1. 2

  @1: Voor een belangrijk deel is die wel te verklaren door het einde van Oost-Duitsland, dat overduidelijk niet volledig ten goede komt aan Duitsland (het lijkt wel alsof de rest van Europa er vooral van profiteert).

  Daarnaast niet vergeten dat er in 2004 meer medailles te verdelen waren dan in 1988.

 2. 3

  Wel mooi die luchtballonnetjes als symbool voor het propagandistisch gebruik van de OS. Duitsland (1936), Oost-Duitsland, de USSR, de VS. Het achterblijven van bepaalde delen van de wereld. Als je zo door de tijd schuift, ontstaat een mooi beeld!

 3. 4

  @Bismarck
  Dat is ook niet moeilijk dat het niet het niet gewoon de som is.
  Daar spelen volgende zaken in mee.
  1) Het verenigd Duitsland stuurt niet zoveel atleten als de som van beide Duitslanden voordien. Dus daar waar ze vroeger op bepaalde disciplines mss goud en brons haalden halen ze nu enkel het goud om het zo te stellen.
  2) Oost-Duitsland heeft zijn dopingsysteem moeten laten schieten. Vergeet niet dat 3/4 van de Oost-Duitse medailles behaald werd met doping.

 4. 5

  @4: Maar het verenigd Duitsland haalt zelfs minder medailles dan Oost-Duitsland alleen, dus 1) onvoldoende verklaring. Verklaring 2) is niet veel meer dan een wilde bewering. Zo kan ik net zo goed stellen dat de meeste amerikaanse medailles met doping gescoord zijn (en de bewijsvoering daarvoor is niet eens zo heel dun).

 5. 6

  Of anders gesteld: De Oost-Duitsers verschilden op het gebied van doping niet zozeer van hun westerse tegenstanders. Verder doen die verklaringen niets af aan het feit dat andere landen enorm geprofiteerd hebben van het einde van Oost-Duitsland, omdat er ineens een pot van meer dan honderd olympische medailles vrij kwam en (West-)Duitsland onvoldoende aandacht aan sport schonk om die te verzilveren.

  Als je het balletje Duitsland eens volgt van ’88 (tel Oost maar als Duitsland daar) tot ’04 dan zie je ook gewoon echt het wegkwijnen van een sportnatie.

 6. 8

  Trouwens die Belgen cheaten vet in ’20 met 8 gouden medailes (maar 1 NL) voor :
  Fixed bird target large birds & small birds
  Moving bird target 28, 33 en 50 meter

  Dat waren toch geen echte vogels mag ik hopen? Soort kermisschiettent?