Geen EU-verbod op plastic tasjes, de consument is aan zet

COLUMN - Terwijl de plastic soep in onze oceanen inmiddels tot een aardig continent is samengeklonterd, wil het met de Europese strijd tegen de zeer milieuvervuilende plastic tasjes nog niet erg vlotten. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. Honderd miljard zakjes per jaar met een afbraaktijd van soms wel twintig jaar kan Moeder Natuur domweg niet aan. Elk stukje plastic dat als zwerfafval in het milieu terecht komt is er één te veel.

De Europese Commissie zette hoog in. En wilde niet minder dan een totaalverbod op alle dunne plastic verpakkingszakjes. Van die zakjes die de consument gemiddeld een kwartier gebruikt om de boodschappen van de winkel naar huis te vervoeren. Maar het kreeg daarvoor bij de EU-lidstaten en het Europees Parlement de handen niet op elkaar. In plaats daarvan kwam er een compromis. Geen verbod, maar de lidstaten mogen een prijs voor het tasje vragen of er belasting op heffen.

Uiteindelijk moet deze maatregel in 2025 tot een halvering van het gebruik van plastic tasjes en zakjes leiden. Europees Commissaris Janez Potocnik van Milieu denkt dat zelfs een vermindering van 80 procent haalbaar is. De Denen en Finnen zijn al op de goede weg en gebruiken nog maar een paar zakjes per persoon per jaar. Portugezen en Polen daarentegen zijn met 466 tasjes per inwoner per jaar de Europese grootverbruikers.

Moeten we dan met z’n allen wachten tot Europa iets doet? Nee. Natuurlijk niet. Boyan Slat is zeker niet van plan om tot 2025 te wachten. De twintigjarige oud-student Luchtvaart- en Ruimtevaartechniek uit Delft is alvast begonnen met het ontwerpen van een installatie van lange drijvende armen, die op strategische plekken in de zee het drijvende plastic opvangt. The Ocean Cleanup noemt hij zijn project. Hij won er onlangs de Champions of the Earth-prijs van de Verenigde Naties mee.

Helaas voorkomt het apparaat niet dat de tasjes en zakjes in het milieu terechtkomen. Daar zijn wij toch echt zelf verantwoordelijk voor. Gelukkig is dit vrij simpel te voorkomen. Er zijn alternatieven genoeg. In de vorm van herbruikbare boodschappentassen, papieren zakken en kartonnen dozen bijvoorbeeld. Het is een kwestie van gezond verstand. Wilt u er een tasje bij? Nee, liever niet. Elk stukje plastic telt.

Reacties (15)

#1 okto

De verpakkingsindustrie reageerde teleurgesteld. Ze stelden dat een eventueel verbod averechts kan werken, omdat het alleen gaat om dunne plastic zakjes tot 50 micrometer dikte. Bedrijven zouden eventuele maatregelen makkelijk kunnen omzeilen door de tasjes gewoon dikker dan 50 micrometer te maken.
Hoewel ik altijd erg sceptisch ben wanneer teleurgestelde bedrijfstakken zich af zetten tegen te nemen maatregelen, zit hier natuurlijk wel iets in.

  • Volgende discussie
#2 Joop

De burger moet zelf kunnen beslissen of ze een plastic zakje willen hebben of niet. Of ze het milieu vervuilen of niet. Al die betutteling van de overheid zijn we helemaal zat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Lieuwe Rozema

@2: De burger moet er dus van overtuigd worden dat het beter is om geen plastic zakjes te gebruiken. Of de overheid de meest aangewezen instantie is om dit te doen is inderdaad nog maar de vraag. Gezien de ernst van de vervuiling vind ik het woord betutteling hier niet helemaal op zijn plaats. Ook de overheid moet zijn verantwoordelijk nemen om daar waar dat kan vervuiling in te dammen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 okto

@2: Onzin. Als de burger besluit op grootschalige wijze het milieu te vervuilen, dan besluiten ze dat ook over MIJN milieu. Net zoals die burger niet het recht heeft om te besluiten mijn inademingslucht te vergiftigen of mijn woonomgeving onder een laag hondenstront te stoppen, heeft die burger ook niet het recht om en masse mijn milieu vol met zwerfafval te laten lopen. Sommige dingen zijn nou eenmaal van iedereen, en dus mag niet iedereen dat naar eigen goeddunken laten verslonzen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 zmoooc

(…) zeer milieuvervuilende plastic tasjes (…)

De burger moet er dus van overtuigd worden dat het beter is om geen plastic zakjes te gebruiken.

Wat een aperte dieptrieste onzin. Plastic, helemaal in de dikte van plastic zakjes, is een van de meest milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen. Het wint het qua footprint met kop en schouders van glas en papier.

Mensen die hun troep in het milieu dumpen, die zijn milieuvervuilend. Gewoon 1000 euro boete en een taakstraf en misschien ook iemand die erop handhaaft want dat doet nu NIEMAND. Maarja daar zijn we te slap voor, dus geven we het plastic maar de schuld. Mietjes.

Uiteindelijk moet deze maatregel in 2025 tot een halvering van het gebruik van plastic tasjes en zakjes leiden.

U beseft dat dit allemaal vervangen gaat worden door papieren zakjes? Met een extreem veel grotere footprint? Stelletje idioten. Gooi gewoon je plastic zakjes in de prullenbak (of hergebruik ze). Dat is VERUIT het meest milieuvriendelijk.

Gelukkig is dit vrij simpel te voorkomen. Er zijn alternatieven genoeg. In de vorm van herbruikbare boodschappentassen, papieren zakken en kartonnen dozen bijvoorbeeld.

HEBT u wel eens zo’n alternatief gebruikt zien worden door mensen van het type die hun plastic op straat gooien? NEE NATUURLIJK NIET. Dit soort alternatieve extreem milieuvervuilende verpakkingsmaterialen worden uitsluitend gewaardeerd door mensen die hun verpakkingsmateriaal toch al niet op straat gooiden. Daarmee zijn het slechts zinloze milieuvervuilende bullshitartikelen voor hipstermmensen die niet kunnen nadenken.

Sjeumig. Wat word ik pissig van dit soort nonsens.

EDIT. Inmiddels weer gekalmeerd. Ik wilde nog even dit meegeven: ik ben gezegend met een tuin waar zo’n beetje al het zwerfafval uit de buurt eindigt. Vrijwel nooit zit daar een plastic tas bij; die neemt iedereen immers mee naar huis. Boterhamzakjes, snoeppapiertjes, hamburgerdoosjes, wietzakjes en blikjes vormen het gros van het zwerfafval. En ook dat kunnen we enkel oplossen door te handhaven.

Gewoon net als in de nationale parken in de VS: 1000 euro boete.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 roland

@0: Papieren zak “een kwestie van gezond verstand”.
– Bekende dooddoener, als je zo maar wat roept. Een plastic tas kun je meermalen gebruiken, papieren verpakking – populair in de biowinkel! – zelden. Minder grond voor papierbomen geeft meer ruimte voor voedselproduktie. Zoals @5; stelt is de milieubelasting van papier groter dan van plasticproductie.

@2: Zijn verkeersregels ook overheidsbetutteling?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Amateur Commenter

Gewoon verbieden die hap. De eerste paar keer zal je het wellicht vergeten om een tas mee te nemen maar daar zullen we dan maar even aan moeten wennen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Henk van S tot S

Bijkomend en groter probleem van die plastic (supermarkt)tasje is, de in plastic verpakt producten die er inkomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 zmoooc

Bijkomend en groter probleem van die plastic (supermarkt)tasje is, de in plastic verpakt producten die er inkomen.

Nee die zijn geen probleem. Die houden producten langer goed en voorkomen daarmee een heleboel afval. Briljante uitvinding. Het probleem ontstaat pas als mensen hun rommel in het milieu gooien. En de oplossing daarvoor is kinderlijk eenvoudig: die mensen verwijderen en hun zakken leegkloppen om het daarvoor benodigde handhavingsapparaat te bekostigen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Lieuwe Rozema

@5: de experts zijn er vooralsnog niet uit, papier of plastic. Qua fabricatie lijkt papier onvriendelijker, maar vooral het plastic afval veroorzaakt veel schade aan de natuur.
Overigens is al dat plastic zwerfafval dat niet bij u in de tuin ligt waarschijnlijk de zee ingewaaid. Waarom zouden mensen die blikjes, peuken, petflessen en dergelijke wel op straat gooien hun plastic zakje mee naar huis nemen? Toegegeven, papieren tassen en kartonnen dozen zijn niet per definitie milieuvriendelijker. Een herbruikbare boodschappentas is dat op langere termijn wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 zmoooc

@7

Gewoon verbieden die hap. De eerste paar keer zal je het wellicht vergeten om een tas mee te nemen maar daar zullen we dan maar even aan moeten wennen.

Jouw aanname dat een plastic zak dient als tas lijkt me hoogstens deels juist. Plastic zakken dienen veelal vooral om kruisbevuiling van je aankopen te voorkomen. Geen vieze aardappelmodder aan je nieuwe schoenen, geen friet aan je melkpak en geen eigen-vieze-tas tegen je hagelverse nieuwe kleren aan. In mijn beleving nemen de meeste mensen al een tas mee en doen daar vervolgens hun plastic zakje in.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 zmoooc

@10

de experts zijn er vooralsnog niet uit, papier of plastic

Ach lul niet. Heb jij geen google?

Ik geef u een link van een niet-onpartijdige partij, want die is gewoon het duidelijkst:

http://letstalkplastics.com/nl/facts/plastic-zakken-versus-papieren-zakken

Maar dit is niet controversieel. De experts zijn er wel uit.

Waarom zouden mensen die blikjes, peuken, petflessen en dergelijke wel op straat gooien hun plastic zakje mee naar huis nemen?

Omdat blikjes, peuken en petflessen op straat worden leeggeconsumeerd en een plastic zak doorgaans juist dient om goederen naar huis te transporteren misschien?? En waarom zouden plastic zakken specifiek mijn tuin mijden en al het andere zwerfafval – veelal ook plastic – niet?!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Lieuwe Rozema

Wellicht bent u een zeer geliefde buurtgenoot en gooien mensen hun plastic tasje leeg in uw tuin en nemen om het milieu te sparen het tasje weer gewoon mee naar huis.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 roland

@12: “Zo wordt in Engeland slechts 2% van het voedsel weggegooid, vergeleken met zo’n 40 tot 50% in ontwikkelings-landen, grotendeels te danken aan plastic verpakkingen”
http://letstalkplastics.com/nl/over-kunststoffen
“een niet-onpartijdige partij”?
dan wel met heel vreemde beweringen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 zmoooc

Honderd miljard zakjes per jaar met een afbraaktijd van soms wel twintig jaar kan Moeder Natuur domweg niet aan.

Dat lijkt me onzin. Wellicht dat plastic dat niet onder de grond belandt na twintig jaar in zulke kleine stukjes uiteen is gevallen dat je het niet meer ziet, maar het is nog gewoon plastic hoor. Anders hadden we ook geen plastic soep. Een aanzienlijk deel van het plastic dat in de natuur terechtkomt belandt echter wel vrij snel onder de grond. En dat vergaat vrijwel niet. Ik kwam van de zomer nog een vrijwel intact Raider-papiertje tegen. De opdruk was wat vervaagd, maar het plastic was nog volledig in tact. En Raiders zijn na 1991 niet meer gemaakt. Dat lag er dus minstens 23 jaar. En er lag helaas allerlei ander plastic afval bij. Allemaal vrijwel volledig in tact.

Ga er maar gerust vanuit dat plastic absoluut niet vergaat binnen een voor mensen overzichtelijke tijdsspanne…

  • Vorige discussie