Gemeenten en provincies hebben genoeg vlees op de botten

Een paar handjes vol gemeenten, provincies en wat aanpalende instellingen is waarschijnlijk hun in IJsland geparkeerde spaartegoeden kwijt. Minister Bos lijkt niet genegen deze risico’s ook nog voor zijn rekening te nemen en de Tweede Kamer zal hoogstens op een soort ‘vangnet’ aansturen. Maar geen nood, de lagere overheden hebben over het algemeen voldoende vlees op de botten. De relatief kleine verliezen zullen alleen de reserves hier en daar min of meer gevoelig aantasten.

Het betreft voornamelijk deposito’s die voor meerdere jaren, veelal vijf of tien jaar, zijn vastgezet. Dat zijn dus niet de bedragen waarmee zij hun jaarlijkse kosten financieren. Hoogstens gaat het om geplande investeringen, die erdoor vertraging kunnen oplopen. Gerelateerd aan de jaarlijkse inkomsten uit belastingen en het Gemeente- en Provinciefonds (de pot waarmee het rijk de vele miljarden uit de rijksbegroting onder provincies en gemeenten verdeelt) zijn de nu bekende verliezen dus peanuts.

Slappe was

Reserves die worden weggezet in langlopende deposito’s zijn niet zelden het eigen vangnet van gemeenten en provincies, om de fluctuaties in de rijksbijdragen op de lange termijn op te vangen. Want de omvang van de rijksbegroting van een bepaald jaar is bepalend wat gemeenten, provincies en waterschappen uit de rijksruif krijgen. Bij bezuinigingen is het pech hebben, bij extra uitgaven profiteert men mee. Voor 2009 is dat laatste het geval, dus de slappe was is al binnen.

Die paar miljoen verlies in IJsland mogen de pret dan niet drukken. Tenzij de wethouder of gedeputeerde van Financiën natuurlijk politiek ter verantwoording wordt geroepen, maar dat is van een andere orde.

 1. 1

  Ja, dat dacht ik dus ook.
  Maar goed, mocht er uiteindelijk toch een paar miljoen verdampt zijn, dan is dat wel doodzonde. Hoe kan dat anders?

  Er moet meer controle komen. Maar dan niet van de “bevoegde” instanties. Maar van ons.
  Je hebt vast ook gelezen dat ik, tegen beter weten in(?), vind dat de burger hier meer voor het zeggen moet hebben.

  Op de eerste plaats kunnen, via het idee van het participerend budget (beter bekend als het burger budget) gemeenteburgers jaarlijks sommen geld toewijzen aan projecten of voorzieningen die zij in hun woonplaats nodig achten.Dat geld kan dus niet naar een bank.

  Met bedragen boven een bepaald bedrag mag aleen “gespeculeerd” worden als bij referendum toestemming is gegegeven.

  En vaste lezers van sargasso herinneren zich vast nog wel het idee van budgetparticipatie via het belastingformulier. Da’s dan op rijksniveau.
  Elk jaar mogen burgers op hun belastingformulier aangeven waar een x-percentage van de centjes heenmoet.

  Toch gaat het “de mensen” blijkbaar niet om geld alleen. Want waarom is er nog geen volkopstand uitgebroken en eisen mensen zeggenschap op over het beheer van hun spaar- en belastingcenten?

 2. 2

  Ik begrijp de teneur van dit artikel niet. Waarom wordt dit ueberhaupt gepost ? Om ons, de menigte, gerust te stellen ? Om een pre-emptive strike te plegen in de richting van het boze plebs, dat al bezig was om de pek en veren van zolder te halen ? Om jezelf gerust moed in te praten ? Het maakt toch niet uit hoezeer het niet uit maakt ? Het is geld, en niet zo’n beetje ook ! En er zijn genoeg dingen aan te wijzen die als ze al niet onrechtmatig waren, dan in elk geval toch niet kloppen of te denken geven. Waarom hebben die overheden zo veel geld terwijl er permanent om geld gezeurd wordt ? Waarom wordt het geld niet verplicht in Nederland geinvesteerd ? Waarom kan het ueberhaupt dat gemeenschapsgeld risicovol geinvesteerd wordt ? Hoe komt zoiets langs de controller of accountant ?

 3. 3

  Nou ja, risicovol geïnvesteerd…

  wegzetten op een spaarrekening bij een gerenommeerde bank van een Westers land werd, tot een paar weken geleden, niet echt als een risicovolle belegging gezien, toch? Ik kan me heel goed voorstellen dat weinig controllers daarover zijn gevallen.

 4. 9

  @7 Je zult het heus niet expres gekopieerd hebben, misschien heb je op basis van ongeveer dezelfde bronnen een ongeveer gelijkvormige samenvatting en conclusie getrokken. Mijn punt is dat dit artikel geen enkel inzicht bevat dat niet al te vinden was in de eerdere waanlink ook op deze site.

 5. 10

  Ik denk dat bianconero een beetje ironisch bezig was KJ qua “slappe was”.
  Paar miljoen? Totaal 85 mln van gemeenten en provincies bij Icesave (een provincie Groningen alleen al 30 mln.) voorshands de pleiterik. Goed, peanuts en gelukkig: “genoeg vlees op de botten”.

  O…en lees net op teletekst dat de prov. N.H. 100 mln bij IJslandse banken en het inmiddels failliete Lehmann brothers heeft staan (in totaal zouden Ned. gem. en prov. zo’n 220 mln hebben uitstaan bij probleembanken)…

  Maar lazerstraalt op Migchiell met je “gerenommeerde bank van een Westers land”…Icesave zou ook zonder kredietcrises in zware problemen zijn gekomen…en nou zat IJsland zelf ook al boven een vulkaan, 2 jaar terug nog een eruptie…

  Vraag me dan toch altijd af of ambtenaartjes wel voor zichzelf kunnen en durven denken.
  Je krijgt er als nononono nog geen poot aan de grond voor een vergunninkje om wat takken van een boom te zagen…maar o wee als de rapgebekte adviseurs en vastgoedmagnaten in Bentley voor komen rollen en weer wat spanning in die leventjes blazen…is het knipmessen geblazen…

 6. 13

  Noord-Holland heeft zes van de tien rijkste nederlabdse gemeenten op haar grondgebied. Maar dat terzijde.

  Wie eens wil weten hoe een gemeente haar reserves indeelt: zie hier een helder verhaal op de site van de gemeente Ommen (hulde voor de vindbaarheid en helderheid!); scroll naar paragraaf 1.5
  Ommen ligt in Overijssel en telt ruim 17.000 inwoners.

 7. 20

  Wat zo achterlijk is, is dat de NL gemeenten de ‘particuliere ratinginstanties’ de schuld geven, *zij* zouden fout zitten door riskante beleggers een triple A te geven! Zo ontzettend kinderachtig. Net alsof de hele wereld van chaos aan elkaar hangt (wat het doet, m.i.), maar uitgerekend voor de financiële wereld een uitzondering geldt en het gerechtvaardigd zou zijn je vertrouwen volledig op zp’n particuliere ‘barometer’ te stellen. Nobody twisted your arm when you signed, *you* did!

 8. 21

  wat een wijsheid achteraf… sheesh. Ik ken >5 verstandig en doorgaans voorzichtige mensen (o.a. werkzaam bij het CBS) die met Icesave het schip zijn ingegaan. Notabene het Nibud en de consumentenbond gaven tot een maand gelden icesave als een slimme plek om je spaarcenten neer te zetten. Ik heb het daar zelf niet neergezet, en wellicht ook mogen de overheden op de blaren zitten (om allerlei redenen), maar de zelfvoldaanheid waarmee de groupthink heeft besloten dat het eigen schuld dikke bult is … daar ben ik het niet mee eens.

 9. 22

  @ Karsa O.

  “Wijsheid achteraf”? Tja, lessen voor de toekomst en zo

  O, hier zomaar even heel snel wat op internet bij elkaar geveegd, verder niet zo veel bijzonders…:

  Begin 2008 gaan verhalen de ronde dat de kans dat Kaupthing een lening niet kan terugbetalen acht keer groter is dan bij een gemiddelde Europese bank (en andere IJslandse geiserbankjes niet veel beter). Nieuws hierover bleef beperkt tot specialistische bladen. In maart 2008 ging het echter fout met de IJslandse kroon. De koers daalde 17 procent. In GB, waar Landsbanki al twee jaar bezig was met Icesave, verschijnen artikelen in publiekskranten over de problemen. Britse spaarders beginnen al geld terug te trekken.

  The Guardian, Sunday April 6 2008:

  “The global creep of the credit crunch has spread to Iceland: last week its central bank was forced to increase interest rates dramatically in an effort to fend off a full-blown economic crisis, raising fears the country’s banking sector is in danger of collapse.” In The Guardian noemt een analist IJsland ‘het kwetsbaarste land in de kredietcrisis’.

  Ergens in juni 2008 wordt Icesave ook in Nederland actief met “battle for savers with 5 – 7 per cent-plus interest offers”, Britse spaarders worden dan al reeds in februari 2008 en mei 2008 geadviseerd ‘If savers have any worries about a bank they should not invest more than £35,000 with them. En in link onder februari 2008 ook b.v. dit: “raised fears that Icesave is simply using British savers to plug a funding gap caused by the global credit crunch”.

  Of dit: na een berichtgeving in The Times in juli 2008 ontstond bij een aantal gemeenten, waaronder Mook en Middelaar, Steenbergen en de stad Groningen argwaan. Zij haalden al hun geld weg uit IJsland. Vanwege zorgen om de IJslandse centrale bank dat de spaargeldgarantie was als ‘een zakdoek als vangnet voor een olifant’.

  “Oolifant?”

  Olifant ja, en tot 2 weken terug blijft N.H. gewoon alsof er niks aan ’t handje is geld storten bij Icesave en het reeds failliete Lehmann. Lezen ambtenaren en de “7 a 8 geraadpleegde adviseurs” waarmee ik een wethouder financiën op tv zag schermen dan heel geen (buitenlandse) kranten of de FEM?..en staat ook nog steeds gewoon op internet hè…

  Hoe noem je dat allemaal dan Karsa O.?

 10. 24

  Op basis van dit artikel wat gezocht in the online Guardian & Times

  Alleen verhaal “Groningen argwaan” na artikel in (geschreven) Times begrijp ik ook niet…hebben nog steeds rond 30 mln. bij Icesave uitstaan…

  Maar dat mag de pret niet drukken neem ik aan?

 11. 26

  @YP.

  goede bronnen!

  zeker voor de overheden ben ik geneigd met u mee te gaan, wiens financiele adviseurs inderdaad wellicht het internet en buitenlandse kranten zouden moeten lezen, maar die in de praktijk klojo’s zijn (en dat zou iedereen die kennis heeft van wat voor een zooi het bij de gemeente’s kan zijn op financieel gebied niet verbazen EN is paradoxaal genoeg een argument pro degenen die willen beargumenteren dat de overheid == incompentent).

  maar … ik blijf het te gemakkelijk vinden. Ja uw bronnen zijn waar, maar de consumenten bond en het nibud zijn ook waar. En mijn verstandige kennissen zijn ook waar. Dus ja, je het had kunnen weten, maar is het niet ook eigenlijk best wel logisch dat mensen het schip zijn ingegaan. Want de intuite sparen is geen beleggen is bij mij ondanks het gebeuren van de afgelopen weken nog niet uit m’n ruggemerg verwijderd. Het taalgebruik in deze als zouden mensen in ijsland belegd hebben terwijl ze voor hun gevoel hun centjes op de bank hadden staan, vind ik dan ook tendentieus en van het zelfde laken het pak, als de “u had het kunnen weten toon”.

  En dit alles is per definitie wijsheid achteraf, tenzij iemand hier een memo/email heeft geschreven naar vrienden/familie of club/gemeente met als boodschap, wellicht is het goed idee om je zooi bij icesave weg te halen. Heeft u zoiets gedaan YP?

 12. 27

  ik heb dat iig wel gedaan
  en al vanaf 2006 …

  krijg je ervan als je jarenlang bij NIBC werkt en die in ene worden overgenomen door vikingen eh.

  overigens
  michael enthoven wordt de toezichthouder bij ABN nu, dat is een van de toppers die vanwege alsnog mislukken met kaupthing bij NIBC kon vertrekken.
  old boys network.

  dat lesje geleerd maar vast met een enorme korrel zout.
  dus

  pfffffff

 13. 28

  Nee, niet in die zin Karsa maar het fenomeen internetsparen bij grote Néderlandse banken (Postbank, RABO) wel eens bekeken en om praktische redenen en dat voor een 10- tje of wat rente per maand extra (vluchtigheid/inlogcodes/beveiliging/ internet plat/ stroomstoring) nooit aan begonnen. En een soort 6e zintuig m.b.t. “spaarheavens” in buitenlandse oorden (slechts helpdeskjes geen filiaal) of Harry mens- achtige groeiteakhoutplantages met 15 % rendementgaranties. “Waarom heb je MIJ, kleine spaarder/ belegger met paar duizend of wat eurootjes dan nodig? Leen zelf de hele pluk op de kapitaalmarkt. Inspelend op/ vanuit een soort feel good altruïsme je redt het woud ermee?

  Rot op.

  Maar krijg ineens neigingen. Als het aan mij lag een voorbeeld stellen…de verantwoordelijke ambtenaartjes van NH op het marktplein van Alkmaar (na de kaasmarkt uitersteraardderzaak) door vier Jutlander trekpaarden eerst tergend langzaam maar dan onder oorverdovend gehuil van een bende gedupeerde spaarders en boze belastingbetalers aan REPEN TE TREKKEN…en Wellink in een vers gedolven gat ongebluste kalk…

  OP NAAR DE NEDERLANDSCHE BANK…een end hout op de hekken of de gesloten deur: “ATTICA ATTICA”…en nou gauw naar buiten jij Wellink, verantwoord je voor het Volksgericht (remember “Stuifzand 1922”) …

 14. 29

  @YP

  de emotie dat “de regent” z’n verantwoordelijkheid moet nemen. Daar ben ik het wel mee eens ja … maar dat is eigenlijk een populistische bijna fortuynistische emotie.

  @pablow … even voor de duidelijkheid: jij hebt dus mensen gewaarschuwd? dank!

 15. 31

  Tot slot, óngeacht wat adviseurs of een DNB voor geruststellende woorden je in het oor fluisteren…een gedeputeerde financiën N.H. met een portefeuille van een miezerige 100 – 200 mln te steken in zgn. veilige (buitenlandse) spaarvormen, riskante beursfondsen of anders gaat toch automatisch ZELF eerst zijn huiswerk maken?? Overal waar mogelijk zelf op onderzoek op internet of contacten leggen met een grote Britse spaarder o.i.d.?, weet ik veel. Niet aan anderen overlaten. Beroepsdeformatie?, zo doen wij dat nou eenmaal niet bij gemeente of provincie zo lopen die lijntjes nou eenmaal niet?…of ik begrijp het niet. Ook niet dat een DNB ten tijde van toelaten Icesave op de ned.markt alarmbellen negeert en nu achteraf gewoon fijntjes wijst op gebondenheid aan wet- en regelgeving. Wel of niet gebaseerd op foutieve informatie van een Centrale bank (waar sprake van zou zijn) of andere toezichthouders in IJsland. Inderdaad #30 misschien iets Italiaans listigs kunnen bedenken…

  Heb nu alles wel zo’n beetje gezegd over dit onderwerp, ga mezelf herhalen meer heb ik er niet meer over te zeggen.

  O, en werd Fortuyn niet o.a. gesponsord door vastgoedvriendjes? Had als MP misschien op termijn ook gaan roepen “alle arbeiders in een koophuis”, en dan allemaal, van SP tot PvdA/CDA beamen: toch mooi socialistisch gedacht van onze Pim (Ik ben niet Links Ik ben niet rechts, hij’s fijn)…?, wie zal het zeggen…

 16. 32

  @29 uiteraard, en geen dank.

  Ik bevond me niet in de onmogelijke positie van Wellink in deze. commentaar van mij veroorzaakt doorgaans geen run op een bank ook.

  “achteraf wijzen op gebondenheid aan wetjes en regelgeving”

  je kan er inderdaad ook voor kiezen om het bestaan ervan te ontkennen. dat zegt dan verder genoeg over verstand van zaken …

 17. 33

  “Lessen trekken voor de toekomst”, uithuilen en opnieuw beginnen:

  http://www.volkskrant.nl/economie/article1078552.ece/Bos_en_Bijleveld_om_tafel_met_lagere_overheden

  Wanneer en hoeveel keer meer gehoord. Vuurwerkramp Enschede…(een) de nieuwe brandweercommandant met een levensgrote kaart achter het bureau met speldjes van evt. risicolocaties: daar een oudpapierfabriek, daar een oud rijtje huisjes met houten vloerdelen of een rieten dak…vuurwerkfabriek in een woonwijk?, wat voor vuurwerk? Suf consumentenspul?, astronautjes en baby rotjes die je in je hand kan houden? EVENEMENTENVUURWERK?! Toch niet die bollen gevuld met magnesium/ fosforpoeder o.i.d. dat als het in de hand ontploft alleen nog tanden worden teruggevonden?…vuurrood speldje op het bord en:

  Beste allemaal en burgemeester wethouders en vies vuurwerkmannetje Pater,

  Even dimmen met je “miljoenenbedrijf naar de knoppen helpen? en uit het jasje gegroeid?” en vergunningen en wetgeving niet op orde?, prima, maar wil tóch eens even ZELF een kijkje gaan nemen daar en vervolgens de telefoon pakken/ wetgeving inkijken want ik wil me nooit hoeven te verantwoorden voor die 3 veraste collega’s als de boel ontploft…

  Pfff…enz.enz.enz…onbegrijpelijk…