GC presenteert: De CoalitieChecker 2.0!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
GC CoalitieChecker logo

Net voor de verkiezingen van 2006 lanceerde GeenCommentaar de CoalitieChecker, een website waarmee mensen inzichtelijk konden maken welke coalities er mogelijk zijn, gebaseerd op de laatste peilingen. Het was een directe hit, en leverde ons ondermeer een vaste link op van de NU.nl verkiezingspagina’s.

Nu, in 2008, zitten we opgezadeld met een kabinet dat een groot deel van Nederland liever ziet verdwijnen dan blijven, en ook de coalitiepartijen zelf doen hun uiterste best om de spanning erin te houden. Om op tijd klaar te zijn hebben we onze CoalitieChecker alvast gereanimeerd. En hoe! Met vergelijkingsgrafiekjes, geschiedenis, stemmogelijkheden op coalities en ga zo maar door is het nu mogelijk om je favoriete (en minder favoriete) coalities op allerlei manieren te analyseren.

De CoalitieChecker is dit keer niet ontwikkeld door ons. Het is grotendeels uitbesteed en betaald van het geld dat door jullie, onze lezers, bij elkaar is gebracht door op advertenties te klikken. Dank jullie wel daarvoor en, vooral ook, keep up the good work :-) .

Maar voor nu genoeg gepraat. GeenCommentaar presenteert: de CoalitieChecker, versie 2!

Reacties (5)

#1 Peter

Mooi werk, maar wat een grote hoeveelheid keuzes!
Coalitie-gericht stemmen is nog niet zo makkelijk.

  • Volgende discussie
#2 Eurocraat

@Peter: het aantal keuzes kun je natuurlijk beperken door zelf de randvoorwaarden te beperken: een maximum aantal partijen in de coalitie, een minimum aantal zetels hoger dan 76 en bepaalde partijen uitsluiten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 anderS

Als ik de keuze beperk tot de randvoorwaaren die ik zelf wil stellen (GL, D66 + geen cda, pvv, ton) dan hou ik maar 4 mogelijkheden over. En alle 4 weinig realistisch; SP en VVD in 1 kabinet en minimaal 5 partijen nodig

Dus bedankt voor het inzicht; mijn voorkeuren zijn niet echt reeel te noemen… Hopen dat de volgende verkiezingen over alle ethische kwesties tegelijk gaan, dan heb ik nog een kleine kans..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jay

anderS, ik had dezelfde gewaarwording. Gelukkig is het op basis van opinie-peilingen voorlopig, dus er kan nog van àlles gebeuren

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Peter

In vervolg op #3en #4:
Naar aanleiding van een opmerking in het artikel van afgelopen zaterdag over de JOVD die ooit een poging deed een cda-vrije regering te organiseren heb ik diezelfde optie ook door de checker gehaald.
Een onmogelijke optie, dat wel: PvdA, SP, D66, GroenLinks en VVD.

Deze combi heeft op dit moment 89 zetesl in de 2e Kamer. De colaitiechecker wijst uit dat ze nu op slechts 76 zetels zouden komen. Da’s vooral dankzij de winst van D66.

Moet de JOVD de VVD maar weer eens in de juiste richting duwen?

  • Vorige discussie