‘Freedom not fear’

Freiheit statt Angst - Berlin, 11 september 2010 (foto: flickr/notizn)

Terwijl Nederland in spannende afwachting was van een toespraak van de leider van de Partij voor de Vrijheid aan de andere kant van de oceaan demonstreerden duizenden Europeanen onder het motto “Freedom not fear” tegen de controle-staat en voor privacy. “Stop the surveillance mania” stond in vele talen op spandoeken in Berlijn, Stockholm, Helsinki, Warschau, Luxemburg, Parijs, Venetië, Wenen en Ljubljana.


In 2006 was de eerste demonstratie onder deze leus in Berlijn. Zaterdag liepen 7.500 mensen mee, minder dan voorgaande jaren. Maar wel vanuit alle hoeken van de samenleving. Er waren dokters die protesteerden tegen een elektronisch patiëntendossier (EPD), computergebruikers tegen het langdurig opslaan van digitale gegevens. De voorzitter van de vakbondsfederatie Verdi hield een toespraak. Deelnemers kwamen uit verschillende partijen, van Groenen tot Liberalen. De beweging tegen Big Brother groeit in de breedte en is gebaseerd op nieuwe coalities. Terwijl de politie in voorgaande jaren nog wel eens hardhandig optrad tegen radicalen, werden de demonstranten nu voorbeeldig behandeld. Er waren zelfs geen video-camera’s. En er waren dit keer ook geen relletjes.

Die brede coalitie van partijen en groepen zal het nu moeilijk maken in Duitsland de privacy vergaand aan te tasten. De steun uit vele andere Europese hoofdsteden is niet onbelangrijk omdat Europa op dit gebied een belangrijke rol speelt. Het Europees parlement heeft zich meermalen waakzaam getoond als het om privacy gaat. Dat geldt bijvoorbeeld het INDECT project, een onderzoeksprogramma, geleid door Polen gericht op een “Intelligent information system supporting observation, searching and detection for security of citizens in urban environment”. Meerdere leden van het EP hebben zich sinds de start van het project vorig jaar bezorgd getoond over de uitkomsten van dit onderzoeksprogramma waar vooralsnog alleen door techneuten en politie-agenten op wordt toegezien. De onderzoekers zullen naar verluid in 2012 bij het Europese kampioenschap Voetbal in Polen en Oekraïne hun informatiesysteem gaan testen. Over het ‘informed consent’ van de voetballiefhebbers als testobjecten bestaat nog geen zekerheid.

De waakzaamheid in Europa is niet overal even groot. Het is opvallend dat in het land met de meeste “CCTV’s”, het Verenigd Koninkrijk, zaterdag niet werd gedemonstreerd. En Nederland, hoe staat het in ons land? Onze Europese volksvertegenwoordigers (In ’t Veld, Buitenweg, Sargentini, Hennis-Plasschaert) waren en zijn alert als het om privacy gaat. Ook in Nederland zijn er belangenorganisaties op dit gebied. Vinden we privacy dan niet belangrijk genoeg om er de straat voor op te gaan?

 1. 1

  Juist dat E.P is de grote zondaar maar wordt graag vergeten!Die is verantwoordlijk voor het verloren gaan van je vrijheid,privacy,identiteit enz.enz.
  DAAR moet worden opgewezen inplaats van het te bedekken onder een noemer!
  Ben tegen de EU vanwege bovengenoemde feiten,maar wordt gewoon opzij gezet door betweters en profiteurs!

 2. 2

  @1: je kent de EU niet zo goed, hè? Het EP is niet het orgaan dat de beslissingen neemt in de EU, dat doet de EC, waarin vertegenwoordigers door de regeringen van de afzonderlijke EU landen worden benoemd. Als er dus in de EU maatregelen worden genomen, die onze privacy aantasten, is dat, omdat de meerderheid van de afzonderlijke regeringen dat willen (en misschien niet in eigen land door durven voeren vanwege interne kritiek). Maar om daar het EP de schuld van te geven, is dus erg raar.

 3. 3

  De besluitvorming in de EU ligt nog wat ingewikkelder. Zie http://europa.eu/institutions/decision-making/index_nl.htm
  Maar in het Europees Parlement zit een aantal goede waakhonden als het over privacy gaat. En die boeken soms ook succes. Zie het voorbeeld hierboven. Aanvankelijk was in het INDECT project helemaal geen rekening gehouden met ethische aspecten. Het parlement wil nu ook de richtlijn voor het opslaan van digitale verkeersgegevens ter discussie stellen. De Raad van Ministers, waar alle regeringen in zijn vertegenwoordigd, vormt een grotere hobbel voor vrijheidsrechten.