1. 4

  @JSK voorbeelden? Voordat alternatieve brandstoffen inzetbaar worden, zijn we jaren verder. Economische groei garanderen betekent nu goedkope energie waarborgen. Het Gaza-Marine veld licht dichtbij de kust dus winning is relatief goedkoop.
  Dit veld is gewoon een vd sterkere argumenten voor Israel om Gaza binnen te vallen.

 2. 6

  @4: Escobar volzinnen?

  On Jan. 21 the Israeli government announced its support of an ambitious plan to install the world’s first electric car network in Israel by 2011.

  bron: http://www.metimes.com/Technology/2008/01/24/israels_electric_car_will_cut_oil_needs/7949/

  Plan: The Israeli government is currently seeking bids from companies around the globe to build and operate two solar thermal plants at a 1,000-acre site in the central Negev Desert. Australian, Spanish, and Israeli companies have already expressed interest, and a final deal is expected to be reached by the end of the year. The government envisages that the plants will produce 3 percent of Israel’s electricity, and the project is part of the government’s drive to ensure that 5 percent of Israel’s electricity comes from the sun by 2016.

  bron: http://www.foreignpolicy.com/story/cms.php?story_id=4239

  Voordat alternatieve brandstoffen inzetbaar worden, zijn we jaren verder.

  En hoe lang denk je dat een diepzee boorplatform op zich laat wachten? Ik zeg: een gasoorlog lijkt mij ietwat tegenstrijdig gezien de rest van Israel’s beleidstappen.

  Natuurlijk gedragen overheden zich niet zelden in tegenstrijdige zin, maar ik denk dat dit specifieke conflict linken aan energiepolitiek een soort ‘waan van de dag is’: “er zijn zoveel energieconflicten op de wereld, dus deze zal er vast ook eentje zijn”.

 3. 9

  @ JSK, er is natuurlijk een verschil tussen fossiele brandstoffen die je moet importeren, Israel wil niet afhankelijk zijn leveranties vanuit de Arabische buren, vandaar het elektronische auto project. En fossiele brandstoffen die (na een oorlog) binnen je eigen territorium liggen, die maken je namelijk, net als het elektronische auto project, minder afhankelijk van de buren. Kortom de twee liggen eerder in elkaars verlengde dan dat ze in strijd met elkaar zijn.

 4. 10

  @8: Blabla, cliché cliché, karikatuur van een Amerikaanse liberal

  @9: Daar heb je gelijk in. Momenteel (volgens deze bron http://www.redorbit.com/news/science/165959/egypt_gas_deal_vital_for_israels_energy_needs/) betrekt Israel het meeste van haar gas van Egypte. In 2005 is er een tot 15 jaar contract getekend voor gasleverancies van Egypte naar Israel. Dus het Israelische energiebeleid kenmerkt zich iig niet als strevend naar een hoge mate van energie-autonomie.

 5. 11

  “cliche van een Amerikaanse liberal” Dat is een beetje makkelijk weggezet.
  De oorlog in Irak is geen binnenlandse liberalen-republikeinen aangelegenheid.
  En het ‘cliche’ dat het wellicht om grondstoffen zou gaan is wat mij betreft meer een feit dan een theorie.
  Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat jou idee is waarom Amerika Irak is binnengevallen?

 6. 13

  @11: Wat is makkelijk weggezet? Dat je iets zegt wat, ondanks het waarheidsgehalte, niks maar dan ook helemaal niks met dit onderwerp van doen heeft? Ja, dat zet ik graag heel makkelijk weg.

 7. 14

  Wat ik er van weet is dat er wel degelijk een groeiende onderstroom is in Israël die aankoerst op energie autonomie en/of in ieder geval niet emer afhankelijk van olie. Ook is de Israëlische overheid een van de koplopers in het hanteren van de ecologische voetafdruk in haar beleid. Gaza binnen vallen om het gas lijkt me dan ook onwaarschijnlijk.

 8. 18

  Als Israel zelf geen gas meer nodig heeft kan het dat gas altijd nog verkopen. Er zit daar (misschien) gewoon geld in de grond.

  Voor de rest denk ik dat het wel wat ver gezocht is want de Gaza invallen is heel wat anders dan een volledige annexatie van Gaza.

  Een boorplatform in een geannexeerde zee lijkt me trouwens ook heel mooi doelwit voor een aanval met rubberbootjes en wat explosieven. Niet iets waar ik als investeerder veel geld in zou steken.

 9. 22

  @ Popeye:

  Ik weet het niet hoor, ik weet niet waar dat log zich al dan niet aan gelieerd voelt, maar de letter combinatie “NWO” duikt verder nogal vaak op in verhalen waarvan… eh… de doortimmerdheid wel wat te wensen over laat.