Gegijzeld door een goed geweten

SargQdJ09

Stel, je woont in een dorre woestijn, een nare dictatuur of een staat die weinig economische kansen biedt. En er bestaat een ver land, waar je voor veel geld, en soms ook met gevaar voor eigen leven, naartoe kunt. Een land waar ze je altijd binnenlaten, ook al heb je geen of een vals paspoort.

Een land waar ze je welkom heten omdat ze in jou graag een zielige oorlogsvluchteling zien. Een land waar je na de eerste opvang voorrang krijgt op de huizenmarkt en waar ze je een gratis advocaat geven die jouw zaak bepleit – ook al loog je de boel bij elkaar […] naar zo’n land wil je wel.

Het land bestaat en heet Nederland. Maar het kan ook Duitsland heten, of Zweden. Gegijzeld door de prangende wens om een goed geweten te hebben, bieden zij aantrekkelijke arrangementen aan eenieder die zich vluchteling noemt.

Uit: Elsevier, 10 oktober (papieren versie) p11. Titel “Bewaak grenzen.”

Bij Elsevier, het grootste opinieweekblad van Nederland, hebben ze geen last van een goed (of slecht) geweten. Het blad maakt ongegeneerd stemming tegen vluchtelingen en pleit voor betere grenscontroles – alsof deze zich daar iets van aantrekken. Afgelopen vrijdag werd in Woerden gedemonstreerd, wat het gevolg is van deze stemmingmakerij.

Ik herhaal wat Prediker gisteren schreef: “Extreem-rechtse praat is nu dus inderdaad mainstream geworden”

 1. 2

  , een nare dictatuur of een staat die weinig economische kansen biedt. tja, we zullen er maar geen Godwin in gooien, toch raar dat mensen vluchten.

 2. 3

  Goed, nu is het wachten op de eerste asielzoekers die omkomen doordat de mentaal minderbegaafden die in de framing van Wilders, diverse VVD’ers en de Elseviers onder de media een goedkeuring zien om het recht in eigen hand nemen en wat doen aan al die gelukszoekers.

  Je hoeft geen brandbom te gooien om bloed aan je handen te hebben.

 3. 5

  @3
  Daar weet jij natuurlijk alles van. In jou redeneertrant hebben types als jij Fortuyn en van Gogh vermoord en heb jij bloed aan je handen.

  @0
  Ik lees begrip voor de vluchtelingen en kritiek op overheidsbeleid. Weinig stemmingmakerij tegen vluchtelingen.

 4. 6

  @5

  Ik lees begrip voor de vluchtelingen en kritiek op overheidsbeleid. Weinig stemmingmakerij tegen vluchtelingen.

  De stemmingmakerij schuilt hier in:

  – ook al loog je de boel bij elkaar

  -Een land waar ze je altijd binnenlaten, ook al heb je geen of een vals paspoort.

  -Een land waar je na de eerste opvang voorrang krijgt op de huizenmarkt

  (ik moet uitkijken dat ik niet het hele stuk kopieer.)

  Maar wat men doet is zaken er uit pikken om stemming te kweken. Er zijn asielzoekers geweest die de hele boel bij elkaar logen. Maar zoals het hier geschreven wordt lijkt het exemplarisch dat asielzoekers liegen.

  En ja…hier worden vluchtelingen binnen gelaten. Maar als je uit Syrie komt, denkt er dan iemand dat zo’ n vluchteling eerst naar het gemeentehuis gaat om een paspoort te halen? Maar wederom: de wijze van schrijven doet voorkomen alsof de asielzoeker per definitie de boel besodemietert.

  En wat de huizenmarkt betreft: asielzoekers zijn urgent momenteel. Waar een autochtoon nog een sociale kring heeft, moet de asielzoeker het 100% hebben van de overheid. En om ruimte te maken in de AZC’ s is het handig om vluchtelingen met een verblijfstatus onder dak te brengen. Jaap en Mien stellen de scheiding maar even uit. Of Jaap gaat maar even in een caravan wonen of bij zijn ouders.

 5. 7

  De EU wordt gegijzeld door een nare dictatuur vanuit Brussel . Een Brussel dat geen goed beleid kan verzinnen om de enorme vluchtelingen toestroom te reguleren en op te vangen . Een Brussel dat alleen maar denkt aan de vrijheid van handel en reizen zonder een paspoort binnen de Europese grenzen .Een Brussel dat bestaat uit een Duitsland en Nederland met een Stasi achtige geheime dienst die alles en iedereen afluistert en infiltreert zodra de eerste aanslagen komen .
  https://www.youtube.com/watch?v=PyTpAM8svjw

 6. 8

  @6
  Nergens blijkt uit dat ze dat doen om stemming te kweken. Wie lezen de papieren versie van de Elsevier? Het is puur kritiek op overheidsbeleid.
  Jou 100% slaat ook nergens op, aangezien een deel al familie met een verblijfsstatus in Nederland heeft wonen. Dit deel zou dan op de gewone wachtlijst kunnen en in de tussentijd bij deze familie. Net zoals Jaap maar bij zijn ouders in de aanleunwoning moet.

 7. 10

  @9
  Tsja, pro-Palestina demonstranten, SP, GroenLinks en consorten zijn in dezelfde redeneertrant verantwoordelijk voor alle antisemitische incidenten, wegens stemmingmakerij tegen Joden.

 8. 11

  Wat is hier nou stemmingmakerij aan?
  Daarbij vind ik het onderschrift veel bedenkelijker. Decennia bezuinigen op het leger, beloven dat de EU de buitengrens bewaakt en internationale verdragen aan je laars lappen mbt defensie-uitgaven: om dan vervolgens net te doen alsof grensbewaking achterhaald en vruchteloos is. En ook nog even stellen dat Woerden het gevolg hiervan is. Dat is van hetzelfde niveau Michel verantwoordelijk te stellen voor de aaranding in Almere, of verkrachtingen is Duitsland.

 9. 12

  @10: Dat jij de staat Israël en Joden (en/of joden) niet uit elkaar kunt houden, betekent niet dat SP, GL etc. het ook niet kunnen.

 10. 13

  @12
  Dat zeg ik toch niet. Ik maak de vergelijking en laat daarmee de onzin daarvan zien.
  Dit stuk uit Elsevier is kritiek op Nederlands overheidsbeleid, wat volgens @0 en @3 leidt tot terroristisch geweld in Woerden. Kritiek op Israëlisch overheidsbeleid leidt volgens die redeneertrant tot geweld tegen Nederlandse Joden.

 11. 15

  @13: Nee, dit stuk is heel erg op de vluchteling gericht. Het zit vol van verdachtmakingen van die vluchteling (leugenaar, fraudeur, economische migrant!). In de anti-Israël kritiek van SP en GL zul je daarentegen helemaal geen opmerkingen vinden over Nederlandse Joden (feitelijk trouwens joden). De vergelijking gaat dus compleet mank.

 12. 16

  @11: Okay Prima, investeren in Marine en Afknallen die boten. Ook gaan we Hongarije binnen vallen met onze Zandhazen en terstond elke vluchteling terug smijten over het scheermes hek.

  Hollands Glorie! *Pinkt een Traantje weg an salueert*. Nog meer goede ideeën? Kampen en beloningen uitreiken aan aan vigilantes die de onmensen gaan jagen hebben we al. IK wil nu wel eens doorpakken verdorie.

  Een volledige Henk staat waar de Henken trots op kunnen zijn. En zich niet schuldig hoeven voelen dat ze hun moedertje in een verzorgingstehuis gedumpt hebben en nooit op bezoek gaan. Nee dat ligt aan de vluchteling!

  </sarcasme

 13. 17

  @8

  Op de diverse fora zie ik dat er al stemming is tegen asielzoekers.
  Diverse media -zowel papier als internet- doen er alles aan om die stemming aan te wakkeren of er iig in te houden.

  Maar alles is in the eye of the beholder. Misschien schrijft Elsevier al wat jij denkt. En dan zie je dat niet.
  En misschien vind je je eigen overtuiging superieur.
  Dan komen we niet bij elkaar.

  Wat die 100% betreft. Ik maak er 99,5% van. Ok?

 14. 18

  @14: Stel je voor … Nederland komt met het voorstel om de rechten op woonruimte en uitkeringen van vluchtelingen aan banden te leggen ,waarop dan iemand van mensenrechten gelijk begint te roepen ‘ja ,maar dat kan niet zomaar ‘ . Dat is discriminatie ! En dan komt neo-liberaal VVD met het volgende voorstel ‘ Iedereen die hier in Nederland op zoek is naar woonruimte en een bijstand uitkering heeft ‘ gaat er vanaf nu 100 euro op achteruit om de vluchtelingen hulpverlening zoals Brussel het geregeld heeft betaalbaar te houden .

 15. 19

  @14 En dan komt er de één of andere Englishmen uit de Uk en die verteld Europa dat ze er een zooitje van maken .. Net zoals in de tweede kamer met wilders gebeurde , beginnen ze daarna allemaal te lachen alsof het een grapje is .Ze gaan er niet rationeel op in ,maar schieten gelijk in de verdediging . Psychologisch is het allemaal wel te verklaren .. Zodra je een persoon en of meerdere personen te direct confronteert met hun frustraties over een bepaald onderwerp confronteert ,dan draaien ze zich om in hun schulp /gevoel en beginnen ze geheel vanuit de ontkenningsfase schuchter te lachen .Het moet allemaal nog verwerkt worden .Tegen de tijd dat het logge geheel genaamd Brussel alles verwerkt ,laat staan geregeld heeft is de UK uit de EU gestapt en hebben we alleen nog een Duitsland samen met een Nederland dat als twee eigenheimers doorzet met het mislukte EU project of the new american century (het pnac van bijvoorbeeld figuren zoald Donald Trump)

 16. 20

  @18.

  Nationaal-socialistisch, in de letterlijke zin van het woord. Eng.

  19.

  Dom gelul. Het zijn de Europeaanse regeringsleiders zelf die de boel in Brussel traineren. Dus heel je psychologische analyse is niet meer dan een zondebok zoeken.

 17. 21

  @7: als je daadwerkelijk meent dat de EU een dictatuur is en dat hier een stasi actief is dan zou ik of eens een keertje over de grens (van de EU) gaan kijken, of contact opnemen met een psychiater voor een gevalletje paranoia.

  Natuurlijk, er is veel mis met de EU, maar door zaken zo op te blazen neemt niemand je stellingname serieus.

 18. 22

  Ik ben bang dat de diverse commentaren de gegeven stelling hier maar al te zeer bevestigen.
  Extreem rechtse bagger overspoelt ons.
  De ongefundeerde angst (het werk wordt ingepikt, onze welvaart gaat naar de knoppen, onze dochters worden verkracht etc.) wordt schaamteloos door nette mannen zoals bijvoorbeeld Zeilstra en Kamp aangewakkerd.
  Het doel: stemmen trekken van nog groter uitschot.
  Het doel: het behouden van macht.
  Het resultaat: Als stemmer wordt je bedrogen, want niet jij maar de 1% wordt feitelijk vertegenwoordigd en er beter van.
  Uitermate laf en weerzinwekkend.

 19. 24

  Gezien de verdeelde reacties op de stelling in @0, had t niet beter: “rechtse praat is nu dus inderdaad mainstream geworden” kunnen zijn?
  Dit na jarenlang hard verzet hiertegen, lijkt rechts weer terug van weggeweest te zijn. Mij doet het deugd in ieder geval. Het waren barre tijden.

 20. 25

  @24: Het zijn barre tijden. Waarin mensen die nuanceren worden wegezet als wereldvreemd. Waarin mensen die proberen rechtvaardig te zijn worden weggezet als “vijanden van het volk”. Waarin fanaten een aanslag plegen op een AZC en dit goedgepraat door haar inwoners te ontmenselijken door ze “gelukszoekers” te noemen, “leugenaars” te noemen of zelfs nog erger.

  Het zijn dan ook dit soort commentaren waardoor ik vrij letterlijk ziek wordt. Ziek van zoveel walgelijkheid.

 21. 27

  @24: Rechtste haatknikkers zijn nooit weggeweest, maar het is inderdaad kennelijk weer bon-ton om je met neo-nazi’s te laten zien. Dat was de andere jaren, noem het fatsoen, wellicht wat minder.

 22. 28

  @25
  Inderdaad, je ziet hoe er hier gereageerd wordt op mijn nuancering van de totaal mesjogge link tussen een opiniestuk uit de papieren Elsevier en de terreur in Woerden. Bizar.

 23. 30

  @25:
  Je hebt gelijk dat er verharding heeft plaatsgevonden. Echter, dat is niet 1 partij aan te rekenen. Zie bijv. @27. Dat is zo’n voorbeeld die typisch de andere kant op gaat. Ook gister ben ik nog nazi genoemd hier. 10 jaar geleden op GeenCommentaar werd dat niet zo snel geroepen. In mijn beleving wordt er hyper gereageerd. Alles wat rechts riekt, wordt gebombardeerd tot extreem-rechts en ook zo behandeld. Zelden vraagt iemand om onderbouwing, meestal wordt er direct geroepen dat er onzin, troep, domheid en giftige haat wordt gepropageerd.

 24. 31

  Ze zijn eruit hoor. De 6% van de sociale huurwoningen die naar vluchtelingen gaat minder worden want de urgentie-status voor vluchtelingen vervalt.
  http://www.volkskrant.nl/politiek/vvd-en-pvda-vluchteling-krijgt-geen-voorrang-woning~a4161633/

  Echt als je opgelet hebt hoe het gegaan is de afgelopen jaren, het is niet te geloven.

  Eerst de sociale huurwoningensector afbreken, wachtlijsten lopen op, dan gillen dat de vluchtelingen woningen afpakken, vervolgens jezelf op de borst kloppen dat vluchtelingen geen urgentie-status meer krijgen.

 25. 32

  @Sjap: Nederland heeft ongewoon veel (in vergelijking met andere landen) sociale huurwoningen, dus daar zit het probleem niet.

  Het probleem zit bij het zogenaamde scheefhuren en dat mensen blijven zitten (volstrekt logisch, ik zou het ook doen in die situatie, maar het verstopt de boel wel).

 26. 33

  @1: Zeker, dat is waar. Maar ik heb kennissen die erop geabonneerd zijn, die – en dat weet ik zeker- niet extreemrechts zijn. Het zijn brave burgers die dit blad lezen en zo hun denken vergiftigen met dit soort gemene propaganda.

  Verder, het is geen obscuur blaadje, het is het grootste opinieweekblad van Nederland. Marc Rutte (Ok, ik weet VVD, maar toch) en de burgemeester van Rotterdam (PvdA) hebben de Schoo lezing gehouden, die door dit blad wordt georganiseerd. Het heeft alle schijn van brave burgerlijkheid, conservatieve degelijke burgerlijkheid.

  Het is, om Prediker nog maar eens aan te halen, mainstream. Bij links (althans mainstream links, de Groene, VN) zie je dit soort radicalisme niet, zeker niet van de redactie.

 27. 35

  Het probleem zit bij het zogenaamde scheefhuren en dat mensen blijven zitten…

  @32 Nee, het probleem is dat wij in Nederland te weinig betaalbare woningen hebben.

  En dat komt omdat de overheid haar geld inzet op liberalisatie van de woningmarkt (de markt zorgt immers altijd voor heil en zegen – kuch), terwijl diezelfde overheid enorme restricties zet op waar er allemaal woningen gebouwd mogen worden en hoeveel; hetgeen de prijs enorm opdrijft.

  En dan is er nog de hypotheekrente-aftrek, die de prijs nog meer opdrijft.

  Wat er zou moeten gebeuren is dat woningcorporaties geprikkeld worden om meer betaalbare woningen te bouwen, maar dat is dus niet lucratief. Wel lucratief is het om woningen uit de voorraad sociale huurwoningen te verkopen en daarvoor in de plaats commerciële huurwoningen te bouwen. En dat doen die corporaties dan ook.

 28. 36

  @32
  Voor de zoveelste keer,
  Als zo’n zogenaamde scheefhuurder uit zijn huurwoning is getreiterd wordt in 99 van de 100 gevallen die woning aan de sociale woningmarkt ontrokken en te koop gezet, in alle overige gevallen wordt de huur naar het maximum getrokken.

  Daarnaast kan Nederland trots zijn op zijn nationaal woningbezit. Het is een asset, niet iets waar je zo snel mogelijk vanaf moet of je voor hoeft te schamen.
  Je ziet in de UK wat er gebeurt als je de sociale huursector sloopt.

  Daarnaast heeft Nederland de HRA wat ze in andere landen ook niet hebben en wat een erger probleem vormt dan die enkele scheefhuurder of dat zogenaamde overschot aan sociale huurwoningen.

 29. 37

  @30

  Alles tot extreemrechts framen werkt idd niet. Dat scenario hebben we in de jaren 80/90 geprobeerd. Toen werkte de politieke correctheid nog. Totdat een kale ‘professor’ er een einde aan maakte. Sindsdien is de beer los.

 30. 39

  @30: Ik noem je helemaal niets maar lever commentaar op een trend.

  ‘Dit is niet het laatste geweld’ – http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4161368/2015/10/12/Dit-is-niet-het-laatste-geweld.dhtml

  Als je kijkt naar de ‘Pegida’ demonstratie in Utrecht afgelopen weekend en de Wilders demo in Den Haag eerder zie je dat er vele (landelijke bekende) openlijke neo-nazi’s meelopen. Steeds meer mensen vinden dat geen enkel probleem – dat was recentelijk wel anders.

  Ik weet niet hoe rechtser het moet totdat men gaat zeggen dat het wel genoeg is, ik vrees dat dat nog lang kan duren.

 31. 40

  @39

  Jammer dat de Pegida demonstratie in Utrecht ook weer tegengeweld heeft opgeroepen. Je moet je nooit verlagen tot het niveau van je tegenstanders. En geweld lost sowieso niks op. Tegendemonstraties ook niet.

 32. 41

  @Prediker: er zijn nooit genoeg woningen, maar in de randgebieden van Nederland is er leegloop. Als Amsterdam het dubbele aantal woningen had zou het volgens mij ook nog vol raken.

 33. 43

  @28: Niks mesjogge link. Het is simpel oorzaak en gevolg. *Als* de powers-that-be (politiek, media) een sfeer scheppen waarin één bepaalde groep als zondebok wordt aangewezen voor allerlei
  soorten ellende en een gevaar voor ‘de onzen’, *dan* zal dat bij de eenvoudigen van geest een excuus geven om die zondebok-groep eens aan te pakken, ‘want het mag van de leiding’.

  De geschiedenis laat keer op keer zien dat groepen makkelijk zijn op te hitzen. Zowel voor geweld, als een impliciete goedkeuring voor dat geweld, ‘want ze hebben het zelf uitgelokt, en ze vroegen er om’.

  De Godwin mag iemand anders inkoppen.

 34. 44

  @43:

  De geschiedenis laat keer op keer zien dat groepen makkelijk zijn op te hitzen. Zowel voor geweld, als een impliciete goedkeuring voor dat geweld, ‘want ze hebben het zelf uitgelokt, en ze vroegen er om’.

  De Godwin mag iemand anders inkoppen.

  Un dann rettet kein Kavallerie,
  keine Zorro kömmert sich dodrömm.

  (tot uw dienst)

 35. 45

  @11:
  “dat ze je altijd binnenlaten” is niet waar.
  Sterker nog, vliegmaatschappijen weten al welke nationaliteiten geweigerd worden, en zullen deze personen niet vervoeren.

  “ook al loog je de boel bij elkaar” geldt natuurlijk natuurlijk lang niet voor alle asielzoekers.
  Daar komt bij dat mensen als ze in beroep gaan, toch uitgezet worden. Ook als ze niet gelogen hebben.

 36. 46

  @36:

  Daarnaast heeft Nederland de HRA wat ze in andere landen ook niet hebben

  Hoe kom je bij dat gekke idee, er zijn zat landen die een of andere vorm van HRA (eigen woning subsidie) hebben, Duitsland had de eigenheim zulage en heeft nu op bondslands niveau diverse subsidie programma’s.

  Nederland is echt niet uniek hoor, Nederland is alleen zo idioot om het op zo’m omslachtige manier te regelen, een manier die verstorend werkt, in Duitsland wordt juist nieuwbouw gesubsidieert.

 37. 48

  @47

  Dat denk ik ook niet. Gewelddadig tegendemonstranten polariseren alleen maar. En de neutrale toeschouwer denkt: het is beiden tuig.

 38. 49

  @47 Niet overhalen, tegenhouden. Mensen die interesse hebben in de demonstratie maar het gezeik niet willen blijven weg. Zie ook hoe de extreemrechtse EDL in de UK is gemarginaliseerd door grote tegendemonstraties.

  @48 Met extreemrechtse sprekers als Tommy Robinson was het al een polariserende gebeuren. Trap er niet in om te denken dat deze organisatie de dialoog zoekt.

 39. 50

  @32: Och ja, dan gaan we de iets meer dan modaal mensen maar aanvallen hè? Nee Nederland had niet teveel dat is BULLSHIT! Iemand die alleen woont of met een gezin dat blij is om in zo’n woning te wonen is NIKS MISS MEE!

  Waarom moet hij zo nodig een hypotheek? Waarom moet iedereen die meer verdient de buurt uit? Of moet er afgunst geschapen worden door die in een groter huis te proppen. “Scheefhuren” is net als de vluchteling een manier om een zondebok te zoeken en mensen tegen elkaar op te zetten, scheefhuren bestaat niet. Als jij blij bent met je woning dan mag je daar zitten verdorie!

  Wel is het een probleem dat mensen specifiek in een buurt willen wonen en niet een woning aannemen die eventjes wat verder weg is. Deze mensen worden dan boos om wachtlijsten die zelf gecreëerd zijn omdat de woningen niet vrijkomen. Maar verder moet iedereen overal mogen kunnen wonen als de woning vrij is. Ook de scheefhuurder of de persoon die in een bepaalde buurt wou wonen en geluk heeft dat de woning vrij komt.

 40. 51

  @49

  Ik denk ook niet dat Pegida de dialoog zoekt. Wat mijn punt is dat je de polarisatie niet op moet zoeken. Maar er zijn altijd wel weer idioten te vinden die de uitdaging aan gaan.

  Het schijnt dat de meeste lui van Pegida gewoon Duitsers waren, aangevuld met extreemrechtse elementen uit Nederland.

 41. 52

  Vanochtend nog op het NOS journaal. Vieze vette blaaskaak in Purmerend, die, nog net voor hij doorheeft dat hij op de camera zijn verhaal mag doen, NVU stickers in iemands handen drukt. En Geert feliciteert Purmerend. (Weet Geert hoe de NVU over j/Joden denkt? Ja, dat weet hij, het interesseert hem geen ruk.)

  Als al die bezorgde burgers, te dom om een gat in de sneeuw te pissen, niet doorhebben met wie ze lopen en door wie ze opgehitst worden. Tja, ik heb geen geduld meer met domheid.

  Nee, geweld tegen nazi’s maakt je niet net zo slecht als die nazi’s zelf. Kulargument.

 42. 54

  @30: Op het moment dat vluchtelingen niet meer als mensen gezien worden is de grens van rechts naar extreem-rechts een gepasseerd station. Op basis van incidenten, halve waarheden en stemmingmakerij – zoals in de Elsevier – wordt een beeld geschept dat elke vluchteling liegt, ons wil bekeren tot de sharia en onze dochters verkracht.

  We zien dat er rellen worden geschopt in Oranje door de bewoners van Oranje. Ondanks dat weet onze premier dit te linken aan de asielzoekers: hun verblijfsvergunning wordt ingetrokken.

  De huizenmarkt zou krapper zijn doordat er vluchtelingen komen. Dat de huizenmarkt onder jaren van VVD gedomineerde politiek kapot is gemaakt (woningcorporaties verkopen de woningen, anders krijgen ze een boete. Mensen die in een buurt wonen waar ze het fijn vinden moeten verhuizen omdat ze met de jaren meer zijn gaan verdienen) en nu zou nog geen 1% meer vraag in de woningmarkt de woningmarkt kapot maken?

  De zorg wordt onbetaalbaar, hoor ik Zijlstra zeggen, doordat er meer vluchtelingen zijn. Terwijl die vluchtelingen voornamelijk jongere en gezondere mensen zijn dan onze doorsnee bevolking, die in een snel tempo vergrijsd en dus meer zorg nodig heeft. Het aandeel kosten van vluchtelingen op de zorg is geen tiende procent!

  Kortom: als jij meent dat deze rechtse prietpraat van de VVD geen “onzin, troep, domheid en giftige haat” is, wat is het dan wel? Als jij dat soort praat jou deugd doet, dan moet je niet raar kijken als mensen je dingen noemen die je niet fijn vind. Dat mensen van je walgen.

  PS) Niet dat onze linkse politiek nou beter is; ook zij verkopen prietpraat en het wordt geaccepteerd. Kijk maar naar een Ascher of een Klijnsma over de zorg.