1. 1

    Ben in 2001 in Mali aangehouden voor het maken van een foto van een markt waar op de achtergrond een politiebureau te zien was (niet als zodanig herkenbaar). Vond dat altijd onzin. Bruggen, verkeersknooppunten, militaire voertuigen etc etc mocht ook niet. Tot ik die film zag over een coup in Equatorial Guinea
    http://www.imdb.com/title/tt0783498/
    waarbij een clubje van nog honderd man een heel land ging overnemen. Toen begreep ik de kwetsbaarheid van de zittende machten in dergelijke landen. Zo’n fotografie verbod komt voort uit die kwetsbaarheid. Dat je nu in Engeland moet opletten met fotograferen geeft aan hoe kwetsbaar men zich daar voelt.

  2. 2

    Ik stond eens te wachten voor een afspraak op een parkeerplaats. Uit verveling ging ik toen foto’s maken met mijn net nieuwe telefoon. Dat was kennelijk reden voor een agente om om identificatie te vragen.