Geen Nederlanders, wel Nederlands-Amerikanen

Deze mensen hebben de 'Midas touch' (Foto: Flickr/chaps1)

Nu is er dan eindelijk, na alle Quote- en Forbes-lijstjes, eindelijk een ranking van de rijkste mensen aller tijden. Djengiz Khan staat op nummer één. Romeinse keizers komen in de top 200 niet voor, maar Marcus Licinius Crassus, toch een beetje de schlemiel van de Romeinse geschiedenis, haalt een negende plaats. Communistische dictators komen niet voor op de lijst, hetgeen verdacht genoemd mag worden. Klaarblijkelijk zijn de makers van de lijst alleen op officiele gegevens afgegaan.

Verder doen vooral 19e-eeuwse Amerikanen het goed. Ook mensen die betrokken waren bij de Normandische verovering van Engeland presteren uitzonderlijk goed, met Alanus Rufus in de 12e en William Rufus in 15e positie, William de Warenne op 14 en Odo van Bayeux op nummer 20, nog net een plek boven Bill Gates. Wat daaruit af te leiden? Dat de ‘Norman Boom’ van 1066 winstgevender was dan de IT-boom van eind jaren negentig.

De Nederlanders laten het ook afweten, maar een verwante etnische groepering doet het wel bijzonder aardig. In de top 200 staan niet minder dan 5 Nederlands-Amerikanen: William Henry en Cornelius Vanderbilt, Stephen Van Rennselaer the Third, Jay Van Andel en Richard DeVos. We mogen trots op onze verwanten zijn.

 1. 1

  Pseudogeschiedenis.

  Dit zit zo vol gaten, ik kan niet eens beginnen met ze aan te wijzen. Belangrijkste is nog dat er geen consequent onderscheid wordt gemaakt tussen schatkist en persoonlijk eigendom.

  ’t Is in elk geval duidelijk dat het lijstje is gemaakt door een Amerikaan.

 2. 3

  Er missen wel de nodige middeleeuwse absolute vorsten. De eerste Frankische koningen destijds zagen bijvoorbeeld hun hele land inclusief alles en iedereen erop als persoonlijk bezit. Verder hadden er wel een rijtje pausen in gemogen.

 3. 4

  Het is toch zo dat we een genenpoel vormen die tig voorouders uit AD 732 gemeenschappelijk hebben? Of laat het iets eerder geweest zijn. Ik hoop dat de nu zo netjes samenwerkende bankdirecteuren en liquiditeitsbewakers mijn aandeel in al die mega-erfenissen van onze voorouders maandag al op mijn bankrekening storten. Als jullie dat vervolgens ook allemaal net zo netjes regelen bestaat de kredietcrisis opeens ook niet meer.