Geen bal op tv | Joost Eerdmans in de Avondspits

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022 copyright ok. Gecheckt 09-02-2022

Sinds donderdag heb ik een auto. De eerste auto in mijn leven. Met als gevolg dat ik weer eens naar de radio luister. 

En zo kwam het dat ik vrijdagavond rond de klok van half zeven ineens aan het luisteren was naar Joost Eerdmans die als Wakkere Nederlander een radioprogramma onder de titel Avondspits presenteert. Daarin poneert hij een stelling waarop luisteraars kunnen reageren.

Stelling van afgelopen vrijdagavond: dat Rotterdamse uitgaansgelegenheden vaak Marokkanen en Antillianen weigeren is geen racisme maar gezond verstand. Je kon reageren door te bellen en door te reageren op Twitter met #eens of #oneens. 

De argumenten die Joost naar voren bracht, waren 1) uitgaansgelegenheden willen geld verdienen, dus zijn ze er helemaal niet bij gebaat om mensen puur uit racistische motieven te weigeren, 2) portiers zijn zelf vaak Marokkaans of Antilliaans, en 3) Marokkaanse en Antilliaanse meisjes worden zelden geweigerd. Eerdmans erkende dat portieren ongetwijfeld wel eens beoordelingsfouten maakten, maar volgens hem lagen daar geen racistische motieven aan ten grondslag. Daar zou Joost best wel eens gelijk in kunnen hebben, maar dat betekent nog niet dat het niet racistisch is. Volgens mij kun je best een racistische daad plegen zonder dat daar racistische motieven aan ten grondslag liggen. Noem het voor mijn part onbedoeld racistisch. Of zelfs ongewild racistisch.

De eerste beller stelde zich voor als een Griek. Hij vertelde dat hij geregeld werd geweigerd wanneer hij voor een discotheek stond, maar vervolgens werd doorgelaten wanneer hij zijn paspoort liet zien. Dan betrad hij de desbetreffende discotheek altijd met een wrange smaak in zijn mond. Kon Joost zich goed voorstellen. Maar Joost had nog maar net de tijd gekregen voor een halve zin weerwoord of de beller begon de presentator uit te schelden voor xenofoob die zich destijds had aangesloten bij die ‘kale Rotterdamse relnicht’, waarop Joost Eerdmans de beller ineens bleek te herkennen als Nino, die het kennelijk alweer was gelukt om zich middels een pseudoniem en een zinvol verhaal naar binnen te werken, om Eerdmans voor xenofoob uit te schelden. Een heuse Nemesis, die, zo stel ik mij voor, elke week om half zeven stipt de telefoon pakt om met ‘Onderbuik FM’ (dixit: Eerdmans zelve) te bellen.

De meeste bellers waren het oneens met Eerdmans. De meeste twitteraars ook trouwens. Ze kregen alle ruimte. Rita Verdonk was het wel eens met Eerdmans. Ik vermoedde eerst dat het een geintje was. De stem klonk helemaal niet als Rita Verdonk. Maar ze begon bijna elke zin met ‘nou’ en haar betoog was zo kort door de bocht, dat het onmogelijk iemand anders kon zijn. Het kwam er op neer dat Verdonk in haar tijd als minister van Duistere Zaakjes wel eens met een bus vol mensen, om wat voor reden dan ook, feestjes afgingen om te kijken hoe dat er nu in de praktijk aan toeging, deurbeleid. Volgens Verdonk was het heel simpel en lieten portiers gewoon nooit te veel van dezelfde soort mensen naar binnen, om zo heibel te voorkomen. En nou, dat wilde ze gewoon even zeggen. Joost vond het een mooi voorbeeld uit de praktijk.

Reacties (23)

#1 A. de Man

Leuk hoe radio in Nederland zo’n niche-medium is geworden. Hier op de Antillen is het (nog) het voornaamste medium voor het merendeel der bevolking.

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

“haar betoog was zo kort door de bocht, dat het onmogelijk iemand anders kon zijn.”

Je zal je verbazen over hoeveel mensen zo kort door de bocht kunnen. Niet alleen Nederlanders trouwens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 McLovin

Eerdmans maakt “kots-radio”, radio waar men es lekker kan kotsen, kankeren, borrelpraat op nationale radio laten weerklinken. Niet om een debat te voeren om enkel mm es lekker te scoren en zichzelf als Pim-erfgenaam te promoten om daarmee lekker actief te kunnen blijven in de lokale politiek. Als Eerdmans iets geleerd heeft van Pim is het om de relnicht uit te hangen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jvechter

Hoorde een tijd terug zo’n Eerdmans met een stelling: ‘vertrek Teeven verdoezelt ambtelijke verantwoording’. Duidelijk werd dat Joost hoe dan ook vond dat Teeven niks verkeerd kon doen.
Toen een inbellende professor uitlegde dat hij het staatsrechterlijk bij het verkeerde eind had, wist Joost te vertellen dat hij het er toch niet mee eens was, en gaf nog maar eens wat meehuilers een schouderklop.

Via http://www.omroepwnl.nl/video/detail/Avondspits_237023
is te lezen dat hij het antwoord geeft maar zelf niet snapt:
Maar vindt u niet met mij, dat fouten voorafgaande aan de zelfmoord van de Rus Dolmatov op 17 januari vooral te wijten zijn aan falend personeel en dan met name hun leidinggevenden?

Hun leidinggevenden. Het staat er echt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 kevin

Ik luister ook vaak naar Avondspits en ik maak me dan vrijwel altijd kwaad. Is het niet om de verschrikkelijke stellingen die hij altijd heeft — van die stellingen waar je op de ene manier tegen en tegelijk op de andere manier voor kunt zijn — of de bellers die even menen te moeten uitleggen wat nu het wérkelijke probleem is waar het hier om draait (‘de hoge heren in Den Haag’ worden in dat verband vaak genoemd), dan is het wel om Joost Eerdmans zelve, die gewoon dingen zegt puur en alleen om de onderbuik te voeden: met name dat vervelende ‘strenger straffen’ ongeacht welk misdrijf of overtreding (behalve verkeersboetes!). Hij pakt altijd iets waar je wel verontwaardigd over móet zijn en hangt daar een conclusie aan die je dan ook móet delen.

Een voorbeeld: laatst ging het over een dierenmishandelaar die door omstanders in de kraag is gevat. Stelling: iets met hogere straffen voor dierenmishandelaars. Een deel van de bellers begon over de bio-industrie (‘weet je wat pas écht dierenmishandeling is, meneer Eerdmans…’ blablabla). Een deel van de bellers gaat gewoon mee met ‘harder straffen, harder straffen’ (‘ze moeten die smeerlappen zélf laten ondervinden wat ze een dier aandoen!’). Veel mensen kwamen met de dooddoener ‘dieren kunnen zich niet verdedigen’. Wat de fuck heeft dat met de stelling te maken? De stelling was helemaal niet “dierenmishandeling moet niet kunnen”, daar zijn we het allemaal over ééns! De stelling was wat we eraan moeten dóen! En dan maakt het blijkbaar niet eens uit wat er hélpt! Als nota bene de Dierenbescherming het niet eens is met jouw idee om dierenmishandeling te voorkomen, dan zit je er toch gewoon naast, Joost?

Verdomme wat kan ik me altijd goed kwaad maken om die oetlul. Daarom luister ik er ook naar.

</rant>

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Olav

@5:

Verdomme wat kan ik me altijd goed kwaad maken om die oetlul. Daarom luister ik er ook naar.

Ja, waarom eigenlijk? ;-)

Tip: op hetzelfde tijdstip zend de Tros op Radio 4 een aardig muziekprogramma uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 L. Brusselman

Enige troost kan wellicht gevonden worden in het feit dat in de meeste Rotterdamse “uitgaansgelegenheden”van tegenwoordig je nog niet dood gevonden wil worden.
Hoe ze die droplul ooit zendtijd hebben kunnen geven is mij een raadsel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bolke

Ik zap altijd weg als die zelfingenomen zak hooi op de radio komt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Kalief

Volgens mij kun je best een racistische daad plegen zonder dat daar racistische motieven aan ten grondslag liggen.

Om te discrimineren hoef je geen racist te zijn.

Mocht ik hiermee per ongeluk on topic mee reageren, dan daarvoor mijn excuses. Om dit alvast goed te maken: mijn buurvrouw gooide laatst stukjes wortel naar de konijnen in onze gemeenschappelijke tuin. Omdat het wilde konijnen zijn en er in het wild geen wortels groeien in onze buurt herkenden de konijnen de oranje stukkies niet als voedsel en doken ervoor weg uit angst geraakt te worden. Tot zover dit fragment off topic reality soap. Terug naar Max en Joost op de radio.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Yevgeny Podorkin

Vaak? Geweigerd? Wijs mij dan eens een Marokkaan of Antilliaan aan die eist zo’n beschaafde blanke skihut te mogen betreden. Zo’n propvolle tent waar je struikelt over een-teveel-aan-dezelfde- soort? De Oh oh Cherso- look-a-likes stijf van de ghb ketamine of half comateus van shooters en meters bier op Armin van Buuren? Daar wil je toch niet dood gevonden worden? Waren ze niet gewoon verdwaald en heeft de portier ze niet behoedt voor een nieuwe cultuurschok met een leugentje om bestwil? Rot op met je tolerant deurbeleid hou me tegen.

Ik wil ook niet rond de barbecue op deuntjes uit een omgekeerde olieton drillen met ze billen met zo’n dikke negerin …zelfs niet met carnaval.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Rigo Reus

Plus 2 voor de slotzin van @5Kevin, heerlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Henk van S tot S

@6:
Ik dacht dat de tros alleen Jan Smit en het songfestival deed ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Yevgeny Podorkin

Ik ben overigens met carnaval wel eens geweigerd omdat ik als mezelf verkleed was. Zonder petje of gekke neus dus…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Olav

@10:

Ik wil ook niet rond de barbecue op deuntjes uit een omgekeerde olieton drillen met ze billen met zo’n dikke negerin …zelfs niet met carnaval.

Niet? Lijkt mij wel leuk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Olav

@12:

@6:
Ik dacht dat de tros alleen Jan Smit en het songfestival deed ;-)

Op onopvallende plekken (zoals Radio 4) en op onmogelijke tijdstippen (niet in dit geval) produceren ze ook nog wel eens wat aardigs.

Het programma dat ik bedoelde is heus geen diepgravend gedoe. Gewoon mooie en toegankelijke klassieke muziek. Zelfs (of zelfs: vooral) als je niet veel hebt met klassiek een aanrader en beslist beter aan te horen dan die hele Eerdmans.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Henk van S tot S

@15:
Zoiets als “Classic FM” dus.
Er zijn ergere dingen.
Persoonlijk hoor ik liever complete stukken i.p.v. bepaalde delen van een stuk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Quintana

@16 Als je via de radio kennismaakt met een mooi deel van een stuk kan je thuis de rest opzoeken. Voor mij werkt dat prima want ik ken niet alle stukken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Horst

@10: Ik begreep dat de Nachtbraker op de Tweede Nassaustraat in Amsterdam daaraan voldoet. Maar alleen uit tweede hand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Robin v H

Het blijft natuurlijk heerlijke radio. De stellingen en meningen komen nog niet veel verder dan de slogans van de tegenpartij (‘laten ze zelluf maar gaan bezuinigen’). Maar het luisteren geeft je het, wellicht volstrekt onterechte, heerlijke gevoel intellectueel ver verheven te zijn boven het merendeel der Nederlanders. Daarom heeft het lezen van De Dagelijkse Standaard ook zo iets verslavends. Je kookt van de woede over al dat onbegrip, maar vindt het tegelijkertijd fantastisch.
Eerdmans heeft dat spelletje, denk ik, overigens goed door. Hij poneert stellingen waarvan hij weet dat de ene helft van de luisteraars het zonder nadenken het wel eens zal zijn en de andere helft blijft luisteren voor het vermaak. Volgens mij is hij niet zo dom als hij overkomt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Joop

Eens met Robin. Zo bekijk/bekeek ik het ook.

Alleen luister ik helemaal niet meer naar Radio 1 dus ook niet meer naar Eerdmans, want je wordt er echt niet slimmer van. Zoals eerder aangegeven in de reacties Radio 4 is een betere zender.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 pedro

@19:

De stellingen en meningen komen nog niet veel verder dan de slogans van de tegenpartij

Waarom dat woordje ‘nog’? Je geeft toch even later aan, dat het de bedoeling helemaal niet is om verder te gaan, maar om op de onderbuik in te spelen.

Overigens niks nieuws hoor. De Telegraaf en alle aanverwante media (GS) maken daar al vele jaren gebruik van.

Volgens mij is het ook niet ‘fantastisch’. Het zijn welbewuste pogingen om andere mensen dom te houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 pedro

PS: dat komt ook aan de linkerkant voor, hoor, voordat iemand dit weer in een links-rechts plaatje gaat framen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Henk van S tot S

Voor hen die niet alleen (of geen) klassiek willen, is dit ook een aanrader:
http://www.fipned.nl/

 • Vorige discussie