ecosystem services” aanlever:
These include provisioning services such as food and water; regulating services such as flood and disease control; cultural services such as spiritual, recreational, and cultural benefits; and supporting services such as nutrient cycling that maintain the conditions for life on Earth.
http://www.greenfacts.org/glossary/def/ecosystem-services.htm
HansR: je hebt gelijk, maandag !
“mijn reactie was wat satirisch geformuleerd om eventuele gelovigen uit hun spirituele wigwams te lokken…”
Kan ik je een vredespijp aanbieden, Carlos?
Gelovigen zijn net als God, ze zijn overal…
Reageren ze in eerste instantie niet, dan lezen ze altijd wel mee.
Ja hoor Stijn, voor mij vandaag geen godsdienstoorlog, we hebben de gelovigen hard genoeg nodig om de Schepping van de ondergang te redden. Peace brothers, rentmeesters en kameraden!
Zo raar vind ik die ‘spiritual’ context niet. Ik bedoel, ik put ook altijd weer nieuwe energie uit een wandeling in (relatief) unspoiled landschappen. Waarom zou je dan niet in een levensovertuigingscontext mogen interpreteren?
En dat van die hardhouten tuintegels was natuurlijk een grap. Maar je staat verbaasd over het gemak waarmee stukjes oerbos worden aangeboden, bij de bouwmarkten.
En in de tuin komt dus larix, uit NL productiebossen. Zijn toch maar oosteuropese exoten.
@Carlos,
de vergelijking met God is misschien wat hoog gegrepen, maar dank voor het compliment.