Gazprom gaat Shell in Nigeria vervangen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De meesten van u denken dat de wedstrijd Nederland-Rusland in Zwitserland wordt gespeeld. Voetbaltechnisch gesproken is dat ook zo. Maar de laatste dagen tekent er zich een tweede duel af enwel in Nigeria. Zeer waarschijnlijk gaat daar de Russische energiemaatschappij Gazprom het Nederlands-Britse olieconcern Shell vervangen. De strijd is nog niet gestreden maar na het debacle in Sakhalin zal Shell huiverig zijn om opnieuw de strijd met de Russische Beer aan te gaan. De olievelden in het Ogoniland van Nigeria zijn sinds 1993, twee jaar voor de de executie van de Nigeriaanse activist Ken Saro-Wiwa, al inactief en gezien de sociale onrust in de regio een permanente bron van kopzorgen. Over dit terreinverlies van Shell zou -om in voetbalproza te blijven- dus gezegd kunnen worden: elk nadeel heb z’n voordeel?

Begin deze maand kondigde de Nigeriaanse president Umaru Yar’Udua aan dat een nieuwe oliemaatschappij de plaats zal innemen van Royal Dutch Shell als hoofdexploitant in de kleine etnische regio: Oginiland, die wordt beschouwd als de bakermat van politiek activisme tegen de Nigeriaanse olie-industrie (Beurs.nl). Het productiepotentieel van Ogoniland is waarschijnlijk +/- 500.000 vaten (bron: Rembrandt Koppelaar). Gisteren schreef de Nigeriaanse krant This Day Online dat Gazprom een van de belangrijkste geïnteresseerden is om de licenties van Shell in Ogoni over te nemen naast enkele Chinese bedrijven (ThisDay). Volgens deze krant zou Shell de overdracht voor de rechter willen aanvechten. Officieel heeft Shell echter aangegeven dit niet te doen, alhoewel ze wel aangaf shareholder te willen blijven onder het gezag van de nationale Nigeriaanse oliemaatschappij. De Nigeriaanse president Yar’Udua zei verder dat sinds de Ogoni hun vertrouwen in Shell volledig hebben verloren de beste oplossing is om de oliewinning over te dragen aan een partij die acceptabel is voor de lokale bevolking (ThisDay).

Gazprom is overigens meer geïnteresseerd in gaswinning, wat opzich een schonere aangelegenheid is. Onze correspondent in Rusland: Olaf Koens kwam met een Russisch nieuwsbericht dat dieper ingaat op de plannen van Gazprom in Nigeria én Afrika. Via de vertaalmachine kunnen wij vernemen dat de Russen zich maar al te goed bewust zijn van Europees wantrouwen tegen een nóg groter en machtiger Gazprom. De strubbelingen met het Russische gas uit het Oosten zouden wel eens kunnen worden uitgebreid met Russisch Gas uit het Zuiden. De Nigeriaanse overheid heeft Gazprom gevraagd mee te doen aan de Trans-Sahara gaspijpleiding. Gasleveranties uit Nigeria via Algerije naar Europa onder Russische controle. “Then the most terrible sleep of the European Union will be personified into reality” babelfished de vertaalmachine uit Moskou ons toe… Voorlopig staat het 2-0 voor Gazprom.

(Deze post is een product van de samenwerkende Sargassobloggers:
Olaf Koens, Rembrandt Koppelaar, Steeph en Carlos)

Reacties (3)

#1 Meester

Mag ik dit humor vinden. Big Oil van de 20ste wiens oren even gewassen worden in 21ste eeuw. Kinderlijk eenvoudig aan de kant wordt geschoven door de echte grote jongens.

  • Volgende discussie
#2 JSK

Naja, ik weet niet of de Nigerianen dit zulke humor vinden. De Russen hebben helemaal schijt aan mensenrechten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Carlos

Inderdaad wat JSK zegt, al zijn de milieuproblemen met gaswinning een stuk kleiner, het Ogoni-volk kan met de Russische aanwezigheid enige financiële compensatie wel op hun Biafra-buikje schrijven (harde grap, maar de realiteit is nog harder), zie ook het Transparency International-rapport over transparantie bij oliemaatschappijen: https://sargasso.nl/archief/2008/05/01/shell-scoort-goed-op-transparantie/

  • Vorige discussie