Gezocht: een ankerpunt in Den Haag

Rutte vergiste zich in vijftig miljard en mag twee dagen met de billen bloot. Het Journaal leest slotbepalingen van Europees overleg niet en framed dat als een schandalige, onderhandse slimmigheid van de Finnen. De Jager en Rutte lijken ook verbaasd en reageren weer sneller dan verstandig is: dit mag helemaal niet! Wat is het geval: de Finnen hebben een onderpand van de Grieken gekregen. Mocht het misgaan in het Zuiden, betaalt het Noorden het onderpand niet terug.

Dat hebben die slimmerds afgedwongen tijdens de EU-top van 21 juli. U weet wel, die top waar Rutte zo uitgleed tijdens de afsluitende persconferentie. De bepaling, daar waren ze bij en wisten ze van. Waarom zijn ze dan zo verbaasd als de Finnen daadwerkelijk met de Grieken onderhandelen? Niet vreemd dat ras-politicus Wilders wakker wordt en minister van Financiën om zo’n zelfde onderpand als de Finnen vraagt.

De Jagers reactie – dit mag niet – is mijn inziens te snel. Volgens De Jager mag de deal alleen doorgaan als alle andere landen het daarmee eens zijn.Probleem is dat dat al is gebeurd. Alle aanwezigen hebben er immers voor getekend. Opgenomen in een document (vier pagina’s in totaal) is het nu officieel. Trouwens, welke instantie gaat de onderhandse deal tussen Finnen en Grieken dan terugdraaien? Nee, hier is meer te doen dan De Jager doet vermoeden.

Ik houd niet zo van doemdenken, maar als ministers niet weten wat ze doen of, erger, niet weten wat er precies gebeurt, journalisten hun werk niet doen omdat een document van vier pagina’s te veel leeswerk is en het publiek de beurs mogen trekken, dan zie ik het ook even niet meer zo zitten. Niets dramatisch, maar wel onbevredigend. Gezocht: een ankerpunt in Den Haag. Kan er iemand opstaan die de losse eindjes weer even aan elkaar knoopt? Pakken we het vanaf daar zelf wel weer op.

Lees meer bij Sebastiaan van der Lubben.

 1. 1

  Ik denk dat hier geen ankerpunt in Den Haag nodig is, maar in Berlijn. Niet alleen Nederland staat op zijn kop van de Finse deal. Den Haag is hier even totaal irrelevant, hier dient zich een serieuze Europese politieke crisis aan.

 2. 2

  Rutte en de Jager zijn de twee keizers zonder kleren.

  Daar heb ik al geruime tijd voor gewaarschuwd, maar ik werd voor gek verklaard.

  De media, de insiders en de politici vonden Rutte ‘verfrissend’.

  Dat hebben we gemerkt. Verfrissend in de zin hoe je op de beste manier kan goochelen met de cijfers en de waarheid.

  Dit hebben we nog nooit eerder meegemaakt in de parlementaire geschiedenis, maar de Tweede Kamer vindt het allemaal best.

  Als Rutte CEO van een beursgenoteerde onderneming geweest zou zijn, dan had de Raad van Commissarissen hem op staande voet ontslagen zonder vertrekpremie en hem zelfs waarschijnlijk aangeklaagd voor ‘gross negligence’.

  Echter, de Tweede Kamer die deze functie zou moeten bekleden, neemt Rutte in bescherming en doet voorkomen dat we vooral niet te diep mogen duiken in de materie, omdat dat niet ten goede komt van ‘de stabiliteit van de euro’.

 3. 4

  Rutte zou ergens alleen maar als spin doctor worden aangenomen. Als premier lijkt hij ook aangesteld als spin doctor. De pers speelt het spel mee.

  Mensen die officiële stukken lezen zijn complotdenkers. Die hebben namelijk niet genoeg vertrouwen. Iets lezen…hè, bah. Zoo ouderwets! We denken tegenwoordig in beelden.

 4. 9

  Dat regeltje dat landen onafhankelijk een schikking kunnen treffen, zoals Finland heeft gedaan, dat moet bekend zijn geweest bij ambtenaren, en daardoor de bewindslieden, want het was al maanden bekend. Het lijkt me daarom niet anders dat dit kabinet gekozen heeft niet zoals Finland een afzonderlijke regeling te treffen.

  Het lijkt wel dat als het om relatief weinig geld gaat (minder subsidie voor…) dat moeilijker is dan miljarden euro voor een toch wel discutabel project.

 5. 11

  @10: Maar de gevolgen voor Duitsland (in eerst instantie Duitse banken, die veel hebben geleend aan Griekenland) is potentieel enorm, als het reddingsplan in duigen valt en Griekenland alsnog failliet gaat. Dito trouwens ook voor Frankrijk, maar dat heeft economisch toch al minder in de melk te brokkelen.

 6. 12

  Bleker heeft het over,een paar miljoenen waarvan enkle procenten in verkeerde handen kunnen vallen; inzake, ” hulp” aan, uitstervend afrikaanse generaties hongerlijders.

  Wij ,met de ene hand geven, om met de andere hand; hen ruberre bootjes plus inhoud; onder de zeespiegel rte laten verdwijnen.

  dat Kenia; minimaal 200.000 vluchtelingen opvangt;Doet niet ter zake.

  wat wel ter zake doet; zichzelf verijkende criminelen; waarbij, miljarden in verkeerde handen vallen; FEITELIJK! Onze leningen niet in griekenland belanden; maar REEDS; op de finse bank staat;met rente die miljard! oplevert; van ons geld.

  Daar hoor ik dan weer niemand van de CDA en oppositie over….
  behalve dat willen wij ook; “DAT GELD VAN HARDWERKENDE BURGERS; ONSCHULDIG AAN ELKE CRISIS NOG NOOIT 1 GULDEN GELEEND NOCH HYPOTHEEK!,NOCH ON CREDITS; ROVEN MET RENTE!

  En dat willen de ware, hollanders OOK?
  crimineel zijn; zelfverijken over lijken;
  en hen leiders in volgen?
  net als de engelse nazaten nu doen?

  WIJ, moeten ONS schamen;
  en pers, ga eens aan het WERK; ook inzake bsn; niet in de mail boks van de ware criminelen; die gEen overheid is; thuishoort;noch uitgevisd KAN worden;
  En wie controleerd; de ware criminelen en hen wan beleid; HIER?
  Juist ja….geen hond; ….noch animal cop.
  NIET DE PERS NIET DE MEDIA NOCH DE TWEEDE KAMER NOCH DE OPPOSITIE; 2 dagen lang een poppenkast door ons gesubsidieerd;in hen gratis zendtijd voor politieke programmas…en verborgen agendaas; een schaamteloze farce!

  Nu doorpakken; inpakken en wegwezen; Al te lang diversen lieden vanwege ersntige incompetentie; uit hen functie ontheven moeten worden.
  waarheidsvinding, …verkwanseld; voor scoringsdrift; van politici, pers ,media; etc.

  NOn stop en structureel; zich schuldig maken aan ersntige oneigenlijke praktijken;
  van helikopter verkiezingsstunt; allen procedures en wetten negerend; diplomatieke onderhandelingen met khadaffie; en zijn bevroren tegoedde als ; wisselgeld…

  Het is aan ONS burgers dit kabinet naar huis te sturen;en de oppositie; OOK; 1 jaar geen regering;waarin zij allen moeten bezinnen;
  en ons dat informeren waar ze voor staan; en gaan
  wel binnen allen rechten wetten en plichten;en elke overtreding keiharde sancties op volgen; zo wij; dicteren; wanneer andere dat zich permiteren;

  ingrijpen en doorpakken; elke burger die nog enig fatsoen in zijn flikker heeft! van links tot rechts; er zijn GRENZEN

  en die zullen we toch echt met zijn allen moeten bewaken i.p.v oprekken; bovenwettelijk; en etisch; not done!

  geen mens kan kiezen…zonder juiste volledige informatie waar die voor kiest en mee instemd;
  weiger; deelname aan criminele zelfverrijkings projecten;
  de burgers; in elk land; als enige; voor boette.
  de winsten, niet in delen; en de schaamteloze zelgverrijking ;gedwongen blijven spekken;

  NIET VOEDEREN aub!
  wie controleert onze criminele wan beleid;en wets en rechts schendingen?! van de top; en onze volksverlakkers/ vertegenwoordigen het slechtste in de mens.

  Sta op en vermenigdvuldigt u; in den beginnen was er het woord;
  te bedenken ; ….heel deze pyramide staat en valt; in thrust; holdings;
  on credits of out thrust; welke; de absolute bodem heeft bereikt;

  TOT 6 maal toe; …de regering liegt;en blijft liegen;en relevante info achterhoudt voor zijn achterban; moedwillig….
  en de brokkken van dat wan beleid; een ander mag ruimen..
  games people play;
  take it or leave it; ik kies het laatste!