France 24 (reisverslag)

France24Hallo Sargasso-lezers, hier spreekt uw blogger formerly known as Carlos (or formally known as, wat u maar wilt…). Uw blogger was het afgelopen weekeinde in Parijs te gast op het bloggers event van France24 de nieuwe internationale nieuwszender die deze week van start gaat. Twaalf internationale bloggers (waaronder bovengeketende dus) waren geselecteerd om in het kader van een buzzing campagne kennis te maken met de zender. Het bedrijf BuzzParadise heeft voor deze campagne volgens een uitgebalanceerde methode, waarin o.a. gebruik werd gemaakt van technorati en alexa, de meest geschikte webloggers geselecteerd. Naast een significant bezoekersaantal was ook een internationale scope van het weblog alsmede het IQ van de reaguurders doorslaggevend. Dit leverde uw blogger een geheel verzorgd knallend weekeinde in Parijs op met veel indrukken, dito drank en weinig slaap.

De twaalf uitverkoren bloggers waren: rocketboom.com, sargasso.nl, timbuktuchronicles.blogspot.com, pointblog.com, bookcafe.net/blog, billaut.typepad.com, periodistas21.blogspot.com, pandemia.info, andfaraway en basicthinking.de. Ter elfder ure werd de belgische lvb.net opgetrommeld. Hij verving de tunesische subzeroblue.com die op zo’n korte termijn geen visum meer kon krijgen, zo gaat dat met Arabische en Afrikaanse gasten in het post 911 tijdperk en dat is erg jammer te noemen.

africafrn24.jpgFrance24 is een droom van Chirac, die wilde een franse/europese kijk op de wereld en een tegenwicht bieden tegen de angelsaksische hegemonie in de mondiale nieuwsverstrekking. Het huidige team van de zender spreekt eerder over een objectieve kijk op het nieuws met respect voor culturele diversiteit. Zodra de zender een tijdje draait zal duidelijk worden hoe dit uitpakt. Maar het ambitieniveau is hoog: France24 gaat op den duur in vier talen uitzenden: frans, engels, arabisch en spaans. Alle nieuwsberichten zullen gesynchroniseerd worden met behulp van verschillende presentatoren (native speakers) en vertalers. Het is de bedoeling dat ieder taalgebied hetzelfde nieuws voorgeschoteld krijgt, dus er is geen speciale focus op het Midden-Oosten als er arabisch gesproken wordt. Deze ambitie vergt extra veel inspanning van het team en de techniek. En plaatst hen voor allerlei praktische problemen zoals wat in het engels in 1 minuut spreektijd vergt in het arabisch al snel anderhalve minuut wordt. Maar het blijft France24 en geen France36…

regiekamer Wij de bloggers kregen een rondleiding in de studio’s, regiekamers en kantoren van France24. Alles is er in drievoud i.v.m. de multi-taligheid. Er werd al volop gedraaid in shifts van 3 maal 8 uur want over twee dagen gaat het station daadwerkelijk de lucht in. De camera’s voor de tv-presentatoren zijn onbemand en worden bestuurd vanuit de regiekamer op een andere verdieping. Zodra een nieuwsbulletin af is gaat er direct een medewerker mee aan de slag om het online te zetten. Hun website (nog niet online) ziet er strak uit, volgens het ‘less is more’ principe worden de hoofdpunten op een rustige en duidelijke manier op de lezer overgebracht. Maar wie doorklikt zal veel achtergrondreportages vinden. Toch mag de website beslist geen dumpplaats worden van alles wat niet kon worden uitgezonden, aldus de directeur Internet. Een van de bloggers noemde France24 na afloop de waarschijnlijk meest “Web2.0 achtige” internationale nieuwszender. Verschillende journalisten worden uitgerust met een eigen kleine camera, laptop en satellietzender. Deze camjo’s kunnen onafhankelijk en snel opereren. In je eentje spring je immers snel een legerhelikopter in terwijl je dat samen met een aparte geluidsman en cameraman niet lukt. Vanaf het begin zullen er ongeveer acht journalisten een weblog gaan bijhouden. Dit was voor France24 ook een reden om ons uit te nodigen. Ik heb erop aangedrongen om de toegang voor reaguurders zo laagdrempelig mogelijk te houden en hoop dat mijn pleidooi over “every blog gets the reactors it deserves, however one is not always in control of Lame Dog TM” is aangekomen? Vooralsnog moeten reacties op de blogs eerst worden goedgekeurd en dat is natuurlijk weer niet zo modern.

Na de rondleidingen werden de bloggers zelf voor de camera geworpen. Uw blogger heeft in totaal vier interviews gedaan waarvan er twee online staan, in deze twee interviews mochten de bloggers elkaar interviewen en ging het er wat losser aan toe. De andere twee interviews werden wat professioneler uitgevoerd en worden verwerkt in de openingsuitzending die in theorie bekeken kan worden door 250 miljoen mensen. satiricus interruptusOf dat cijfer ook gehaald wordt moet nog maar worden afgewacht, maar indrukwekkend klinkt het wel. Uw blogger formerly known as Carlos is geen presentatie natuurtalent als Joanne van Rocketboom: bij haar komen de zinnen er vloeiend en ogenschijnlijk super vanzelfsprekend eruit. Terwijl uw blogger graag altijd even nadenkt voordat hij iets beweert. In een van de video’s is duidelijk te zien dat hij -nadat hij een blik opzij werpt op de aanwezigen in de studio- zijn eerste plan voor een satirische insteek overboord gooit en daarmee de strekking van zijn verhaal ontkracht. In normale leven last uw blogger bij twijfel altijd even een denkpauze in, neemt nog een slok en kiest vervolgens tóch voor de satirische insteek. Maar dergelijke overpeinzingen is een tv-presentator niet gegund, geen wonder dat die lui zoveel verdienen, het is verdomme topsport! De spelevarende bloggers in de studio’s van France24 zijn hier te bekijken en de foto’s van het bezoek staan hier. Waarschijnlijk volgt er snel nog meer.

Naast het bezoek aan France24 was dit weekend ook goede gelegenheid om nu eens met bloggers van buiten de nederlandstalige blogosfeer te spreken. Het lijkt erop dat zelfs binnen Europa er nog grote verschillen bestaan in de ontwikkeling van de verschillende blogosferen. Zo is een weblog met dagelijks vijf duizend unieke bezoekers in Frankrijk al snel een van de grootste terwijl in Nederland de welbekende shockblogs een factor tien meer ontvangen. Sowieso is het fenomeen shockblog in het buitenland veel zeldzamer, alleen de duitsers schijnen eenzelfde blogcultuur te hebben. Het Amerikaanse Rocketboom, was veruit het meest georganiseerde weblog: de oprichter Andrew heeft inmiddels acht mensen in dienst en ontvangt tweehonderdduizend downloads per dag. Maar de problemen voor hem zijn navenant evenredig groot, wellicht kunt u daar deze week op Rocketboom meer over lezen (scoop alert). Arabische bloggers reizen veel vaker in de regio en daarbuiten voor allerlei internationale blogbijeenkomsten, de jordaanse blogster Roba wijt dit aan het feit dat deze regio nu in het middelpunt van de belangstelling staat. Veel Arabische bloggers bemoeien zich met de politieke situatie en zijn daarom een graag geziene gast op allerlei internationale bijeenkomsten.

Taal blijft toch de grootste barrière op het wereldwijde web, dit is iets waar France24 ook tegenaan loopt en wil overbruggen. Hoe open het internet (nog) mag zijn, toch blijven alleen al in Europa veel mensen hangen in hun eigen-talige blogosfeer. Ik vertelde over mijn kritische lezers die nadat ik een stukje in het engels had geschreven alleen maar de grammaticale missers gingen corrigeren (you dutch bastards!). En iedereen weet van zichzelf dat je in een tweede taal jezelf altijd minder genuanceerd kan uitlaten dan in je moedertaal. Toch kwamen er in dit gezelschap van digitale pioniers en grote denkers interessante oplossingen en mooie ideeën naar boven. Zo mooi zelfs dat ik kan zeggen: dat internet gaat nog eens groot worden, we gaan iets nieuws doen! Read my lips… language will not be a barrier in this century anymore.

 1. 6

  Aha, en nu is het dus de bedoeling dat het Sargasso publiek (frequente commenters als wel web1.0-stijl meelezers zoals ondergetekende) druk gaan meewerken aan het verder verspreiden van de buzzing campagne door dit binnen tien minuten naar hun “vijf beste vrienden” te mailen?

  Doe het met liefde hoor, als daardoor dit soort citytrips mogelijk blijven voor de Sargasso redactie. Volgende keer de opening van een 9-sterren hotel in Dubai?

  Prachtige poster trouwens.

 2. 8

  @Pepijn, het buzzen is geheel vrijblijvend, ik hoef het niet te doen, ik mag ook het product France24 geheel de grond in schrijven, maar bovenstaande is wel zo’n beetje wat ik van vind tot op heden. Mischien dat we ooit nog meer aanbiedingen krijgen. Maar bij deze beloof ik plechtig dat ik jullie altijd zal melden wanneer ik jullie buzz.

 3. 12

  Ik heb de zender gevonden, ze zenden al een soort promo uit. Gaat ‘ie eigenlijk om middernacht werkelijk van start, met dat Chirac-interview?

 4. 13

  We hebben toch al lang één wereldtaal: Latijn?
  (Si hoc legere scis nimium eruditionis habes)

  Wanneer kan ik waar precies de openingsuitzending bekijken? Ik ben wel benieuwd.
  Als de zender zo goed wordt als de posters, wordt het in ieder geval prachtig.

 5. 16

  @Carlos: Ik had het door… Zal ook moeilijk zijn om kritiek te leveren op een zender voordat deze überhaupt iets heeft uitgezonden. Ben wel erg benieuwd naar de “toon” van deze zender in vergelijking tot Al Jazeera en BBC World trouwens.

  @Steeph: Jaloers? Zolang er geen foto’s van uitgebreide maaltijden worden rondgeslingerd zal dat niet snel gebeuren.

 6. 19

  Ambitieus dat France24.

  Voelt toch lekker als je daarvoor wordt uitgenodigd.
  Daar groeit je ego een beetje van.
  Toch?

  Ben benieuwd naar het resultaat maar moet wel zeggen dat al die links die je geeft behoorlijk multimedia zijn. Met een telefoonlijntje – helaas helaas – is het lastig viewen. Dat zal de doordringing in wat minder bedeelde delen van de wereld niet beter maken. De TV zelf zal minder een probleem zijn.

  France24 is een droom van Chirac, die wilde een franse/europese kijk op de wereld en een tegenwicht bieden tegen de angelsaksische hegemonie in de mondiale nieuwsverstrekking.

  Een soort Franse Al Jazeera dus. Ik heb toch een zwak voor Chirac, voor die Fransen. Zeker voor Chirac. Met al zijn fouten en foutjes is hij een ras-democraat die, omdat hij Le Pen dwars moest zitten, er nog 5 jaar aan vast moest knopen. Ik vraag me tot op de dag van vandaag af of hij eigenlijk wel wilde. Binnenkort krijgt hij rust.

  Hij is moe, hij oogt moe. Maar blijkbaar niet moe genoeg om de 100-jarige oorlog nog even een verlenging te geven.

  Op democratische wijze, dat wel.

 7. 20

  betreft Afrika is de ellende in die poster misschien nog een beetje onderbelicht, er steekt nog teveel ijs boven, meer zoiets:

  [img]http://img135.imageshack.us/img135/3762/meerlq0.jpg[/img]

 8. 22

  Extragratis reclame voor die fransozen! Waarom denk je in godsnaam dat dit ons ook maar een beetje interesseert? Denk nu nog steeds objectief te zijn?

 9. 24

  Ik zeg even va banc maar wat. Sta met m’n jas aan. Waarom kan dit niet in Nederland?! Dacht nl. dat John de Mol véruit de meest vooruitziende blik heeft m.b.t. al deze ontwikkelingen. Integratie media. ”Triple- play” of hoe noem je het allemaal. Misschien moet je hem eens (per ongeluk) tegen het lijf lopen of gewoon bellen want….van hobby naar beroep is een kleine stap lijkt….

 10. 31

  Bedankt, Carlos. Interessante ontwikkeling.

  “Ik vertelde over mijn kritische lezers die nadat ik een stukje in het engels had geschreven alleen maar de grammaticale missers gingen corrigeren (you dutch bastards!)”

  Hehe ;-) Maar, zoals ik al zei, ik had goeie bedoelingen, want…

  “Hoe open het internet (nog) mag zijn, toch blijven alleen al in Europa veel mensen hangen in hun eigen-talige blogosfeer.”

  …kijk maar eens naar deze knipoog:

  http://www.fistfulofeuros.net/

  Precies dezelfde Guy. Way ahead of you, man ;-) Enne, het is je natuurlijk van harte gegund om mijn Engels te corrigeren. Dat spreekt.

 11. 34

  “Oh Carlos! Wat ben je toch een knappe man!”

  Ik moet toegeven dat hij er goed uitziet op die foto. Vroeger lachten we hem uit voor om zijn doordewarre haar en openstaande knoopjes, maar nu is het dankzij de presentator van De wereld draait door en Jeroen Pauw opeens hip. Zo zie je maar. En ook twee onderkinnen alsmede een gelijk aantal wallen kwijtgeraakt!

  Naar dr. Schuhmacher geweest of heb je een vriendinnetje die op die dingen let, Carlos? Chapeau hoor!

 12. 39

  Ben erg benieuwd naar deze zender. Ga zeker regelmatig kijken.

  En, eehh, Carlos, eeh, goed gedaan, dat, eehh, interview. ;-). Echt, trouwens. Goede en interessante vragen aan die meneer Varela.

  Vind het goed dat jullie zijn uitgenodigd voor deze blog. Zal zeker een kleine ego-boost hebben opgeleverd!

  De laatste twee zinnen van je post intrigreren me, trouwens…

 13. 42

  Mijn indrukken:

  – Weinig nieuwsitems, ze gaan wel diep op de onderwerpen in
  – Het weer duurt érg lang.
  – Geluidskwaliteit is slecht
  – Stream werkt niet in Firefox

  Maar over het algemeen bevalt het me goed =)

 14. 43

  geluid laat idd te wensen over, maar zo slecht is het momenteel nou ook weer niet. Vind de site overigens redelijk karig, tot nu toe. Ben erg benieuwd naar die site, zeker gezien de verhalen van Carlos over de plannen (weblogs, achtergrondartikelen, etcetera). Daar is nu nog even weinig van te vinden, tenminste: ik kan het niet vinden.

 15. 45

  Bij mij werkt de stream niet in FireFox 2.0 in Ubuntu, maar in de page source is de link naar de stream makkelijk te vinden:
  mms://live.france24.com/france24_en.wsx
  Deze kan je in een geschikte media player openen en dan werkt het wel.

  Maar er staat ook bij dat dit nog niet de volledige versie is van de website, dus misschien werkt het in die nieuwe versie wel goed.