Geen bal op tv | Anti-Piet in het Hinterland

Serie: ,

Kijk, ik weet dat er een hoop gematigde pro-Pieten zijn. Ik woon in de provincie, ziet u. Het stikt hier van de pro-Pieten. En dat zijn echt niet allemaal volbloed racisten die niet kunnen wachten om brandende kruizen in de tuin van hun zwarte buurman te zetten. De meesten zijn brave burgers die niets kwaad in de zin hebben en die ik met de beste wil van de wereld geen racist zou willen noemen. Ze begrijpen alleen niks van die Pietendiscussie. Ze zien het probleem niet. Ze denken dat het een kleine, fanatieke minderheid is, de anti-Pieten. Beroepsslachtoffers die zich zwaar gesubsidieerd vanuit de Randstad over de rest van het land verspreiden om een kinderfeest te verpesten.

Nu helpt het natuurlijk ook niet dat wij, de anti-Pieten die zich hier in het Hinterland bevinden, tot nu toe gedeisd hebben gehouden. We leven een ondergronds bestaan. Komen bijeen in schuilkelders om alternatieve Sinterklaasbijeenkomsten te vieren. Onze Pieten gaan als Zwarte Piet over straat en veranderen pas in Roetveeg Piet als ze de voordeur achter zich dicht hebben gedaan en Sinterklaas heeft gecontroleerd of de gordijnen inderdaad dicht zijn. 

Ik ken één openlijke anti-Piet hier, mijn dappere buurvrouw. Zij bezoekt de plaatselijke intocht al jaren met haar gezicht in provocerend zilver geschminkt. Vreemd genoeg leeft ze nog. Toch ken ik geen enkele andere anti-Piet hier in Zwolle die hetzelfde durft te doen. We hebben het er wel over in de nazit van onze Sinterklaasbijeenkomsten. Maar het risico is nog steeds te groot, vrezen wij.

Heel soms laat ik toch voorzichtig merken dat ik een afvallige ben. Ik formuleer het zo neutraal mogelijk. Dat het toch niet zo’n groot probleem moet zijn om Zwarte Piet in een nieuw jasje te hijsen. Toch begrijpt men mij altijd haarfijn. Dan stuit ik op ongeloof. Ik ben immers een vrij normaal figuur. Heb een baan (betaald zelfs). Zwelg niet in zelfmedelijden. Hang niet de hele tijd het slachtoffer uit. En loop niet direct hysterisch ‘White privilege! White privilege!’ tegen mijn kinderen te schreeuwen als ze bij de slager een stukje worst krijgen.

Maar er is een kentering gaande. Onze groep is duidelijk aan het groeien. Ironisch genoeg heeft de Slag om Dokkum een hoop anti-Pietenzieltjes opgeleverd. Even leken de pro-Pieten momentum te hebben, maar ze hebben hun hand overspeeld. Zeker toen bleek hoe goed de actie was voorbereid. En een school binnenvallen heeft de pro-Pietenzaak ook weinig goed gedaan. En het enthousiasme waarmee salonfascisten als Voorpost, Pegida en Erkenbrand de Zwartepietendiscussie omarmen ook niet. Hoe meer volbloed racisten de Pietendiscussie gebruiken om hun agenda erdoor te drukken, hoe sneller het gaat.

Nu dacht ik dat drie jaar geleden ook al. Zwarte Piet is taai. Maar beetje bij beetje komt er schot in. En sinds Arjen Lubach met zijn fileermesje de kinderachtige hypocrisie van de pro-Pieten blootlegde en daarmee het anti-Pietenstandpunt ook salonfähig maakte voor witte mannen van middelbare leeftijd die eerst neutraal stonden in de discussie, loopt het helemaal storm. Zelfs hier in het Hinterland is de geest zich uit de fles aan het wrikken.

De schuilkelders zijn dit jaar niet zelden te klein om plek te bieden aan de toestroom. Laatst heeft Sinterklaas zelfs een half uur in de wc opgesloten gezeten omdat er mensen tegen de deur stonden en de discussie over genderneutraal opvoeden zo levendig was, dat de hulpkreet van die lieve goede Sint niet gehoord werd.

Reacties (20)

#1 Arduenn

Laatst heeft Sinterklaas zelfs een half uur in de wc opgesloten gezeten omdat er mensen tegen de deur stonden

Fake news. Hij was er opgesloten omdat hij zo zat te stinken.

 • Volgende discussie
#2 beugwant

@1: Dat zongen we veertig, vijftig jaar geleden al:

Sinterklaas is jarig, zet ‘m ohop de pot.
O, wat stinkt die kerel, doe de deuheur op slot!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Max Molovich

Ik zou het op prijs stellen als jullie dat niet tegen de Goedheiligman zelf vertellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Arduenn

Ik merk hier toch dat discussies over incontinentie nog niet helemaal salonfähig zijn voor witte mannen van middelbare leeftijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Max Molovich

Zou het wel moeten zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 beugwant

De movember snorrenactie is dan ook niet voor niets in de maand voorafgaand aan pakjesavond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 dus

De eerste alinea klopt tenminste.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Henk van S tot S

@4:
Vreemd want in het verleden vergeleek men Sinterklaas ook al met een gecastreerde Haan:
Sinterklaas kapoentje gooi wat in m’n schoentje enz.
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Le Redoutable

In de jaren 60-70 hadden we ook van die luidruchtige linkse protestanten, Ban de Bom, geen woning geen kroning! Als je naar de nieuwsbeelden van de veldslagen op de Dam keek leken het er duizenden te zijn en kreeg je het vermoeden dat de koningin het niet lang meer te maken had. Intussen is de gekroonde koningin al opgevolgd en ligt de bom nog steeds in Nederland, Nederlanders zijn nu eenmaal wars van extremistische minderheden die de meerderheid hun waanbeeld door de strot willen duwen. De krakers, Onkruit, Rara, etc, is allemaal niet gelukt en over 30 jaar zullen we net zo terugkijken op de huidige Pietenhaters en hun gevolg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Meneer Kronkel

@9: Nederlanders zijn nu eenmaal wars van extremistische minderheden die de meerderheid hun waanbeeld door de strot willen duwen.

Nounou, de PVV is anders wel de tweede partij van het land.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Max Molovich

@9: a) wegen blokkeren, scholen binnen vallen, Sylvana Simons opzoeken: wie is er hier extremistisch?
b) kijk naar de commercie: HEMA, Bijenkorf, Jumbo, Albert Heijn hebben allemaal geen Zwarte Piet. Die komt daar echt niet meer terug. Er zullen nog wel een tijdje een aantal dorpen zijn die zich Asterix-dorpjes wanen, maar die vechten tegen de bierkaai. ’t Is slechts een kwestie van tijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 sikbock

@11: we zullen het zien max.. de kerk probeert al duizend jaar allerlei heidense rituelen uit te roeien. Met wisselend succes, zullen we maar zeggen.

Dit is net zoiets, Zwarte piet (in zijn “zwarte vorm”) was na eeuwen suppressie in de negentiende eeuw al bijna uitgeroeid door de protestanten (want Katholiek), maar popte met de terugkomst van Willem I van Oranje en Schenkman in 1830 weer vrolijk op om in zijn huidige vorm (met de gekke moorse kleding) weer verder te gedijen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Prediker

@9 Dus omdat een aantal grote manifestaties in de jaren ’60, ’70’, ’80 uiteindelijk zijn uitgepieterd en volgens jou weinig hebben opgeleverd, levert luidruchtig demonstreren per definitie niks op?

‘Geen woning, geen kroning’, het motto zegt het al, ging in de eerste plaats over de woningnood. Ik zou wel eens een historisch vertoog willen zien hoe de gemeente Amsterdam naderhand met krakers is omgegaan (of de repressie werd opgevoerd, of de gemeente meer ging gedogen) en of er effect was op woningbeleid.

Maar los daarvan vallen er natuurlijk ook succesvolle demonstraties en acties van lobbyclubs te noemen. Zoals die van milieu-organisaties, dierenrechtenorganisaties.

Neem nu het bewustzijn over dierlijk bont. Kent u nog die hartverscheurende foto’s van zielige zeehondjes? De animatieserie Seabert? Zeer succesvol gebleken. Zelfs de nertsenfokkerij is sinds 2013 verboden.

Idem met antirookcampagnes, trouwens. Vroeger was roken op kantoor en in restaurants & café’s doodnormaal, door het actiewerk van lobbyclubs (met bewustwordingscampagnes maar vooral het bewerken van de wetgever) is dat in dertig jaar tijd helemaal omgeslagen. Hier geldt: de wet stelt de norm, de bewustwording volgt.

Maar je moet dus wel de instituties bewerken met lobbyclubjes die dan ook nog over een lange adem beschikken, de weg naar de vergaderzaaltjes van belang weten te vinden, en liefst een professioneel fondsenwerfapparaat op weten te tuigen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Prediker

.. de kerk probeert al duizend jaar allerlei heidense rituelen uit te roeien. Met wisselend succes, zullen we maar zeggen.

@12 Met groot succes, zou ik zeggen. Hoeveel stelletjes leggen hun trouwgeloften af bij de druïde onder de heilige eik? Wie kent überhaupt de mythen en sagen nog van de oude kelten, germanen en noormannen?

Wordt op school uit de Edda onderwezen? Europees cultuurgoed? De doorsnee Nederlander weet nog meer over de Griekse mythologie.

Nou ja, vooruit: je hebt wel een beetje gelijk natuurlijk, want voor zover er niet tegen dat heidendom op te boksen viel, is de kerk gewoon zo slim geweest heidense elementen te incorporeren in haar eigen cultus, zoals de verering van de Heilige Maagd, en allerlei andere heiligen. Of 25 december als geboortedag van Christus.

Of de functie die de priester heeft als bemiddelaar tussen het goddelijke en de gemeenschap, de pracht en praal van de Romeinse cultussen, haar functie als samenbindend middel in de samenleving.

En allerlei bijgeloof, magisch denken en esoterie is natuurlijk onuitroeibaar, maar dat is ideologische bric-à-brac.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 sikbock

@14: ik laat je retorische vragen even voor wat ze zijn en je mist het punt blijkbaar, zoals gewoonlijk. Je haalt aggregatieniveaus door elkaar.

Elke cultuur heeft een onderstroom die je met kerkgeboden (of het nu de protestantse kerk is of de linkse kerk) niet binnen 1000 jaar, of langer, verandert.

hoeveel hel en verdoemenis je ook predikt.. mensen geloven het gewoon niet lang, zeker als het gaat om de hel en verdoemenis van de linkse kerk die al weer op zijn retour is

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Manfred

@11 De Zwarte Piet dingetjes liggen nog steeds bij hen in de schappen. Hij staat alleen niet meer prominent op de eigen reclame-uitingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Max Molovich

@16: Zou kunnen, maar ik heb het niet gezien. Ik zie vooral veel diversiteit in de schappen: witte, bruine en lichtzwarte Pieten. Geen pikzwarte Pieten. En ook geen oorbellen en rode lippen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Frank789

“Dokkum” heeft misschien stille antipieters tot leven gewekt, de andere kant lijkt ook wakker te worden. Benieuwd wie dit gaat winnen, of eigenlijk allebei verliezen? Want ik vrees dat er een situatie ontstaat van “we hebben jullie je zin gegeven na al dat minderhedengezeik over ZP, nou een tijdje je bek houden”.

http://www.dumpert.nl/mediabase/7299725/ae107dec/adjiedinges_gaat_helemaal_los.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Rigo Reus

Wat niet iedereen over Sinterklaas weet….
http://nurksmagazine.nl/2010/12/het-wonder-van-sinterklaas/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Henk van S tot S

@19:
Dat heb je knap “opgedoken”:
Mooi verhaal!!!

 • Vorige discussie