Foto: https://pixabay.com/en/sheep-curious-look-farm-animal-1822137/

COLUMN, OPINIE - Ik heb me de afgelopen tijd enorm vermaakt met het gemekker van rechts/conservatief Nederland over de spijbelactie van onze schooljeugd rond het klimaatbeleid. Toegegeven, ik heb niet alle columns gelezen, het wordt soms een beetje teveel van hetzelfde: Kinderen horen op school te zitten. Ze worden voor het karretje van de klimaatgekkies gespannen. Het is allemaal een complot. Indoctrinatie! Kinderen voor politieke doeleinden inzetten is kindermishandeling.

Doe. Normaal.

Indoctrinatie

Om te beginnen met die indoctrinatie. News flash, elk kind wordt vanaf zijn geboorte geïndoctrineerd. Dat heet opvoeden. En onderwijs. Dat zeker in Nederland bepaalt niet van ideologie is verstoken, gezien ons systeem. Gaan we (of beter gezegd; ze) nou opeens moeilijk doen over de waarden en normen die we onze kinderen mee willen geven? Serieus? Klinkt nogal totalitair.

Het is letterlijk onvermijdelijk dat een kind zich de ideeën van haar ouders en onderwijzers eigen maakt. Tegenwoordig hebben we ook een dingetje dat internet heet, waar datzelfde kind bestookt wordt door influencers, en die hebben het echt niet alleen maar over de laatste mode. Gelukkig niet. De mode-industrie is behoorlijk slecht voor het milieu.

Te jong? Gaat heen!

Wat me ook – vooral – ergert is de stelligheid van bepaalde columnisten (ook influencers trouwens)  dat kinderen te jong zouden zijn om zich met volwassen problemen bezig te houden. Daar komt dat complotdenken ook vandaan, denk ik. Kinderen zijn dom, die kunnen niet zelf nadenken en organiseren. Sodemieter op! Grote bedrijven hebben tegenwoordig inspraakorganen van kinderen, omdat die een frisse blik hebben en met gekke invalshoeken komen. Outside the box denken, weet je wel. Veel bedrijven en overheden vinden het niet alleen leuk, maar hebben er ook echt iets aan.

En wat is te jong? Er zijn hoogbegaafde kinderen die wiskundige vraagstukken kunnen oplossen waar jij en ik never nooit enig begrip van zullen hebben. Ik spreek weleens met een jongen van 17 die meer van politiek weet dan ik. Boyan Slat was geloof ik 16 toen hij begon met Ocean Cleanup. Je bent echt van de pot gerukt als je die jonge mensen gaat vertellen dat ze hun mond moeten houden tot ze “oud genoeg” zijn. Jeugdig enthousiasme is juist essentieel voor nieuwe inzichten en innovatie.

Pubers

En natuurlijk zitten er een hoop opportunistische pubers tussen die gewoon gezellig een dagje willen spijbelen. Ja, dus? Prima voor de opvulling, laat ze maar massaal de straat op gaan. We hebben het immers al dagen bijna nergens anders meer over, dus het werkt wel. Bovendien las ik dat scholen de hype ofwel aangrijpen om de leerlingen aan het werk te zetten (zoals een school die de kids op woensdag voor de actie laten nablijven om een werkstuk te maken – ik vind de link naar het artikel even niet zo snel terug), ofwel gewoon straf gaan uitdelen. Ook prima, er mogen best consequenties zitten aan deze burgerlijke ongehoorzaamheid, dat hoort er bij. Heb je die opportunisten ook meteen te pakken, die haken vanzelf wel af.

Probeer trouwens een beetje puber maar eens af te brengen van een voornemen dat zich in dat puberbrein heeft vastgezet. Dat is ook de bedoeling; dat kind is zich aan het losmaken van die eerder genoemde indoctrinatie en probeert een eigen mening te vormen. Daar moet je niet over mekkeren, dat moet je aanmoedigen. Het is pas kindermishandeling als je je kind dat misgunt.

Gemekker van links

Han van der Horst had een treffende column: “Wat een ouwe lullentaal, wat een neerbuigendheid, wat een geheven vingertje, wat een aansporingen aan de leerlingen om goed hun best te doen en eerst eens wat te leren voordat zij eisen stellen”. Inderdaad. Rechts Nederland weigert zelf te leren, vindt maar al te vaak dat wetenschap ook maar een mening is. En dan een grote bek hebben naar kinderen die zich inzetten voor een zaak die hun veel meer aan gaat dan al die rechtsdragende ouwe lullen bij elkaar. Die hebben hun tijd van leven gehad, hun schaapjes allang op het droge. Altijd maar mekkeren over het belerende vingertje van links, zeiken dat ze niks meer mogen zeggen, maar als iemand iets zegt dat ze niet aanstaat, komt er net zo’n belerend vingertje tevoorschijn. Pff. Dikke middelvinger voor je. Stelletje hypocrieten.

Ik realiseer me dat deze column natuurlijk ook weer veel van hetzelfde is, vanaf de linkerkant bezien. Het gemekker van links zeg maar. Ik ben eigenlijk ook gewoon een schaap. Maar ja, ik wil wel graag op het droge blijven. Dus hoezee kinderen, spijbel en strijd voor de goede zaak! Als jullie nog een tijdje doorgaan hobbel ik vast ook een keer met jullie de straat op om een potje mee te blaten. Wel op de Dam graag dan. Want dat past zo lekker in mijn metafoor.

 

Dit artikel verscheen ook op hoevrouwendenken.nl

 

Reacties (14)

#1 beugwant

Tegenwoordig hebben we ook een dingetje dat internet heet, waar datzelfde kind bestookt wordt door influencers, en die hebben het echt niet alleen maar over de laatste mode.

Een aardig voorbeeld is Teen Vogue, dat een heleboel grotemensendingen zo helder uitlegt, dat veel van de laatstgenoemden er ook wel eens baat bij zouden kunnen hebben.

En wat die opportunistische tieners betreft: Een dagje door de stad wandelen balanceert een beetje die wegbezuinigde gymlessen.

 • Volgende discussie
#2 Henk van S tot S
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 zutman

“Ik realiseer me dat deze column natuurlijk ook weer veel van hetzelfde is, vanaf de linkerkant bezien.”

Dat is de natuurlijke staat van Sargasso, dus deze column past hier wonderwel! De 15 vaste reaguurders zullen ‘m zeker waarderen. De link naar de huis-opa van onafhankelijk publikatie joop.nl voegde zeker extra scherpte toe.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Nacho

https://i.imgur.com/q1zMBjq.jpg

Werken img-tags niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Henk van S tot S

Blijkbaar niet, die van mij in #2 heb ik na een mislukte plaatsing omgezet naar een BCC-code in “url-verpakking”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Karin van der Stoop

Ik zit nu te kijken naar de organisatoren van de demonstratie bij DWDD. Goed geregeld allemaal, geen ongeregeldheden ondanks een veel grotere opkomst dan verwacht. En ze weten ook precies wat ze willen, zijn welbespraakt en gaan binnenkort in gesprek met de politiek. Respect.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Le Redoutable

Een keertje spijbelen kan niet echt kwaad, je neemt een selfie van jezelf op het Malieveld en dan hup naar de McDonalds. Wat alleen niet kan zijn wetenschappers, onderwijzers en politici die dit spijbelen officieel goedkeuren in ieder geval niet uit hoofde van hun functie. Actievoeren heeft niets met wetenschap te maken, op een enkele sociale of politieke studie na dan, dus dan is er inderdaad sprake van een privé mening. Een politieagent kan ook niet zeggen dat je door rood licht mag rijden, ook al doet hij dat privé vast wel eens omdat er in de verste verte geen kip te zien is.

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/07/even-een-selfie-en-dan-snel-de-mcdonalds-in-a3653370

Disclaimer: Graag klagen bij de nieuwe hoofdredactie van het NRC als de kop van dit artikel je niet aanstaat, reacties met poep en pies er in zijn voor eigen verantwoording van de desbetreffende auteur, verwacht niet dat ik daar een serieus antwoord op ga geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Karin van der Stoop

@7: “Wat alleen niet kan zijn wetenschappers, onderwijzers en politici die dit spijbelen officieel goedkeuren in ieder geval niet uit hoofde van hun functie.”
Hoezo? Die mogen geen mening hebben?
En zowel staken als demonstreren is een burgerlijk recht, vind jij dat dat niet geldt voor onze jeugd?

Dus wetenschappers, onderwijzers, politici en kinderen moeten zich nergens mee bemoeien als het aan jou ligt. Nou. Weten we dat ook weer. Is er überhaupt iemand die zijn stem mag laten horen in het klimaatdebat, volgens Le Redoutable? Had je zelf misschien nog een zinnige bijdrage?

Ik ga maar niet op het puntje van mijn stoel zitten wachten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 beugwant

Dat moeten die kids dus nog wel leren: dat de productieketen van McD niet de meest klimaatvriendelijke cq. -neutrale is.
Voor straf barrevoets naar bed!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bismarck

@7: “verwacht niet dat ik daar een serieus antwoord op ga geven”
Gegeven je track record, denk ik dat die verwachtingen ongeacht de aanwezigheid van bepaalde woorden niet erg hoog zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Frank789

@9:
Kroketten gegeten. Nu al m’n afval buiten gooien. Handje batterijen erbij. Je moet hypocrisie goed doen of niet.

Huub Bellemakers @HuubBellemakers

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Karin van der Stoop

@11: Haha ja die vond ik ook leuk.
Dat gemekker over het gedrag van die kinderen, alsof je meteen af bent en je bek moet houden als je niet 100% klimaatneutraal leeft…wat op dit moment niet eens mogelijk is trouwens. Bovendien zijn we allemaal mens en wie zonder zonde is…

Een of andere rechtse jojo verspreidde een foto van een straat bezaaid met McDonalds-afval, als zou dat de oogst zijn in de straten van Den Haag na de demonstratie. Bleek gewoon een ouwe foto te zijn, die laat zien wat voor teringzooi uitgaand publiek achterlaat. Het gehits is weer niet van de lucht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Frank789

@12: [ Het gehits is weer niet van de lucht. ]

En ook een gestage stroom aanvallen in de Telegraaf:
Wiegel: Ed Nijpels doet privé bar weinig aan klimaat
https://www.telegraaf.nl/columns/3129899/ed-nijpels-doet-prive-bar-weinig-aan-klimaat

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 JANC

Schreef ik dat niet al dagen geleden? Er is maar een mening van het volk, die moet gehoord worden ala gele hesjes. Dat die protesten veel minder publiek trekken moet onder het tapijt geveegd worden door ze verdacht te maken, zoals in België, waar door een politicus beweerd wordt dat alles ingefluisterd door Greenpeace.

 • Vorige discussie