Gedachten bij de dood van Osama

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een bijdrage van Chris Hedges. Hedges hield deze toespraak tijdens een fundraiser voor TruthDig

Ik heb een jaar van mijn leven besteed aan het schrijven over al-Qaida voor de New York Times. Het is het werk waarvoor ik en andere onderzoeksjournalisten, de Pulitzer Prijs hebben gewonnen. Ik heb daarna zeven jaar van mijn leven in het Midden Oosten doorgebracht. Ik was het redactiehoofd Midden Oosten voor de New York Times. Ik spreek Arabisch. En toen iemand naar me toekwam en me het nieuws vertelde, draaide mijn maag om.

Ik ben op geen enkele manier naïef over wat al-Qaida is. Het is een organisatie die me doet rillen. Ik ben er nauw mee vertrouwd. Maar ik ben ook nauw vertrouwd met de collectieve vernedering die we de moslimwereld hebben aangedaan. De uitbreiding van militaire bezetting die plaatsvond, met name in de Arabische wereld, na 9/11 — en Amerikaanse imperiale bases stippelen met hun aanwezigheid niet alleen Irak en Afghanistan maar ook Koeweit, Saoedi-Arabië, Doha — doet méér om haat en terreurdaden op te wekken dan alles wat Osama bin Laden ooit georchestreerd heeft.

Dan de moord op bin Laden, die absoluut geen operationele rol in al-Qaida heeft. Zoveel is duidelijk, het is een soort van spirituele mentor, een soort van gids; hij functioneert in veel manieren waarop Hitler functioneerde voor de nazipartij. We waren juist aan de praat met Warren over Kershaws uitstekende biografie over Hitler, die ik een paar maanden geleden las, waarin [Hitler de mensen] een bepaald politiek ideaal voorhoudt en er naar streeft. Dat was de rol van Bin Laden. Maar alle daadwerkelijke terroristische daden, die hij aan zichzelf mag hebben toegeschreven, heeft hij op geen enkele manier gepland.

Ik denk dat een van de interessantste aspecten van de hele opkomst van al-Qaida is dat toen Saddam Hussein — Ik deed verslag van de eerste Golfoorlog; ik ging Koeweit in met het 1ste bataljon, 1ste mariniers; ik was in Basra tijdens de sji’itische opstand totdat ik werd aangehouden en gevangengenomen door de Iraakse Republikeinse Garde. Ik zeg graag dat ik embedded ben geweest bij de Iraakse Republikeinse Garde. Na die aanvankelijke aanval en bezetting van Koeweit, verzocht Bin Laden de Saoedische overheid of hij terug mocht komen en de verdediging van zijn land mocht helpen organiseren. En hij werd afgewezen. In plaats daarvan kwamen er Amerikaanse troepen binnen en nestelden zich op moslimse grond.

Toen ik in New York was op 9/11, zoals sommigen van jullie, liep ik op Times Square toen het tweede vliegtuig insloeg. Ik wandelde de New York Times binnen, propte notitieblokken in mijn zak, liep Westside Highway af en vier uur later was ik op Ground Zero. Ik was daar toen Gebouw 7 instortte. En ik keek terwijl een heel land een diepe teug nam van dat duistere elixer van Amerikaanse nationalisme. De andere kant van nationalisme is altijd racisme, het gaat over zelfverheerlijking en de vernedering van de ander.

En het gaat over vergeten dat terrorisme een tactiek is. Je kunt geen oorlogvoeren tegen terreur, het is een uitzonderlijke gebeurtenis. Terrorisme is altijd bij ons geweest sinds Sallustius erover schreef in ‘De oorlog tegen Jugurtha’. De enige manier om terroristische groeperingen succesvol te bestrijden is door die groepen te isoleren binnen hun eigen maatschappijen. Ik had in die dagen die volgden op 9/11 de opdracht gekregen naar Jersey City te gaan en de plaatsen waar de kapers hadden geleefd om een reconstructie te maken van hun levens. Spoedig daarop werd ik overgeplaatst naar Parijs, waar ik bericht zou doen van al-Qaida’s operaties in Europa en het Midden-Oosten.

En zo bevond ik me in het Midden-Oosten in de dagen na 9/11. We hadden het medeleven van niet alleen het overgrote deel van de wereld, maar van de moslimwereld, waar men met afgrijzen keek naar wat er gedaan was in naam van hun geloof. En er waren voorname religieuze leiders als sjeik Tantawi, het hoofd van al-Azhar — die recent overleden is — die niet alleen de aanslagen van 9/11 afwees als een misdaad tegen de menselijkheid, wat ze ook waren, maar ook Osama bin Laden verwierp als een charlatan; iemand die geen enkel recht had om fatwa’s of godsdienstige edicten uit te vaardigen, die geen godsdienstige legitimiteit had, geen theologische training. De tragedie was dat als we de moed hadden gehad om kwetsbaar te zijn, als we op dat medeleven hadden gebouwd, we vandaag dan veel veiliger en geborgen zouden zijn dan we nu zijn.

We reageerden echter precies zoals deze terreurorganisaties wilden dat we zouden reageren. Ze verlangden dat wij de taal van het geweld zouden spreken. Wat waren de explosies die het World Trade Center raakten, enorme explosies en doden boven de horizon van de stad? Het kwam recht uit Hollywood! Toen Robert McNamara in 1965 de massale campagne van bombardementen op Noord-Vietnam begon, deed hij dat omdat hij “een boodschap wilde sturen” aan de Noord-Vietnamezen; een boodschap die honderdduizenden burgers dood achterliet.

Deze groepen hebben geleerd om de taal te spreken waarin wij hen hebben onderwezen. En ons antwoord was om op dezelfde manier terug te spreken. De taal van geweld, de taal van bezetting — de bezetting van het Midden-Oosten, de oorlogen in Irak en Afghanistan — is het beste instrument voor recrutering geweest die al-Qaida is aangereikt. Als het juist is dat Osama bin Laden dood is, dan zal het geweld slechts omhoogspiralen met daden van suïcidale wraak. En ik verwacht in alle waarschijnlijkheid op Amerikaanse bodem. De tragedie van het Midden-Oosten is dat we bewezen niet in staat te zijn in enige ander taal te communiceren dan de brute en gewelddadige kracht van imperium.

En zoals Thucydides reeds begreep is imperium een ziekte. Zoals Thucydides schreef, legde het Atheense rijk de tirannie die ze andere oplegde, uiteindelijk ook zichzelf op. De ziekte van imperium zou volgens Thucydides uiteindelijk ook de Atheense democratie doden. En de ziekte van imperium, de ziekte van nationalisme vinden uiteraard hun spiegel in het anarchische geweld van deze groeperingen, maar een die ons bindt in een soort van beangstigende doodsspiraal. Dus hoewel ik al-Qaida zeker vrees — ik ken haar bedoelingen; ik weet hoe het werkt; ik ben maanden van mijn leven bezig geweest om elke stap die Mohammed Atta zette te reconstrueren. Hoewel ik op geen enkele wijze hun gevaar minimaliseer, wanhoop ik. Ik wanhoop dat wij als land, zoals Nietzsche begreep, in veel manieren het monster zijn geworden dat wij trachten te bestrijden.

Dank u.

INVISIBLE_TEXT

Chris Hedges is een gelauwerd journalist, die vijftien jaar als buitenlandcorrespondent werkte voor de New York Times. Sinds 2003 is hij senior fellow bij The Nation Institute, en dit academisch jaar doceert hij Amerikanistiek aan de universiteit van Toronto. Hedges heeft tal van boeken op zijn naam staan over Amerikaanse buitenlandpolitiek, oorlog en Amerikaanse cultuur.

Reacties (32)

#1 larie

Bij “gelauwerd” is de spierspanning van mijn kleine haartjes ineens over de drempel…”kippenvel”…verticale oorlog ( niet de soldaat tegen soldaat maar de soldaat die de burger gebruikt) wat zegt deze meneer dan?

Beneath the headlines…erg veel “we”..ik heb mijn bedenkingen..de Grieken en Nietzsche..komaan!

ps: ik zie het Klaban revisited.

  • Volgende discussie
#2 knelistonie

Er zijn wel betere dominee-verhalen gehouden. Die gingen ook niet allemaal in op de bewust gekozen geo-politieke draden (o.a. MiddleEast domino effects, oil control) maar toch. Dat Thucydides 2500 jaar geleden waarschuwde, wat zegt dat nu ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 larie

Niks..die gast was de eerste die de goden terzijde plaatste. Maar die “goden” zitten nog steeds in veel koppen.

Cogito ergo sum..veel dieper.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 qwerty

Ah, de beste stuurlui zijn al aan het woord geweest zie ik. Stelletje rukkers @1 en 2.

Het is niet alleen nu dat het imperium een ziekte is, het is onuitroeibaar. En dan past de hooghartige betweterigheid van #1 en #2 niet. De woorden schieten te kort, zoveel laat Hedges wel zien. Maar uit zijn woorden blijkt ook dat niemand minder dan hijzelf zich bewust is van dat tekort, van die machteloosheid.

Net zoals een reaguurder woorden en macht tekort schiet om medereaguurders iets te vertellen, zo u wilt: te leren.

Reaguurders zijn betweters, eikels, eigenwijze rukkers, hufters zo u wilt. Ja, u ook @Larie. Reaguurders zijn representanten van het probleem dat zo oud is als de mensheid. Imperium, gelijk hebben, macht zoeken en macht houden. Maar wel op een blogje: niemand die het ziet, hoort, weet en morgen is het weer vergeten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 qwerty

Oh, en ik vind het dus een leesbaar, zeer acceptabel, om niet te zeggen goed, stukje

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 NN

Dat de Amerikanen eringeluisd zijn klopt dan weer wel

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 knelistonie

@4 5 ok ok het kwam er wat zuur uit, mijn fout

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Share

Ik ken ThroughDick niet, maar ik vind het bijzonder prettig dat de Amerikanen de agressie weer op zichzelf -laten- focussen. Terecht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Mihai Martoiu Ticu

Men kan er ook het positieve ervan zien. Hoe meer oorlogen de V.S. voeren, hoe sneller het imperium in elkaar stort.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Prediker

Behalve dan dat wij méé gaan down the crapper, Mihai.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 ghurabalbayn

Verstandig stuk. Amerikaans imperium is al duidelijk op zijn retour.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Mihai Martoiu Ticu

@Prediker

Niet als we snel uit het raam springen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Harm

@10 Ja, we moeten Uncle Sam steunen, het best door veel van die vliegtuigen van ze te kopen, wat de auto’s die ze maken, die moet ik niet meer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Share

@9 Amerika nekken is een kwestie van Japan en China hun schulden laten opeisen. Maar wat @10 zegt, helaas gaat Europa (en Japan) dan mee down the shitter. En dan heeft China geen markt meer om hun kutzooi af te zetten. Dus laat die moslims en yanken nou maar lekker sparren in de woestijn. Die moslims trekken Amerika op het moment leuk leeg ;-P

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 gronk

@11: laat JSK het niet horen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 caprio

Over dode iconen gesproken. Triest aan Nederland dat er zo weinig aandacht is voor de dood van Pim Verduyn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Harm

@16 – Ik ben ook in andere kranten geen overlijdensberichten tegengekomen.
Wie is Pim Verduyn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Kroshka

Pim Verduijn? KNO-arts, wie kent ‘m niet! Maar is ie dood dan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Harm

@18 – Volgens caprio (16)…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 HPax

‘Ik was daar toen Gebouw 7 instortte. En ik keek terwijl een heel land een diepe teug nam van dat duistere elixer van Amerikaanse nationalisme.’

Een beeldspraak pervers-luguber. Want het land ‘nam geen teug van dat duistere elixer, maar kreeg die toegediend. En dan die benoeming met de smaak van verontschuldiging van OBL tot guru. Meneer was niet operationeel. Laat hem toch.

Maar dan er weer Hitler bijhalen, die ook persoonlijk zijn handen niet vuil maakte. Of wil Hedges ook nog een goed woordje voor H. doen?

Nietzsche, Thucydides moeten aan het einde van het verhaal Hedges redden, maar waren niet in staat de namen te verdrijven die bij het lezen van zijn verhaal bij mij opkwamen: Quisling, Laval, Uriah Heep en nog wat. Geen voldoet, maar de Franse pacifistsche socialist leek mij nog de best passende. Wat een ‘creep’.

Verder zal het nu Jan en Alleman duidelijk zijn waarom de NYT onleesbaar is geworden en failliet gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Ernest

@20 Ik zelf moest sterk denken aan Wilbert Janssen, uit 1978, en Peter van der Steen. Volstrekt onschuldig gebleven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Prediker

@HPax; Dat zijn een hoop woorden om te laten weten dat dit verhaal indruist tegen hoe jij de wereld beleeft. Zoals gewoonlijk…

Het land kreeg geen dosis nationalisme toegediend van al-Qaeda. Men opteerde er zelf voor. In Groot-Britannië zijn ook aanslagen gepleegd, en daar is men behoorlijk kritisch op de manier waarop Tony Blair het land de oorlog in Irak heeft ingerommeld.

Noch zit er een ‘verontschuldiging’ in het gegeven dat Osama bin Laden de inspirator (en financier) was, en zich niet bezig hield met planning van operaties, of de no.1 in een James Bond-achtige misdaadorganisatie.

Daarom vind ik die vergelijking met Hitler ook niet zo sterk: die bepaalde nl. wel degelijk de operaties, gaf de orders, etc.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 larie

Vraagje..is qwerty een reaguurder;)?

Maar ontop..ik ben niet zo van stempels zoals “gelauwerde”, dan krijg je al snel een horde die achter een “gelauwerde” aanloopt. Daar gaat het vaak mis, mensen met kokervisie die achter iemand aanlopen.
Maar zoals ik eerde stelde de link naar Thucydides is zwak. Ik lees niet veel maar Why Nations Fight van Richard Ned Lebow ( ik moest naar zolder in de puinhoop dit boek opzoeken, vandaar de vertraging) toont waarom dat niet “klopt”..if U get my drift reaguurder qwerty.

Al krasse knar stel ik beschaafd taalgebruik op prijs.(rukkers betweters enzo..?)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 qwerty

Ach die @Larie, jij drijft waar ik niet kan gaan if U get mai drift. Het is altijd anders. Probleem is wel dat het beste stuurlui geblaat van jou en figuren als jij niets toevoegt.

Hedges heeft in elk geval sporen verdient, gelauwerd of niet.
Waar zijn jouw sporen?

En ja, ik ben reaguurder dwz geen redacteur.
Nu blij?
Of ga je me nu op de impliciete logische cirkel wijzen.

Oh, braafste jongen van de klas: een rukker is een eenzame egoïst die niet om zich heen kijkt maar wel betweterig is. Zoiets als HPax enzo.

Ja, ik zeur wat rond hier en kat wat tegen die reaguurders. Slecht volk is dat.
Nou, kom maar op. Fittie? Deze knar is minstens zo kras als jij denk ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Prediker

@Larie; aangezien ik die term heb ingebracht (‘gelauwerd’), mag ik daar wel wat over zeggen, hoop ik.

In Nederland betekent de naam ‘Chris Hedges’ helemaal niks natuurlijk. Daarom is het van belang kort te vermelden waarom je dit verhaaltje net iets serieuzer zou moeten nemen dan het geratel van de gemiddelde internetwijsgeer.

Bovendien is het gewoon waar: Hedges heeft verscheidene journalistieke prijzen gewonnen, en heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij komt op mij ook een stuk intelligenter en belezener over dan de gemiddelde stukjestikker.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 larie

eens met Prediker.

Qwerty is…. Het oldskool keyboard is zo ontworpen dat bij snelle aanslagen in de Engels taal die staafjes met letters niet in de knoop raken, vandaar de qwerty.Bad nick. Maar je bent ook een reaguurder qwerty..een beste struurluifiguurrukkerslechtvolk..een knoop. In de blaasinstrumenten zijn in de holle buis knopen waar de uitgang (reageerder) nu niet moet zitten..phi is nul namelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Harm

@26 Gedachten bij de dood van Osama van Larie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 larie

Weetje qwerty , ik heb een zekere aversie tegen “deskundigen” mijn spiertonus stijgt boven een zekere drempel (behalve bij Steeph, die vertrouw ik ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 larie

Differentiaalvergelijking van Lorenz @Harm.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Harm

Af en toe verschijnt bij mij een kikker in een ijsblokje in het beeld, met daaronder de tekst: Domain unregistered. To view register at: bit.ly/imageshack-domain.

Die kikker is Larie, veronderstel ik, die erop wacht om ontdooit te worden en zijn ware gedaante in alle glorie te tonen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Harm

@28 – Vandaar dat je mij zo serues neemt: ik heb alleen maar het zwemdiploma B.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 qwerty

@Larie#29
Het gaat om de beginwaarden / randvoorwaarden en minder om de set beschrijvende vergelijkingen. Lorenz heeft geen set differentiaalvergelijkingen gegeven. En daarbij ging het vooral om meteo. Weinig relatie met OBL.

  • Vorige discussie