Geef Rutte inspiratie – denk mee

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Premier Rutte mag dan lang als links-liberaal hebben gegolden, tegenwoordig wordt hij uitgemaakt voor conservatief, of rechts. Het is natuurlijk ook niet makkelijk: idealen breken op de harde realiteit. Weekblad Vrij Nederland gaat volgende week in de papieren versie op zoek naar de liberale wortels van de premier. Door welke denkers laat hij zich inspireren, of platter gezegd: welke boeken liggen er op zijn nachtkastje?

Waarom moet u dit weten?

Sargasso en Vrij Nederland slaan de handen komende weken ineen in een gezamenlijke mediarubriek. Ervan uitgaande dat de lezers bij elkaar meer weten dan een paar stoffige redactieleden, willen we met behulp van u op zoek naar interessante ideeën en content.

Hoe werkt het?

Wij brengen iedere week een onderwerp naar voren en doen een beroep op uw kennis. Alles is welkom: (links naar) filmpjes, meningen, artikelen, boekbesprekingen, podcasts, foto’s. Vrij Nederland verwerkt de oogst van de crowdsourcing in een artikel dat in de papieren versie en online komt. Uw inbreng dient dus als gids voor de VN-lezer die verdieping zoekt. Uiteraard is dat stuk ook op Sargasso te lezen. Deze week gaan we proefdraaien en het resultaat publiceren we in ieder geval online.

Het onderwerp van deze week is dus het liberalisme van Rutte. We willen u daarbij de volgende vragen voorleggen: van welke denkers en denkbeelden moet premier Rutte kennis nemen om ondanks regeringsdeelname een echte liberaal te blijven/worden? Naar wie moet hij luisteren? Welke boeken zouden op zijn nachtkastje moeten liggen en welke filmpjes, lezingen, podcasts en artikelen zouden in zijn smartphone moeten zitten?

Reacties (47)

#1 Herman Vruggink

Een interessant experiment. Alleen met het onderwerp Rutte kan ik niet veel. Waarschijnlijk liggen op zijn nachtkastje boeken over leiderschap want hij citeert verdacht veel hardop wat leiderschap is, net gelezen de nacht daarvoor waarschijnlijk.
Ik sla over en ben benieuwd naar de reacties van anderen en naar het onderwerp van volgende week.

  • Volgende discussie
#2 Dimitri Tokmetzis

Zijn er uberhaupt goede boeken over leiderschap?

Ik vraag me af, wat is nou echt een goede liberaal? Of waar vind je een gedegen liberaal manifest, dat ook nog haalbaar is in het huidige tijdsgewricht?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

Iets in de geest van de inaugurele rede van Professor dr. A. van der Zwan (hoogleraar Willem Drees-leerstoel Universiteit Utrecht dd. 20 oktober 1993) met als titel Regressie en Voortijdige Rijpheid: ontbindingsverschijnselen van de verzorgingsstaat (volledige tekst te verkrijgen via Schriptum Schiedam).

http://www.willemdrees.nl/nl/biografie.aspx

Ik vrees voor het nachtkastje van Rutte. En de olijke Frans, want dat is ie eerlijk-is-eerlijk, zal VN vast tweeten met: “Aah…mag er dan ook vuige linkse lectuur op mijn nachtkastje liggen?”

Als Nurse Ratched met die smile op zijn smoel “You’re staining my glass”…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Yevgeny Podorkin

Ik zou hem liever een keer blinddoeken en dan zonder enig hulpmiddel afzetten in de Mid West van zijn Lichtende Voorbeeld de US of A…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Yevgeny Podorkin

De video (alleen op VHS, niet digitaal terug te vinden): “Het Uur van de VPRO” (ledenwervingsvideo)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Dimitri Tokmetzis

Nou die video kunnen we misschien nog wel opsnorrelen hoor…

Ik moest zelf denken aan Ankersmit – maar dat ligt er misschien wel een beetje bovenop. Of aan Frank Achterhuis’ De Utoptie van de Vrije Markt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Yevgeny Podorkin - Reactie op #6

In het kader van het kapotmaken van een samenleving is dat een goeie Dimitri. Maar dan ook gelijk Atlas Shrugged (1957( van Ayn Rand….

#6.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #6.1

Maar laten we nou astenblieft niet meteen alles in het negatieve trekken. Oke, confronteren…maar daarna dan meteen erachteraan weer opfleuren met een lekker stukje Kunst

http://www.youtube.com/watch?v=EsJWnt6dwxM

Voel je wel…Mark?

MARRUK…WAKKER WORDEN.

  • Volgende reactie op #6.1
#6.3 Dimitri Tokmetzis - Reactie op #6.2

wow…

  • Volgende reactie op #6.2
#6.4 Share - Reactie op #6.2

@Denny Dent, fuck yeah!

  • Vorige reactie op #6.2
#6.5 Yevgeny Podorkin - Reactie op #6.4

http://www.youtube.com/watch?v=_PFCgAhZEO8

Tis in wezen gewoon een vieze hippie.

  • Volgende reactie op #6.4
#6.6 Yevgeny Podorkin - Reactie op #6.4
  • Vorige reactie op #6.4
#6.7 Dimitri Tokmetzis - Reactie op #6.1

Over sloop gesproken, maar dan sluipend: Gulzig Bestuur, van Willem Trommel, http://dare.ubvu.vu.nl/bitstream/1871/15359/1/Oratie_Trommel.pdf Is ook een must read…

  • Vorige reactie op #6.1
#6.8 Yevgeny Podorkin - Reactie op #6.7

Nu we toch bezig waren over Gulzig Bestuur …

Zit b.v. nu een verhoging van de leges bij de (bestuurs)rechter in de pijplijn (van 41 e naar 500+ per beroep op elk besluit). Voor zover een bezwaar bij gemeente/ Rijk al zin had…

#6.9 Yevgeny Podorkin - Reactie op #6.8

…als er al een besluit komt om in bezwaar te gaan. Gemeenten sturen vaak schriftelijke klachten waarin je ze in gebreke stelt als geen besluit wordt genomen net voor het verstrijken van de bezwaartermijn (6 weken) zonder enige kennisgeving rechtstreeks door naar de desbetreffende juridische dienst. En trachten burgers vervolgens te vangen omdat ze formeel geen bezwaar hebben ingediend (af te schrikken)…enz. enz.

Daarbij fungeren de (digitale) meldpunten m.b.t. klachten t.a.v. gemeentelijke diensten, ombudsmannen en de ambtenaren die je in een hoorzitting vriendelijk te woord staan maar in de besluiten vervolgens je woorden verdraaien (juridische diensten) als een regelrechte wassen neus…een vorm van verborgen werkeloosheid.

Rutte, doe er wat aan!

*O..gaan ze nu doen door de leges te verhogen. Goed zo*

  • Volgende reactie op #6.8
#6.10 Kees Havekotte - Reactie op #6.8

Nergens te lezen dat er een dergelijke algemene verhoging van leges voor gewone zaken a.s. is. Alleen m.b.t. aanvragen immigratie en asiel:

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2011/09/05/beantwoording-kamervragen-negatieve-gevolgen-van-het-verhogen-van-de-leges-voor-de-economie.html

Waarom wordt er niet eens wat gedaan aan al die idioten die zomaar wat gaan roepen op al die blogs zonder enige verwijzing/ onderbouwing? Dit tast m.i. de geloofwaardigheid aan, kom je nooit tot zuivere meningsvorming die naar een/ de waarheid leidt. Tot overmaat van ramp hollen degenen die wel van goede wil zijn keihard weg.

w.g.

Kees Havekotte

  • Vorige reactie op #6.8
#7 Dimitri Tokmetzis

Of Philip Blond, die is juist nogal anti-liberaal. Muze van Cameron, http://www.newstatesman.com/society/2009/02/red-tory-blond-liberal. Wel interessante ideeen. Misschien is Rutte stiekem wel een Blondist?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Crachàt

Eerlijk gezegd denk ik dat het liberalisme nooit heeft kunnen bereiken wat het geloofde en beloofde. En nu is het hopeloos te laat. Om te beginnen is het liberalisme een ideologie van de luxe. Het heeft een gezonde bodem nodig om op te kunnen groeien. Het is niet in staat om vanuit ellende een systeem te creëren – daarvoor appelleert het niet aan voldoende mensen. En dat is het tweede inherente probleem: het liberalisme vertegenwoordigt uiteindelijk slechts een gedeelte van de samenleving. De idealisten die het zich kunnen permitteren om ‘vrij’ te denken, en de rancuneuze variant die het uiteindelijk allemaal beter weten – omdat het voor de eigen posse beter is.
D66 is uiteraard een voorbeeld van de ‘vrijdenkers’, maar het VVD-variant is eigenlijk verdwenen. Precies omdat geen fundamenten onder de ideologie liggen waait ze mee met de wind van de dag.
En waait zo erg mee dat Rutte het voorbeeld van de non-liberaal is geworden. De tijd heeft standpunten als 130 p/uur eigenlijk ingehaald. Meer macht aan werkgevers? Misschien zijn er een paar managers teveel geweest die hun oervaderlandse bedrijven zonder enige scrupule aan het buitenland verpatst hebben. Kom dan nog meer eens recht van moreel spreken opeisen. Laat staan met een bonuspolitiek die alle verbeelding tart.
Of die clown van een cultuurstaatssecretaris Halstra: of hoe een liberaal eigenlijk met lijf en leden cultuur in alle vormen vanuit zijn ideologie hoort te verdedigen en steunen – gaat deze VVD-er ze dood maken onder wat hypocriet geneuzel van Vrije Markt, subsidiespons en linkse kerk – enkel om te kunnen scoren bij het laagste allooi des tegenstanders.

Misschien moet Rutte als Verhofstadt doen. Die ging na een verkiezingsnederlaag naar een alternatieve boekenbeurs, kocht zich daar (zelf gezien) twee volle boodschappentassen boeken, en trok naar Toscane – waarna die gelouterd terugkwam en de Verhofstadt van vandaag is geworden.
Dus leg neer die Donald Duck, Rutte, en lees echte kritische boeken die niet het eigen gelijk managen, maar je een geweten schoppen.
Want wat hoort een staatsman anders te zijn dan: een geweten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8.1 Yevgeny Podorkin - Reactie op #8

Ik geloof niet dat Rutte intrinsiek in staat is ooit tot dezelfde inzichten als Verhofstadt te komen. Niets is onmogelijk, maar dan zal dat met een schok moeten vandaar ook die blinddoek…

Daarnaast kunnen Regeren & Geweten per definitie niet door 1 deur. Gaat niet. Ja, achteraf bij het schrijven van de memoires. Real time moet je dat opzij kunnen zetten anders oprotten (b.v. Powell’s gesputter/ heftige gewetensnood n.a.v. ernstige twijfel over vermeende WMD’s in Irak en vervolgens die speech in de Veiligheidsraad). Als ze mij bij een intakegesprek zouden wijzen op de functieomschrijving: kandidaat dient liefst te beschikken over een Geweten (absolute pré).

Dan zou ik zeggen ja sorry hoor maar zo kan ik niet werken dat kan ik echt niet la maar zoek maar een andere debiel…

Of is dat te zwart?

#10 Steeph

Nou, gegeven de huidige economische crisis kan het geen kwaad even goed te kijken naar een van de betere recente boeken met de laatste inzichten in economische theorie:
https://sargasso.nl/archief/2011/05/10/the-origin-of-wealth/

En als ik dan toch bezig ben, de top 20 uit een van de beruchte Sargasso lijsten:
https://sargasso.nl/archief/2006/06/05/sargasso-lijst-belangrijkste-politieke-documenten-uitslag/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Bullie

Tocqueville developed the concept of a sort of “virtuous circle of freedom”, in which individual freedoms, such as the freedom of education, religion, and the press, would engender in people the spirit and habits of freedom, which would in turn result in the development of trade between peoples, which itself would ensure peace between nations.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Sjiek

Karin Amen

Voor een sterkere ruggengraat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 JSK

Het onderwerp van deze week is dus het liberalisme van Rutte. We willen u daarbij de volgende vragen voorleggen: van welke denkers en denkbeelden moet premier Rutte kennis nemen om ondanks regeringsdeelname een echte liberaal te blijven/worden?

Volgens mij is hij nu voor Nederlandse begrippen best wel klassiek liberaal. Dat is natuurlijk een ander soort liberalisme dan het vrijheid-blijheid Grachtengordel liberalisme wat hier met “echt liberaal” bedoeld wordt. Maar ik denk niet dat zijn achterban daar om maalt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13.1 Tjerk - Reactie op #13

Klassiek-liberaal in de zin van?

#13.2 JSK - Reactie op #13.1

Het beperken van de rol van de staat in het (economisch) leven van de burgerij.

#13.3 Tjerk - Reactie op #13.2

En dat blijkt uit welke wetgeving?

#14 Squire

Voor zo’n pratend leeghoofd heb ik maar 1 advies: wegwezen , en ga terug naar PZ Unilever

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 S’z

Heeejjj de dagsluiting is weg !?!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 qwerty

Waarom niet iets wat hier een tijd geleden langskwam : Austerity and Anarchy: Budget Cuts and Social Unrest in Europe. 1919-2009.

Om dan vervolgens maar weer eens The Law (Bastiat, 1850) tevoorschijn te halen. Een stuk met dubieuze achtergrond van religie, restauratie (na de Franse revolutie) en revolutie (1848) maar met de vreemde smaak van waarheid en rechtvaardigheid. Rechtvaardigheid tegenover wet en recht.

The law perverted! And the police powers of the state perverted along with it! The law, I say, not only turned from its proper purpose but made to follow an entirely contrary purpose! The law become the weapon of every kind of greed! Instead of checking crime, the law itself guilty of the evils it is supposed to punish!
If this is true, it is a serious fact, and moral duty requires me to call the attention of my fellow-citizens to it.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 troebel

De minister-president zou deze
http://weblogs.vpro.nl/ineuropa/2008/08/12/leestip-tony-judt-postwar-na-de-oorlog/
http://www.ronsuskind.com/theonepercentdoctrine/
http://www.lemniscaat.nl/Volwassen/Filosofie/auteurs/Bernard%20%20Mandeville
boeken moeten lezen. Alles wat hij leest is echter al voor hem gelezen, hij krijgt een duiding op 2 a4tjes. Met Edith Schippers bespreekt en bekijkt hij deze duiding door een viva-bril, want dat blijft nodig, voeling met een echte vrouw die leuk blijft praten, ook al staat ze met modder in haar mond.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Dimitri Tokmetzis

Hier moest ik vanochtend ook nog aan denken. Bij regeringsverantwoordelijkheid is het altijd schipperen. Je moet nu eenmaal keuzes maken. Maar welke keuzes maak je dan? Een liberale keuze betekent niet dat je altijd automatisch voor vrijheid, individualiteit etc. kiest, maar wel dat je je laat leiden door rede. Dat is iets dat ik nog wel eens mis bij Rutte, het is toch die onderbuik versus de feiten. Onderstaand filmpje legt dat nog eens helder uit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 mart

Geef die beste man (rutte) alsjeblieft een abonnement op The New York Times, zodat ie elke dag Paul Krugman kan lezen (conscience of a liberal).

(Vooral deze moet ie even vier keer lezen:)

http://krugman.blogs.nytimes.com/2010/07/07/self-defeating-austerity/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Ernest

Ha-Joon Chang: “23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme”, en evt “Bad Samaritans – Rich Nations, Poor Policies, and the Threat to the Developing World”, maar dat is in het Engels.
John Gray: “Provocaties : gedachten over vooruitgang en andere illusies”.
Jacques de Kadt: “Het fascisme en de nieuwe vrijheid”. Helaas misbruikt door Bormann, eh, Bosma. Als hij deze titel te moeilijk vindt, in Wikipedia staat en misschien haalt dat hem over de streep: “PvdA-leiders als Wim Kok en Wouter Bos wilden van De Kadts denkbeelden echter niets weten”.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 hans

breaking!de elite heeft de pensioenfondsen kapot gemaakt http://nieuwsbreker.punt.nl/?id=640214&r=1&tbl_archief=&

EDIT: redactie, u bent bij deze geïdentificeerd als linkspammer en staat op onze watchlist, behave or beware…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Herman Vruggink

De vraag is of Rutte zich laat inspireren door denkers. Zijn voorbeelden zijn politieke doeners die uitblinken door simpelheid en charisma. Mannen als Wiegel, Thorbecke Reagan en Clinton.

Rutte is een romanticus, hij wil het verschil maken en worstelt met de vraag: hoe ga ik als groot staatsman de geschiedenis boeken in. Rutte zoekt cum laude. Als Pianist zou hij het niet gaan maken en toen het hem duidelijk werd dat ook een loopbaan als briljant historicus er niet in zou zitten moest en zou de politiek hem de heimelijk gekoesterde roem gaan brengen.

Rutte is geen denker maar een dromer. Indien je kans wil maken op invloed op zijn handelen middels een boek op zijn nachtkastje dan kan dit alleen maar een roman zijn met in de hoofdrol een held, een staatsman, de redder van het land. Een boek dat hem aangrijpt en waarin hij zich kan verplaatsen.

Ik ben bang dat hij de beste romans op dit gebied al uit heeft en daarom leest hij nu alleen nog de kranten en de Story.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Dimitri Tokmetzis
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Bullie

Huivert? Omdat blijkt dat de VVD volgens eigen definitie in dit stuk geen liberale koers meer vaart, bedoelliedat?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 JanT

Ok, drie boeken waarin het liberalisme in zekere zin vanuit drie verschillende hoeken benaderd wordt.

Ten eerste, socialisme gerechtvaardigd vanuit het liberalisme:
A theory of justice, John Rawls (1971)

Ten tweede, de onrechtvaardige relatie tussen natuurlijke kracht en macht in:
Overpeinzingen van een eenzame wandelaar, Jean-Jacques Rousseau (1772)

Ten derde, de praktijk van globalisering, liberalisering en kapitalisme
Globalization and Its Discontents, Joseph Stiglitz (2002)

En om het beeld enigszins diffuus te maken sluiten we af met een boek over de positieve effecten van de vrijheid van meningsuiting en protectionisme.
The Wealth and Poverty of Nations, David Landes (1998)

Maar eerlijk gezegd vind ik dat je van een premier mag verwachten dat hij deze boeken al wel kent.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25.1 Steeph - Reactie op #25

Misschien goed om dan gelijk de “opvolger” van A Theory of Justice van Rawls ook op de lijst te zetten:
The Idea of Justice
Amartya Sen
http://www.bol.com/nl/p/engelse-boeken/the-idea-of-justice/1001004007690611/index.html

#26 Amiran Yaghout

Ik hoop dat het haast vergeten ‘The theory of moral sentiments’ van Adam Smith op zijn nachtkastje ligt. ‘An inquiry into the nature and causes of the wealth of nations’ zal hij in zijn studie geschiedenis wel zijn tegengekomen. De beide zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en bieden een goede beginpunt voor een holisitische herbezinning van het liberalisme.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Yevgeny Podorkin

Kabinet Rutte gaat met de miljoenennota de kloof verkleinen. Kan nog een speech herinneren m.b.t. nivelleren…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Yevgeny Podorkin

@ Kees Havekotte (reageer hieropknop is weg)

Misschien ging het inderdaad ook om bepaalde leges m.b.t. asiel, maar heb het toch echt op de radio gehoord (van 41 naar 500+ e). Met 1 oor(dopje)..misschien dat het andere oor zich ondertussen met andere dingen bezig hield. Maar ik kan ze natuurlijk niet dwingen allebei naar hetzelfde gelul te laten luisteren..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Steeph

Must see documentaire (voor op de iPad tijdens lange reizen naar verre buitenlanden met olie of handelsbelangen):
The Century of the Self van Adam Curtis
http://www.informationclearinghouse.info/article12642.htm

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Tim de Gier

We hebben een selectie gemaakt en deze op de site online gezet: http://www.vn.nl/boeken/schrijver/wat-zou-mark-rutte-moeten-lezen/

Nu staat het even op de boekensite, maar tegelijk met de mediagids verschijnt begin oktober een nieuwe site. Daar zullen we een betere vormgeving hebben voor de filters.

Dank allen! Er zaten veel goede tips tussen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30.1 Steeph - Reactie op #30

Leuk! Straks op papier hopelijk meer ruimte :-)