Geheime dienst Iran ondervraagt BBC-verslaggever in Londen. Met Skype

Foto: copyright ok. Gecheckt 23-09-2022

Internet bevrijdt. Het geeft massa’s onderdrukten toegang tot informatie over mogelijkheden zichzelf te bevrijden. Internet is de  killer app voor vrijheidsstrijders. Vergeet de AK-47, web 2.0 is your weapon of choice. Als we de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton en haar Nederlandse collega Rosenthal mogen geloven tenminste. Daarom ontwikkelen het State Department en Buitenlandse Zaken apps die dissidenten moet helpen het nationale intranet van bijvoorbeeld Iran of Birma te omzeilen en zich vrij op internet te kunnen begeven.

Evgeny Morozov noemt dit The Net Delusion. En terecht. Internet is geen killer app om de doodeenvoudige reden dat totalitaire  regimes ook leren. Zoals Iran. Het land is hard op weg een hallal internet te bouwen waaruit Iraniers niet meer kunnen ontsnappen; een national intranet. Wat niet betekent dat het regime zelf ook haar invloedssfeer beperkt tot haar eigen onderdanen. Afgelopen week bereikte de Iraanse geheime dienst een voorlopig dieptepunt door het verhoor van een BBC verslaggever in Londen, per Skype. Hij werd online ondervraagd door de nationale geheime dienst.

Huh?

De Iraanse geheime dienst had een familielid van de verslaggever, woonachtig in Iran opgepakt en dwong haar contact te zoeken met de BBC-verslaggever. Met Skype. Zo opende de geheime dienst een communicatiekanaal via internet. Het regime vergroot zo haar invloedssfeer voorbij nationale grenzen. Ze gijzelt familieleden, dwingt hen contact te leggen via internet en zet hen zo onder druk.Niets nieuws natuurlijk. Thuisblijvers zijn door totalitaire regimes altijd al dankbaar aangegrepen om invloed op dissidenten in exil uit te oefenen. Met internet gaat het sneller, directer en totaler.

De vraag is hoe vaak dit gebeurt. Hoeveel journalisten worden op dez manier via internet benaderd door geheime diensten van dictatoriale regimes? En: hoe bescherm je je daartegen? Zo bezien blijkt internet inderdaad een killer app: niet alleen voor dissidenten die moedig strijden tegen totalitaire regimes. Ook voor de totalitaire regimes die strijden tegen dissidenten en met internet een hele handige tool hebben om zelfs buiten hun directe invloedssfeer zich te laten gelden. `In dit geval staat het in de strijd Iran-dissidenten dus 1-1. En dat is bijzonder triest en zorgwekkend.

Foto van yeowatzup

Reacties (5)

#1 Johan

Een soort modern “englandspiel” dus.

Ik verbaas me over Syrie, dat er internet toegang over blijft.
Begin 2000 is er een groot glasvezel ring netwerk aangelegd met centrale (lees gemonitorde en gecontroleerde) gateway naar het www. De bevoorrechten losten dit op door in te bellen naar Libanon.
In Syrie zijn nu her en der open internet verbindingen via sateliet, die moeten hun ‘geschonken’ zijn. Het kan niet anders of ook in Iran wordt op dit moment vrij internet opgetuigd via sateliet verbindingen.

of zou dit al volop operationeel zijn boven de regio?

http://www.wired.com/dangerroom/2011/02/secret-tools-force-net/

  • Volgende discussie
#2 parallax

Want alleen de Iraanse geheime dienst houdt zich bezig met zaken die het daglicht niet verdragen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Harm

Een bijzonder gevaarlijke ontwikkeling: als ze kunnen telefoneren over het internet, dan kunnen ze ook een A-bom maken, dat geef ik je op een briefje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bontenbal

Vroeger gebruikte men de telefoon hiervoor.
Nu is er Skype.

Nou nou, dat Internet toch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 wondroos

wow, met skype, echt professioneel

  • Vorige discussie