George Orwell werd in de gaten gehouden

There was of course no way of knowing whether you were being watched at any given moment. How often, or on what system the Thought Police plugged in … was guess work.

Deze zinnen uit het boek 1984 van George Orwell blijken achteraf een hoog autobiografisch gehalte te hebben. Uit opening van archieven van de Britse geheime dienst M15 blijkt dat de schrijver van 1929 tot halverwege de Tweede Wereldoorlog in gaten werd gehouden. Orwell werd door de M15 verdacht van revolutionaire ideeën, maar uiteindelijk moest ze concluderen dat de man te onorthodox en te anarchistisch was om zich te verbinden aan de Communistische Partij. De agent die Orwell observeerde noteerde op een bepaald moment: “He dresses in a bohemian fashion both at his office and in his leisure hours”. Een outfit van een hedendaagse salonblog reaguurder me dunkt! U bent dus gewaarschuwd. Dat u NIET paranoïde bent wil NOG NIET zeggen dat ze u NIET in de gaten houden! Bronnen: (Independent) (Guardian) (BBC)

 1. 2

  En Leary werd natuurlijk gedrogeerd, al van toen hij nog aan z’n roos werkte. Of net nuchter gehouden ?

  Overigens : slotzin moet zijn : “dat u niet paranoïde bent”. Men is ook niet griep, men is grieperig, en idem dito schizofreen / schizofrenie.

 2. 6

  De vraag is of de Britten zich er iets van aan zullen trekken of een lesje van leren. Het lijkt mij ondertussen dat al dit soort zaken gewoon wordt waargenomen en dat niemand er iets mee doet. Gewoon een constatering van een feit. En ondertussen glijden we verder af.

  Wie zei het ook al weer hier: geschiedenis doet niet ter zake.

  En overigens is het MI5 en niet M15.

 3. 7

  Grappig feitje. Wie weeet voelde hij moet de ogen van de geheime dienst wel in z’n rug.

  Ben benieuwd of Ian Fleming ook geschaduwd werd door een lid van MI6.

 4. 10

  Ja what else is new? *zwaait naar de AIVD lurker*

  Pas als de/het M15 Orwell had opgepakt en vastgezet omdat hij in bohemian fashion een communistische bijeenkomst had bezocht (zoals vroeger in Latijns-Amerika gebeurde) dan was er aanleiding om je zorgen te maken. Nu heeft de geheime dienst 20 jaar lang wat gemeenschapsgeld besteed aan het tellen van Orwell’s boodschappen en het klokken van zijn werktijden, onschuldig gedoe en het levert ruim 60 jaar later tenminste de zeer bloggenswaardige quote op: “He dresses in a bohemian fashion both at his office and in his leisure hours”.

  Maar iedereen die mij naiëf vindt mag nu gehakt van me maken, ook dat mag namelijk in het Vrije Westen.

 5. 12

  Dat is waar ook, dat zei je laatst ook al. Wacht, ik ga er wat aan doen.
  @#$%BOEM!!!1…
  Van die lurker heb je geen last meer @Carlos.

 6. 22

  Maak u geen zorgen beste bohemien mescaline. Wij zitten hier in een atoomschuilkelder boven NAP met een server van onverwoestbaar platinum. Wij lurken slechts wat. Ik heb als salonblogwatcher een prima baan, mijn collega die het FOK! forum en VolkomenKut in de gaten moet houden heeft het een stuk zwaarder.

  Keep up the good work, ik ga koffie halen.

 7. 23

  Prachtige informatieve site @AIVD.

  Onder ‘’veelgestelde vragen”:
  Heeft de AIVD een dossier over mij?
  “Als u denkt dat de AIVD (voorheen BVD) een dossier over u heeft, bijvoorbeeld omdat u lid bent geweest van een links- of rechtsextremistische organisatie, dan kunt u een aanvraag tot kennisneming indienen. Houdt u er wel rekening mee dat de AIVD geen informatie mag verstrekken die jonger is dan vijf jaar. Informatie die ouder is dan vijf jaar wordt evenmin verstrekt als de gegevens nog relevant zijn voor enig lopend onderzoek. Bovendien worden geen gegevens verstrekt die zicht geven op bronnen en werkwijzen of persoonsgegevens van een ander.”

  Ik was ooit lid van de PVDA.

  Kan dat nog kwaad?

 8. 25

  Spekkie voor het AIVD- bekkie S’z. Dystopia, iedereen letterlijk een nummer. Zoals ‘k dacht su hier vaak roept: We are the borg, resistance is futile. Hoe makkelijk wou je het hebben dan. Vergt weinig onderhoud…qua AIVD.

  En in utopia, a Brave New World?
  De technologisch dusdanig ontwikkelde maatschappij waar niemand hoeft te werken? Waar iedereen zorgeloos en gezond rondhuppelt zodat de hele dag zweverig lullend en willekeurig rondnaaiend in een park kan worden doorgebracht…. De klok rond compleet wauz van de LSD. Een vereiste. Jááá:

  “O wonder!
  How many goodly creatures are there here!
  How beautious mankind is!
  O brave new world
  That has such people in’t!”

  Echter, gaat na een jaartje stierlijk vervelen..al die pérmanent gelukkige smoelen. Aaarrghh. Komt er een moordlustig beest naar boven. Reken maar dat de AIVD dan je petje komt platstampen als je vertikt je pilletjes in te nemen.

  Nee, hoeven niet bang te zijn ooit zonder werk te komen zitten…

  Yevgeny Zamyatin S’z? B.v. een in-en-in slechte boosaardig nare pestduivel die iedereen het bloed onder de nagels vandaan haalt…als 2e nick? Nee..gedoe…voor 1 keertje misschien…

 9. 28

  Ja su, we zijn zijn daar inderdaad druk doende mee.

  Jouw dossier wordt BTW anders steeds maar dikker.

  ..en zet die muziek in godesnaam in ’t vervolg wat zachter…

 10. 30

  A4- tje su?!

  Had u laatst niet aan een-of-ander onderzoekje hier meegedaan mevrouwtje? En bleek daar niet uit welk een welhaast extreem subversief gedachtepatroon u er op nahoudt? In menig ánder land zou u daarvoor worden weggerazziaat en vervolgens afgerasterd of erger nog.

  Wij zijn wat dat betreft écht zo kwaad nog niet hoor.
  Doet u nou maar gewoon braaf uw best, op ’t werk of luiers verschonen, belastingcentjes netjes betalen, naar de dierentuin die dingen..is er niks niemendal aan ’t handje.

  Niet zo bevreesd dus, zo zijn wij niet.
  U bent in goede handen.