Geen bal op tv | Adam Zkt. Eva

COLUMN - Uw tv-recensent is de afgelopen week voor het overgrote merendeel van die week, verstoken gebleven van de televisie. Uiteraard heeft hij nog wel even gezien hoe Geert Wilders zichzelf in de voet schoot met een drietrapsraket die herinneringen aan Louis van Gaal opriep. Uw nederige dienaar van het geschreven woord en de waarheid heeft zich daar privé, buiten de camera’s en de sociale media om, nog wel druk over gemaakt, maar hij heeft besloten de rest van de commotie langs zich heen te laten gaan.

Kortom – en als u mij toestaat ga ik even weer over op de eerste persoon enkelvoud – ik heb niks gezien van alle publieke verontwaardiging die het opriep. De Pechtolds, Buma’s en Samsoms die ongetwijfeld hun zegje hebben gedaan in diverse talkshows, ik heb ze niet gezien. En ook de persconferentie waarin Geert Wilders naar verluidt niks van zijn woorden terugnam, heb ik mezelf bespaard. 

De dag voor de verkiezingen zapte ik nog even langs het Grote Lijsttrekkersdebat waarin Diederik Samson tegenover Wilders zijn stinkende best deed om Wilders’ terloopse uitlatingen over minder Marokkanen in de stad, eerder die week, zo krachtig mogelijk te veroordelen. Wilders, een koop groter dan Samsom, onderging het gebries gelaten. De moed zonk mij in de schoenen, ik zapte snel door.

En kwam toen, als ik de loop der dingen goed in mijn geheugen heb geprent, terecht bij Adam zkt. Eva, het datingprogramma van RTL, waarin de deelnemers elkaar naakt ontmoeten op een tropisch eiland. Een naakte vrouw of man moet kiezen uit twee andere naakte mannen of vrouwen en steevast wordt er gekozen voor de grootste piemel en het strakste lichaam, waaruit wel mag blijken dat de Adam en de Eva uit de titel de zondeval ver voorbij zijn. De schaamte uit Genesis 3.7 heeft plaatsgemaakt voor ongebreidelde lust.

Aan het eind van de show vindt een ontmoeting plaats met kleren aan en stelt presentatrice Nicolette van Dam de hamvraag: wil de uitverkorene nog verder daten of neemt hij of zij voor 500 euro liever de benen. Met andere woorden: is de hunkering naar het lichaam van de ander zo groot dat je er 500 euro voor over hebt?

De dieper liggende vraag is natuurlijk of die naaktheid het beoordelingsvermogen vertroebelt of juist verscherpt. Vooralsnog zet ik mijn geld op vertroebelt, maar toch lijkt het mij wel een aardig experiment als tijdens de volgende verkiezingen de hoofdpersonen gedurende de verkiezingstijd geen kleren aan hebben. Gezien de populariteit van de datingsshow zal dit de interesse in de politiek flink aanwakkeren. En is dat niet precies wat de politiek nodig heeft? De kloof tussen kiezer en politicus is te groot geworden. Naaktheid zal die kloof verkleinen. Ik voorspel een enorme opkomst en een monsterzege voor de grootste lul.

  1. 1

    Wat te doen met de ouderenpartij? Overigens: op het tweede scherm zou ik dan het debat willen zien met alleen maar beelden van sprekende genitalia (voorzien van een hangertje met naamkaartje danwel poesplug met).

  2. 9

    Dit keer eindelijk dus wél een bal (of twee op tv)

    Tja, nu gaat het eens niet over de persoon met het duurste kostuum of de hipster die wordt afgeschrikt door de metal-outfit. Zijn het niet de hokjes die vertroebelen?

    Overigens is het Nicolette Kluijver, niet Van Dam.