BREKEND NIEUWS: Georgië en Rusland in oorlog?

NRC meldt zware strijd in Zuid-Ossetië. Volkskrant bericht over schermutselingen tussen Georgië en Rusland. De VS en de NAVO roepen op tot onderhandelingen. GeenCommentaar.nl berichtte hierover al in een zijdelink en een quote van de dag. Vanwege de laatste ontwikkelingen kunt U vanaf dit moment uw gedachten of links naar meer informatie kwijt in de reacties bij deze centrale discussiepost.

GeenCommentaar.nl-lezers meldden totnutoe o.a.:

Rusland moet wel. Het is ten eerste: een provocatie en ten tweede: Zuid-Ossetie is een troefkaart van Rusland in de Kaukasus.
Het is geen strijd Georgie Rusland maar USA Rusland. Zonder toestemming van Amerika zou Georgie dit nooit doen. Wellicht een revanche op het feit dat er Russische vliegtuigen bijna over het hoofd van Rice (in Tiblisi) vlogen.

[..]

Feit is dat Zuid-Ossetie binnen de internationaal erkende grenzen van Georgie ligt, dat een deel van de bevolking meteen na het uitroepen van de onafhankelijkheid van Georgie, de souvereiniteit van die staat verworpen heeft, dat er daarna gevochten is in het gebied en dat een deel van het gebied onder effectieve Georgische controle is en een deel onder effectieve controle van een Ossetische militie, die haar eigen regering heeft uitgeroepen (door niemand erkend, tenzij de Russen dat dit jaar gedaan hebben).

Verder is een feit dat die regering op allelij wijze door Rusland gesteund wordt (financieel, politiek, militair) en dat die situatie eigenlijk al 15 jaar ongewijzigd is. Af en toe flakkeren er gevechten op, jarenlang heerst er ook wapenstilstand.
Bemoeilijkt wordt de situatie doordat er “peacekeepers” aanwezig zijn om de naleving van de bestanden te controleren, maar dat dit Russische militairen betreft, die in feite partij zijn in het conflict. Een vergelijkbare situatie speelt zich af in Abchazie, al zijn er daar nog veel meer (etnische) complicaties geweest (inclusief zuivering van meer dan de helft van de inwoners van het gebied).

Voor de Russen is Zuid-Ossetie van strategische belang, omdat er de beste verbinding door de Kaukasus ligt. Om die reden verwacht ik niet dat de Russen toelaten dat Georgie het hele gebied bezet.

[..]

Geen enkele olie. Wel een tijdbommetje, dankzij Stalin. Noord Ossetie bij Rusland; Zuid Ossetie bij Georgie. De Osseten zijn een totaal ander volk dan de Russen en Georgiers. In Zuid Ossetie wonen maar 70.000 mensen en die hebben vrijwel allemaal een Russisch paspoort.

[..]

Zuid-Ossetie wordt door Rusland internationaal gebruikt om tegen Kosovo te protesteren en andere landen te bedreigen om het niet te erkennen (erg in het belang van hun Balkan-politiek), verder niet.

Ik denk echter, dat de Zuid-Osseten zelf, gezien het sabelgekletter vanuit Moskou, zich gesterkt zagen een verdere stap te wagen. Zowel de Georgiers als de Russen kunnen weinig anders dan reageren zoals ze doen en dat hadden die Zuid-Osseten wel in de smiezen.
Het is misschien een gok, maar de kansen op een voor hun gunstigere situatie zijn goed.

[..]

Kosovo gaf de Russen een extra troef in handen. Begrepen door zowel Georgie en Azerbeidsjan. Bekijk maar wat erna allemaal politiek en militair gebeurd is. Zo kortzichtig is het helemaal niet. Kijk ook naar de reactie van Clingendael: wanhoopspoging van Georgie. Het is dus juist andersom zoals jij het ziet.

Moskou heeft geen wapengekletter nodig: aan de status-quo hebben ze al genoeg. Je kan zelfs van geen oorlog Rusland Georgie spreken. De schermutselingen spelen zich enkel in Zuid-Ossetie af.
Het is zeer eenvoudig voor de Russen om alleen de hoofdweg (tweebaans) Tiblisi naar de Zwarte Zee en de spoorlijn te bombarderen. En het gehele openbare leven in Georgie ligt stil. En nu mag je mij uittleggen waarom ze dat niet doen en in feite heel netjes bezig zijn.

[..]

Georgie zou mogelijk in de toekomst NAVO lid kunnen worden. Niet gewild door de Europese landen, maar enkele maanden geleden doorgedrukt door de Amerikanen. In hoeverre dit serieus genomen moet worden is gezien de krachtmeting USA en Rusland in de Kaukasus moeilik te bepalen. Het zwakke Georgische leger wordt op het moment gemoderniseerd en opgeleid door de Amerikanen en de Turken. Een militair vliegveld in Marneuli is door de Turken totaal gerenoveerd en wordt door de Amerikanen en de Turken gebruikt. De Amerikanen vliegen over Georgie om naar Afghanistan te komen. De Nederlanders dus ook. Ook vanwege een mogelijke actie t.o.v. Iran is Georgie van vitaal belang voor Amerika en dus ook voor de NAVO.

South Ossetia detailed map (Foto: publiek domein/International Crisis Group)

(klik op plaatje voor grotere versie)
 1. 2

  Reactie net op CNN van NAVO-vertegenwoordigster was vaag. Ja, Georgië is deelnemer aan diverse NAVO-projecten/clubs, maar geen echt lid. “We are monitoring the situation”..

 2. 3

  Ik ben het niet eens met de reactie van Clingendael. Strategisch gezien pakt Georgie het volledig verkeerd aan als de intentie was geweest om snel Zuid-Ossetie in te pakken. De gevolgde strategie ziet veel meer uit als een reactie op artilleriebeschietingen van de Osseten, dan een vooropgezet plan om Zuid-Ossetie te bezetten.

  Overigens hebben de Russen volgens Reuters wel degelijk buiten Zuid-Ossetie in Georgie gebomberdeerd. Dat ze zich bij militaire doelen houden, is puur met het oog op de internationale opinie (en omdat grove maatregelen die jij noemt simpelweg niet nodig zijn, gezien de Russische militaire suprematie).

  Ik denk dan ook dat dit eerder lokaal ontstaan is dan vanuit Moskou en Washington gedirigeerd. Waar blijft anders immers het antwoord van Washington? Ik denk dat ze daar juist helemaal niet gelukkig zijn met wat nu gebeurt, juist omdat ze er nu nauwelijks recht van spreken hebben. Dat zou heel anders zijn geweest als we een paar jaar verder waren, met Georgie in de NAVO.

 3. 4

  De nationale veiligheidsraad van Georgie (wat dat ook moge zijn) schijnt gezegd te hebben dat als inderdaad Russische tanks de grens over zijn gegaan dit betekent dat Rusland en Georgie in staat van oorlog zijn.

 4. 5

  Wat zou de kans zijn dat de veronderstelde aanval van georgie een of andere opgezette ‘false flag’ operatie was?

  Het is wel erg knullig om in die regio’s opstandige provincies met geweld aan te pakken.

 5. 6

  Oh nevermind, ik had dit nog niet gelezen:

  “Georgian troops launched new attacks in South Ossetia late Thursday after a top government official said a unilateral cease-fire offer was met with separatist artillery fire. “

 6. 7

  Ik moet zeggen dat hoewel mijn eerste instinct is om Rusland de schuld van alles te geven ik het idee heb dat Georgie toch ook wel heeft bijgedragen aan escalatie van het conflict.

 7. 13

  Maar die GL’ers zijn sowieso allemaal ouwe communisten/linkschmensen, dus het regelen van zo’n openingsceremonie in China is ook kinderlijk eenvoudig..
  /Elsevier&GeenStijl

 8. 19

  Ja, laten we maar even terug gaan naar het onderwerp, anders gaan alle serieuze intellectuele reaguurders naar Sargasso…

  Hoe moeten we dit duiden? Is dit simpel symboolpolitiek van Rusland om te laten zien dat ze weer/nog een grootmacht zijn waar rekening mee moet worden gehouden? Of is dit het begin van een ander beleid op de Kaukasus en kunnen we vergelijkbare inmenging verwachten bij de andere grensconflicten daar? Wat gaat de NAVO doen? Wat kàn de NAVO doen? Kan de EU wel een actieve rol spelen gezien de afhankelijkheid van Russische energiebronnen?

 9. 20

  Oud VN-ambassadeur Holbrooke (tuurlijk, foute man) zei net op CNN nogal omslachtig dat ‘ie het echt niet over een nieuwe koude oorlog wilde hebben, maar zei wel steeds dat het uiteindelijke doel van Rusland Abchazië was en klonk nogal, nou ja, koude oorlogerig.

 10. 21

  Vraag me ook af wat de gevolgen hiervan gaan zijn voor de interne politieke stabiliteit van Georgie, die me sowieso al niet al te groot leek. Best een aardige kans dat Mikhail en Sandra over een jaartje als politieke vluchtelingen op Schiphol aankomen.

 11. 23

  Ik zat ook naar de opening van de Olympische Spelen te kijken. Aliev en Sargsian zaten op de tribune, Saahaksvili niet. Iets voor de puzzelaars? De USA is al jaren bezig (Bryza en Kramer) om de “bevroren” conflicten Zuid-Ossetie, Abchazie en Nagorno Karabach op een vreedzame manier op te lossen. Eigenlijk zouden ze wanhopig moeten zijn: 15 jaar is een echt lange tijd. Rusland is er niet geinteresseerd in(geo-politieke overwegingen), dus er gebeurt bijna niets. Saahaksvili, een zeer opvliegend man en een macho, is een zwak punt. Temeer daar hij bij zijn aantreden het volk beloofd had Adjarie, Abchazie en Zuid-Ossetie weer bij Georgie te voegen. Adjarie was geen probleem, vooral omdat Turkije het zich niet kon veroorloven zich in het conflict te mengen. Het probleem met Georgie is (al meer besproken) dat er te veel volkeren in wonen. Een federatie zou de oplossing kunnen zijn, maar dat zal onder Saahaksvili nooit gebeuren. Ondertussen zijn de spanningen in andere delen van het land ook al flink opgelopen. Vooral in Javakh vnl. door Armeniers bewoond. De vorige week heeft Armenie erin bemiddeld. De Kaukasus is, en dat schijnt de Westelingen te ontgaan, op het moment de meest belangrijke regio, van strategisch belang voor de conflicthaarden in de wereld. Afghanistan, Iran en het Midden Oosten, voor de doorvoer van olie buiten Rusland om, voor de toegang tot Centraal Azie.

 12. 25

  [email protected]
  Er is een nieuwe olie- en gaspijplijn aangelegd van Bakoe (Azerbeidsjan) naar Ceyhan (Turkije). Deze loopt ook vlak langs de grens met Zuid-Ossetie, maar ook vlak langs Nagorno Karabach, Javakh en door Koerdisch gebied. Begin van de week is er bij Erzincan (Turkije) een aanslag erop geweest. De Georgiers gaven de schuld aan de Abchazen, de Turken aan de Koerden. Ikzelf dacht aan de Russen, maar heb nu door de gebeurtenissen van vandaag en de gebeurtenissen van vorige week in Javakh mijn twijfels. In 2012 zou de olie van Azerbeidsjan op zijn, maar de bedoeling is dan olie en gas uit Centraal Azie (Turkmenistan, Kazakhstan) te halen via een pijpleiding in de Kaspische Zee, op de bestaande pijpleidingen en de nieuw aan te leggen Nabucco pijplijn aan te sluiten. Hierdoor zal vooral het belang van Turkije (al de pijpleidingen gaan er doorheen) toenemen. In West Europa dan.

 13. 26

  @25: Welke gebeurtenissen in Javakh heb je het steeds over? Overigens duiden gebeurtenissen rond Armeniers noch niet perse op Georgische acties. De Armeniers zijn notoire bondgenoten van de Russen (ook in bv. Nagorno Karabach). Dus dan zou je eerste vermoeden toch nog wel eens bij een rechter eind kunnen zijn.

 14. 27

  [email protected]
  Bismarck: ik heb het over het oppakken en gevangen zetten van belangrijke politieke figuren in Javakh en tevens het doden van enige politiemannen (Armeniers). En dat zonder (op dat moment)aanwijsbare redenen en zonder dat het parlement in Tiblisi ervan op de hoogte was.
  Ik denk dat je het wel met me eens bent, dat als er sprake is van meer dan duizend (vnl. burger) slachtoffers in Tsinvali en dat de aanval kwam na het afspreken van een wapenstilstand er sprake is van een puur barbaarse daad en dat daar alleen Georgie en Saahaksvili voor aansprakelijk gesteld kunnen worden. Misschien zit hij volgende week al in Zeeuws Vlaanderen. Want als het bovenstaande klopt, kan ik me niet voorstellen dat hij nog op enige steun van de USA, de EU en de NAVO kan rekenen.

 15. 28

  Is er al over nagedacht waarom Saahaksvili niet aanwezig was bij de opening van de Olympische Spelen in Peking? Putin, Bush, Aliev (Azerbeidsjan) en Sargsian (Armenie) zaten op de tribune.

 16. 29

  Bismarck. Je bent een kenner en een goede. Maar je hebt nog steeds geen antwoord gegeven op de vraag, waarom Rusland niet de spoorlijn en de snelweg vlak bij Tsinvali (de doorgaande weg naar de Zwarte Zee) gebombardeerd hebben. Meer effectief dan de 2 militaire vliegvelden op het moment. Als je het goede antwoord geeft, kom je in het gouden boekje.

 17. 30

  @28: En Medvedev?

  @27: Nou ik kan het nog niet zo met je eens zijn, zolang de situatie onduidelijk is. Ik ben er in ieder geval nog lange niet van overtuigd dat Georgie begonnen is (alleen als de uitvoering van de aanval van vandaag bewijst een gebrek aan zorgvuldige planning).

 18. 33

  [email protected]
  Je moet de Georgiers, Armeniers en Azeri’ s niet onderschatten maar ook niet overschatten. Het gehele openbare leven zit van corruptie, nepotisme en knoeiwerk in elkaar. Je wil niet weten hoeveel fouten er in officiele stukken zitten. Het neefje ,van de minister van defensie, die alleen vmbo heeft, doet bijv. de logistiek voor de operatie.

 19. 34

  Een snelweg en een spoorlijn zijn ook militaire doelen in een oorlog. Het houdt in dat het openbare leven stilvalt. En er hoeft geen enkel burgerslachtoffer bij te vallen. Je krijgt nog 2 herkansingen.

 20. 38

  @34: Blijft moeilik te verkopen. Het openbare leven platgooien is wel degelijk een op burgers gerichte actie. Bovendien uit te leggen als een destabilisatie van het land (Georgie), hetgeen dus zeer duidelijk buiten het “recht” ligt dat Rusland zich mag toe-eigenen zonder al te grote diplomatieke problemen. Zolang ze binnen de grenzen van Zuid-Ossetie blijven, kunnen ze immers hun verhaaltje afdraaien dat het onderdeel is van hun peacekeeping missie aldaar.

 21. 39

  [email protected]
  85% van de handel (voedsel enz) van Armenie komt over die weg en spoorlijn. Armenie is een bondgenoot van Rusland en zal het zeker niet op prijs stellen als die doorgangsweg door de Russen afgesneden wordt. Al is het maar 2 weken. Georgie, maar ook Armenie ligt dan op zijn gat. Op het kaartje zie je Verin Lars, de controlepost Rusland in langs de Elkbroez. Die is al twee jaar afgesloten, ook voor de Armeniers. De handel loopt dan via Poti en met de ferryboot naar de Oekraine en Rusland.
  Wie via de Roki tunnel Zuid Ossetie en vervolgens Georgie binnenkomt wordt opgepakt en vervolgens de gevangenis ingegooid.

 22. 41

  zie duidelijk weer dikke vinger van de usa hier in ,overal waar olie en gas belangen spelen zit dit faliete oorlog hitsend amerika aan de knoppen om hun snel taanende macht toch nog proberen te behouden

 23. 42

  Als ik zo vrij mag zijn, Bismarck zegt zeer zinnige dingen, hoewel dat niet betekent dat Robert vaak ongelijk heeft.

  De afwezigheid van Saakasjvili bij de Olympische Spelen aanzien voor bewijs dat hij dus wel doelbewust en vooraf gepland Zuid-Ossetië heeft aangevallen, is uitermate kortzichtig. Inderdaad, geldt dat dan ook niet voor Medvedev?

  Wat mij betreft is er maar één vaststaand feit: beide partijen beweren heel veel en zeker de helft is niet waar. ;-)

 24. 43

  [email protected]
  Ik heb niet veel ongelijk. Neem dat maar aan. Ik zit er met mijn neus bijna boven op. Medvedev was met vacantie en Putin was aanwezig in Peking. Als je het Russisch nieuws gevolgd hebt, ben je op de hoogte dat Putin in Vladikavkas was gisteren, Medvedev niet. Dat Saakashvili niet aanwezig was in Peking is zeker opvallend, omdat zulke evenementen statusverhogend zijn. Alle andere leiders van de Cis en Guam waren wel aanwezig. Hij was de enige afwezige.
  Voor mij is zijn afwezigheid niet allesbepalend voor de vooraf planning. Wel in combinatie met het vooraf oppakken van politieke tegenstanders in Javakh: een andere mogelijke brandhaard de vorige week in Georgie. Dat blijkt nu duidelijk een preventieve actie geweest te zijn.
  Voor mij mag Saakashvili naar het hof in Den Haag gebracht worden. Wie voor de tv met droge ogen beweerd dat de Georgiers weliswaar Tsinvali de hele nacht beschoten hadden, maar dat de bemoeienis van de Russen leidde tot de totale vernietiging en meer dan 2000 doden is zonder meer een oorlogsmisdadiger. Want voordat de Russen kwamen was de vernietiging al gemeld met een aantal doden vnl. burgers van meer dan 1200. Hoe verontwaardigd was men wel niet over de beschieting van Sarajewo en terecht. Wat hier gebeurd is, is tig maal erger. Bijna 1 op de 10 inwoners gedood en hoeveel er nog onder het puin liggen en het aantal gewonden is onbekend.

 25. 44

  @39: Hoe verklaar je in dat licht het kapotbombarderen van de haven van Poti?

  Verder zijn de Russen misschien niet de veroorzakers, maar ze weten wel heel opportunistisch te profiteren: De de oliepijpleiding door Georgie is gebombardeerd en en passant gaan de Russen over tot de aanval op de Kodorivallei in Abchazie.

 26. 45

  En nog een opmerkelijk bericht in de zijlijn. Oekraine geeft aandat Russische schepen die actie tegen Georgie ondernemen niet meer welkom terug zijn in hun havens. Ik ben benieuwd wanneer komende winter de gaskraan weer dichtgaat daar.

 27. 46

  [email protected]
  Ik begrijp wat je bedoelt. Volgens mijn inlichtingen zijn alleen de olieinstallaties beschoten en waarschijnlijk vernietigd. De ferryboten leggen daar niet aan. De beschoten (voor olieschepen)haven is pas vorig jaar officieel geopend na door Arabieren gerenoveerd te zijn. De weg en spoorlijn onder Zuid-Ossetie zijn in Russische handen. De volgende week zullen we hier de gevolgen van gaan merken. Als de Russen Poti in handen krijgen, kunnen ze optrekken naar Tiblisi omdat hun flank dan volledig beschermd is. Ik weet niet of je Tiblisi kent, maar het is nogal een langgerekte stad. In het weekend ben ik in het noorden geweest. Op de terugweg veel auto’ s uit Georgie, die waarschijnlijk een tijdje hun familie in veiligheid brengen.

 28. 47

  @46: Ik begrijp dat de Russen inmiddels in Georgie zelf zitten (dus buiten Zuid-Ossetie, waar ze onder het mom van vredesmacht een zelfopgelegd mandaat hebben)?

 29. 48

  Overigens denk ik dat gezien dat bombardement, de Russische zeeblokkade en al zeker als de Russen Gori bezet hebben, het goederenverkeer van en naar Armenie wel stilligt voorlopig.

 30. 49

  [email protected]
  Armenie is nu op Iran aangewezen, maar binnen een week zullen we de gevolgen merken. Dat wordt op een houtje bijten.
  De Armeniers vinden op het moment Saakashvili (in werkelijkheid Sahaksvili) de grootste idioot die er rondloopt. Hoewel hij Armeense voorouders heeft.