GC’s oppositiepartij van het jaar: Stemmen maar!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De afgelopen week hebben wij verschillende oppositiepartijen aan het woord gelaten om te vertellen wat zij het afgelopen jaar bereikt hebben. Helaas voor hen is het echter uiteindelijk zo dat niet zij bepalen of het goed is wat ze gedaan hebben, maar dat wij dat doen.

Daarom is het nu tijd voor jullie, representatieve GeenCommentaar lezers, om te bepalen wat de beste oppositiepartij van het afgelopen jaar was. De stemming duurt tot aanstaande maandagochtend 8.00h. Hier kan je nogmaals de hele serie terug zien en de afzonderlijke bijdragen van de SP, VVD, D66, Partij voor de Dieren en GroenLinks, alsmede het overzicht van de afwezigen kan je vinden door op de respectieve linken te klikken. Wij zullen maandag de winnaar bekend maken en in het zonnetje zetten.

Uiteraard zijn we niet alleen benieuwd naar je stem, maar ook je motivatie. Welke van de bereikte resultaten van de partijen vond jij doorslaggevend? Ook kan je stemmen wie naar jouw mening de oppositieleider is. Oproepen om vooral bepaalde niet te stemmen zijn ook welkom in de comments, maar hou het een beetje netjes. Dus stemmen maar!

Reacties (12)

#1 Sytz

Dat zoveel mensen Pechtold zo goed vinden verbaast mij.
Ik heb hem van dichtbij zien liegen en draaien toen hij wethouder in Leiden was (met name over de RGL) en door deze ervaring heeft elke partij die hem als voorman heeft voor mij afgedaan.

Ik vind Wilders nog geloofwaardiger.

Verder stem ik SP omdat deze partij nog steeds buitenparlementair veel meer doet, en dus het meeste input krijgt van de kiezers, met name daar waar de problemen zitten.
Het doet mij keer op keer pijn dat ze met PvdA enzo op de linkse kerk hoop worden gesmeten.
De vermoeidheid dit vooroordeel telkens te moeten bestrijden had mij de lust ontnomen nog heel aktief te zijn. Daarna ben ik weer gaan studeren, naast mijn baan, maar ik ben vast van plan na afronding (en bijbehorend topsalaris :-D ) weer meer tijd aan mijn partij te gaan besteden.

 • Volgende discussie
#2 Peter

Ik mis dan toch de optie: geen.

Ik zou kunnen kiezen voor één van de partijen die het meest met mijn eigen voorkeuren overeenstemmen, maar dat heb heb ik bij de verkiezingen al gedaan en zal dat de volgende stembusronde weer doen.

Sec naar de vraagstelling gekeken en mijn voorkeuren buiten beschouwing latend, zou ik nu de PVV of TON moeten aanvinken.
Want zij zijn toch in staat gebleken opiniepolls te winnen en zoveel paniek te schoppen dat het kabinet allerlei maatregelen neemt die mooi bij die paniek passen.

De overige oppositiepartijen hebben dat tij niet weten te keren. Ondanks hun soms goede verbale verweer.

En dan is er nog een reden warom ik niet kan kiezen.
Hulde voor deze serie, maar het waren de partijen zelf die mochten zeggen waar ze goed in zijn geweest.
Bij elke partij was daar ook het nodige op af te dingen.

Met instrumenten als Parlando en het doornemen van de database van ikregeer.nl had deze sterke en goed bezette redaktie misschien zelf een onderzoek naar de kracht van de oppositie kunnen doen?
Dan hadden we meer op de feiten dan op de borstklopperij van de partijen kunnen stemmen.

Nou wil ik het huidige onderzoek niet verder frustreren, dus gaat mijn stem naar GroenLinks.
Had beter kunnen doen in de Duyv-kwestie, maar verder qua oppositie redelijk consequent gebleven en nauwelijks dol geworden van de waan van de dag.

Dat geldt in bepaalde mate ook voor de SP en daarom mag Agnes Kant van mij de beste oppositieleidster zijn. Goed uit de bus gekomen na het vertrek van Marijnissen en wat beter haar partij leidend dan Femke Halsema.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Michel

Qua publiciteit vind ik de SP de beste partij, inhoudelijk (uiteraard) GroenLinks.

Wat betreft oppositieleider zou er een optie “geen” moeten zijn. De oppositie is verdeeld, met aan de ene kant VVD/Verdonk/Wilders en aan de andere kant GL/SP. En dan nog ergens de SGP. Een echte oppositieleider is er dus niet. Rutte doet het matig in de oppositie, Kant is te vers als fractievoorzitter om er iets over te zeggen. Marijnissen kwam nog het meest in de buurt, maar was ook niet echt het gezicht van de oppositie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Joost

@michel: Uw wens is ons bevel

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 SN

Hoort Jan Marijnissen niet ook in dat rijtje thuis? Zo lang geleden is ie nou ook weer niet teruggetreden…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joost

@5: Misschien wel… Maarrrr, we houden het graag in het heden. Als de leider van de oppositie opstapt, zal zijn opvolger die positie in eerste instantie erven, denk ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Peter

Verrek! Zie $3 en #4.
Maar waarom alleen bij de poppetjes en niet bij de parijen?
Of hebben jullie mijn opmerking in #2 niet gelezen?

Niet dat ik de vrijheid van stemmingmakerij wil beïnvloeden met mijn eigen opvattinkjes, maar ik meen wel argumenten te hebben om de optie “geen” ook bij partijen op te nemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Jeroen

D66 was wel goed bezig op het privacy vlak, verder een klein splintertje die weinig bereikt en ze staan er natuurlijk om bekend dat ze voor een paar kroonjuwelen hun ziel aan de duivel verkopen.
Groenlinks is altijd zo lief dromerig en zweverig, nadeel is dat ze vanuit allemaal leuke ideologietjes en filosofietjes zonder problemen desnoods alle macht naar Brussel overhevelen.
Verdonk is meester in het met oogkleppen op uitspelen van problemen, je krijgt er leuke TV van maar bereiken zal ze weinig.
Wat de PVV doet levert natuurlijk ook leuke beelden op, opbouwend heb ik ze echter nooit meegemaakt.
VVD vind ik een beetje triest en hypocriet, eerst treinladingen marokanen hiernaartoe halen en vervolgens uiteenvallen in allerlei islamofobe splinter partijen.
SGP blijft zichzelf, dwangmatig gelovig.
PvdD is ook al zo’n splintertje, hoewel ze van elke barbeque een feest weten te maken.
Blijft over SP, ten tijde dat er weinig gebeurt spetteren ze niet zoals in hun hoogtij dagen. Ondanks dat is het ze wel gelukt een robuuste partij neer te zetten die niet plofte toen de grote leider Marijnissen werd vervangen door Kant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 KnapZak

Ik heb SP gestemd omdat dat mijn partij is. Ik ben wel teleurgesteld over hun wijze van oppositie voeren de laatste tijd, maar de standpunten sta ik nog achter en ik zie ook geen partij die het beter doet.

Verder heb ik op Pechtold gestemd die ik heeeel erg aanwezig vind voor zo’n klein flutpartijtje en en hij kan ook leuk tekeer gaan tegen Wilders, wat wel geen oppositie voeren is maar wel vette shit.

En hij heeft een Paul McCartney achtige uitstraling en ik ben Beatles liefhebber.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Kalief

De beste oppositiepartij is de partij die de meeste voorstellen aangenomen heeft gekregen, want die waren blijkbaar beter dan die van de coalitie.

En de oppositieleider is de partij/persoon waar de media het eerst of vaakst naar toe gaan voor een reactie op een coalitievoorstel.

Meer een kwestie van meting dan van mening.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Chris

De stemming is nu gesloten en vanmiddag maken we de uitslag bekend. Hoop en vrees kunnen nog steeds een plek vinden hier in de comments.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

“De beste oppositiepartij is de partij die de meeste voorstellen aangenomen heeft gekregen”

Dat lijkt me een beetje kort door de bocht. Niet elk voorstel is even belangrijk en bovendien kan dat belang verschillen per partij (en per individu, dus ook stemmer).

jij kan bijvoorbeeld een rijverbod in de bebouwde kom op zondag om de Here te eren belangrijk vinden, terwijl dat mij niet veel kan boeien, maar bijvoorbeeld heel veel waarde hecht aan het preventief in hechtenis nemen van Marrokaanse jongeren op hun 14e verjaardag. Als jouw voorstel het haalt, terwijl mijn tientallen voorstellen tot repressiever optreden er allemaal doorkomen, alleen dat troffee-voorstel niet, dan heb jij beter geboerd.

 • Vorige discussie