Fotos am Freitag | Franse Lente

Foto: flickr cc Djuliet

Le hyperpresident heeft het veld moeten ruimen. Europa loopt het dun langs de benen. Brussel waarschuwt dat de drie procentsnorm overeind blijft staan. Merkel is niet van plan haar calvinistische beleid ook maar enigszins aan te passen.

Een flink deel van het Europese electoraat snakt echter naar een lente. Even geen bezuinigingen, nu investeren, straks oogsten en de schuld afbetalen. Nergens is dit zo duidelijk tot uiting gekomen als in de stembusuitslag van Frankrijk waar de wat fletse Hollande geacht wordt een nieuwe lente in te luiden.

Stel nou eens even dat het hem lukt, dat er een meer Keynesiaanse koers gevaren wordt en dat dat zijn vruchten afwerpt, hoe zou die lente zich vertalen in de Banlieus? Daar waar het ongenoegen van een nieuwe onderklasse telkens weer tot uitbarsting komt. Om een beeld te krijgen waar het om gaat, een fotoserie over de Banlieus, uit de rijke diepten van Flickr Creative Commons.

flickr cc mkebbe

flickr cc malias

flickr cc ...cave

flickr cc vanLyden

flickr cc mkebbe

flickr cc delaque79

flickr cc rodo.dentro

flickr cc ronniegrob

flickr cc Djuliet

flickr cc mkebbe

Thanks vanLyden, ronniegrob, Djuliet, malias, mkebbe, …cave, rododentro, delaque79.

Reacties (5)

#1 Tom van Doormaal

Ja, vind hier maar eens mensen die het verschil kunnen maken. Misschien moeten we Rutte eens vragen of hij deze bewoners in hun kracht wil zetten.
De beelden tonen iets: zo ziet het opgeven van elke interventie van de staat er uit.

  • Volgende discussie
#2 Bolke de Big

Nergens is dit zo duidelijk tot uiting gekomen als in de stembusuitslag van Frankrijk waar de wat fletse Hollande geacht wordt een nieuwe lente in te luiden

Duidelijk?
52% van de stemmen was het toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 lapis

Leuke fotoserie, maar de introductie vind ik er wel een beetje bijgesleept. Ik vraag me ook af of de Hollande-stemmers snakten naar “even geen bezuinigingen, nu investeren, straks oogsten en de schuld afbetalen“. Volgens mij snakten ze naar “geen bezuinigingen“, punt, en kiezen ze ervoor om maar te zien of zij of hun kinderen de rekening gepresenteerd gaan krijgen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Rene Kroon

In absolute getallen zijn de franse uitgaven jaar op jaar nog steeds toegenomen, dus van bezuiningen was nog geen sprake. Hooguit lopen ze iets achter op de inflatie. http://www.zerohedge.com/news/guest-post-what-austerity (data van Eurostat)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 HansR

Kijk, Frankrijk is natuurlijk niet uniek met zijn banlieus. Maar het is wel terecht dat de situatie in Frankrijk even onder de loep gaat simpelweg omdat de spanning daar hoog is, uitbarstingen er vaker voorkomen en Hollande wel degelijk hoop heeft gegeven.

Als het Hollande niet lukt zal de frustratie groter zijn dan bij Sarkozy waar men niets van verwacht. En dat heeft meer te maken met verwachtingenmanagement dan met echte veranderingen.

De fotoserie kun je op zich overal maken – al zijn de flats in Frankrijk meer ten hemel schreiend dan elders zou ik bijna zeggen – maar de aandacht die Dimitri wil geven aan de situatie en de (valse) hoop is zeer terecht.

Mooi fotoselectie trouwens hoor.

  • Vorige discussie