Geheime Amerikaanse inlichtingenbegroting online

Noot: Dit stuk werd oorspronkelijk in de zijdelinks gegooid door Troebel.

Powerpoint icoon (groot)In Nederland laat een militair nog wel eens een USBstick met geheimen in een huurauto liggen, laten topcriminaliteitsbestrijders hun laptop jatten en zet een Officier van Justitie zijn afgedankte computer met privégeheimen aan de straat, maar de Amerikaanse autoriteiten maken een mooie powerpointpresentatie van hun geheime inlichtingenbegroting en publiceren die op het web.

Het gaat hier om de geheime begroting van “The Office of the Director of National Intelligence”. Deze dienst werd in 2005 opgericht om de activiteiten van 16 federale inlichtingendiensten te coordineren. Het budget van deze 16 organisaties is staatsgeheim, maar werd geschat op 45 miljard dollar.

Ik zeg “werd”, want deze schattingen kunnen de prullenbak in. Het geheim is verklapt door een medewerker van de dienst met weinig verstand van powerpoint (zowel qua techniek als qua esthetiek). Dat gegeven, in combinatie met een opmerkzame blogger levert een leuk nieuwtje op. Het budget blijkt niet 45 miljard, maar 60 miljard. Scheelt een slok op een borrel, zou ik zo zeggen.

De oorspronkelike presentatie is uiteraard direct verwijderd, maar hey, dit zijn de internets, dus klik hier om je zelf ook even onderzoeksjournalistje te voelen (in combinatie met deze link)

 1. 3

  Tjezus, ik had zapruder toch wel wat hoger ingeschat. Dit is wel heel oud nieuws van Krombo. En debunked.

  Grappig trouwens dat ze zeggen dat ze maar gaan outsourcen. Lijkt me verstandig met zulke klungels in dienst.

 2. 5

  Ik zie overal nullen staan bij de berichten. Misschien heeft niemand zin om hier wat commentaar toe te voegen.
  Bang dat er meteen een paar cronies op hun nek springen.

 3. 7

  Zapruder, voor al uw oogkleppenkijk op de wereld.

  Nu met extragratis “Dat jij het niet gelooft is een bewijs dat de hersenspoelactiviteiten van de regering zijn geslaagd”.

  Dat laatste vind ik gewoon briljant! En het werd mij op het onvolprezen sprookjesblog naar de kop geslingerd.

 4. 8

  @Spuyt12
  Dat is niet leuk als je zo benaderd wordt.
  Kan je een link geven van het voorval?
  Overigens ben ik niet van Zapruder.Er wordt om een url gevraagt dus ik heb de uitstekende site Zapruder maar ingevult.
  Klopt dat er op Zapruder.nl wel eens uit de nek gelult wordt door gasten. Maar dat zal hier ook wel eens gebeuren denk ik.