Foto des Tages: Testvluchtje

shuttle_small.jpg
Waarschuwing: corny gephotoshopt promotiemateriaal

Zeven astronouten en hun vliegmachien staan klaar voor een testvlucht, pas de tweede sinds de crash van de Columbia in 2003. Als het weer mis gaat betekent dat waarschijnlijk het einde van het shuttle project en een drama voor de mensheid, want of het er nu gaat om de kansen op het voortbestaan van de soort te vergroten of om het bevredigen van de eeuwige exploratiedrang van onze soort, we moeten eens van deze rotsklomp af.
Dat bij vooruitgang risico’s moeten worden genomen weten deze astronauten maar al te goed. Vermoedelijk zouden zij zelfs intekenen op een enkeltje Mars. Jij niet?

Eerder hier: Nasa’s veiligheidscommissie opgestapt

Ondertussen heeft men last van het weer en van een schuimscheurtje

Update 4-6-2006: Ze zijn onderweg, zonder brokken

 1. 1

  …we moeten eens van deze rotsklomp af.

  Teveel Star Trek gezien?

  Kan iemand mij een goede reden geven waarom we van deze rotsklomp af moeten? Misschien iets meer aandacht aan de ecologie etc… van die rotsklomp besteden i.p.v. energieverspillende rampen te ensceneren waar af en toe wat mensen bij omkomen?

 2. 2

  Schrijf mij maar in, laat ze maar stikken op hun kloteplaneet (ja ook jij, HansR), rood is het nieuwe bruin. Een marskolonie als marxistisch ideaal!
  (Mars, Marx en Rood, hoe socialistisch kan een oorlogsplaneet zijn?)

 3. 3

  @Hans: ik neem aan dat je ’t niet erg zou vinden als we armoede de wereld zouden helpen, wereldvrede bereiken en kanker en andere dodelijke ziektes kunnen genezen? Mochten we d’r ooit bij in de buurt komen houden we toch behoorlijk wat mensen over…

 4. 4

  *zomaar voor-de-vuist-weg ins blaue hinein*
  Er is nu geen ”ruimterace” zoals eind jaren zestig,.eerder een laatste stuiptrekking in gevecht om de laatste druppels olie e/o grondstoffen. Gepruts op de vierkante millimeter! Grondstoffen, energie en ruimte zat. Heb je vasthoudende visionairs voor nodig. Verregaande samenwerking op 4 of 5 continenten zal m.i. de enige oplossing blijken. Anders is het zielig uitsterven gelijk panda of doodconsumeren/ vechten à lá de mier geblazen. “The show must go on”.

  Yevgeny Podorkin
  Spacecowboys inc.

 5. 5

  Verregaande samenwerking op 4 of 5 continenten, dat is een goede.

  Ik zou het prachtig vinden, maar ben bang dat het niet gebeurt omdat klimaat verandering en energie terkorten welliswaar vervelende gevolgen hebben voor een heleboel mensen maar nooit het einde van de mensheid zal betekenen. Er blijft altijd wel genoeg eten, water, energie en droog land over om een deel van onze huidige populatie in stand te houden.

  En zolang de soort in stand blijft is er geen enkele reden voor verregaande samenwerking. Tegelijkertijd zijn tekorten een prima reden voor een ouderwets rondje survival of the fittest.

  Beetje somber verhaal wel zo…kan iemand mijn stelling weerleggen aub?

 6. 6

  @Raven

  “En zolang de soort in stand blijft is er geen enkele reden voor verregaande samenwerking.”

  Hoe kan men met enige zekerheid voorzien dat de/een soort uiteindelijk blijft voortbestaan waardoor verregaande samenwerking dus op voorhand niet nodig is?

 7. 8

  Overigens heb ik begrepen dat het van deze rotsklomp vertrekken met de shuttle niet echt een probleem, het is meer het terugkeren wat tot een permanente verwijdering kan leiden. Maar ja wij wouden toch al verhuizen

 8. 10

  Het mooiste vind ik dat de Russen met hun Sojoes (uit het cyrillisch schrift dus fonetisch vertaald) raket technologie uit de jaren 60 de enige zijn die al een jaar of 40 vrijwel probleemloos en betrouwbaar mensen en goederen de ruimte in transporteren.

  Zo zie je maar weer dat high-tech niet altijd de oplossing voor al uw problemen is. Of zoals mijn moeder ooit zei toen mijn vader haar in de jaren ’80 probeerde te overtuigen dat we een computer moesten aanschaffen: “waarom heb ik een computer nodig om mijn administratie te doen? Ik kan het toch net zo goed gewoon in een schrift schrijven? Dat doet het altijd, ook als de stroom uitvalt!”

 9. 12

  Jaa, stroomuitval in de jaren 80, ik weet het nog goed. Om de haverklap moesten we de avond door op kaarslicht en ganzenborden. Wel een gezellige tijd, maar ik ben toch blij dat we inmiddels een stabiel energienetwerk hebben.

 10. 13

  @Raven Inderdaad zeg, GWR verzelfstandigd, weg van de duffe overheid, marktwerking, vrije markt. Wil je wel geloven dat ik dat helemaal was vergeten ? Wat went een mens toch snel aan comfort.

 11. 14

  @Kuka

  Hoe zie je dan voor je dat door stijging van de zeespiegel of tekort aan olie ALLE mensen worden uitgeroeid?

  Volgens mij moet je dan met iets heftigers en abrupters aankomen. Zelfs als het klimaat onleefbaar wordt voor mensen zullen er geklimatiseerde selfsupporting kolonies overblijven.

  Denk aan biosphere: http://www.bio2.com/

 12. 16

  Sinds de Formule 1 niet meer met alle mogelijke middelen sneller wou, ergens jaren ’90, is het vanzelfsprekende van toekomstig ruimteleven opgehouden. Heb ik altijd symbolisch gevonden. Gereguleerd en verstandig omspringen met wat er is.
  Het zal, alsterkomt, uiteraard iets voor de happy few zijn, met als rechtstreeks gevolg dat er een unhappy lot weer zal mogen goedkoop produceren voor hen daarboven.
  Ik ken enkele Belgische café’s waar het leven behoorlijk buitenaards EN heerlijk is.
  En nog es Solyaris kijken.

 13. 17

  Haha @ Jan (10)
  Tja, ik vind de computer handig maar je zou het schrijven maar verleren! Overgens zou ik niet graag meer met een Sojoez (getranslitereerd uit het Cyrillisch ;)) willen reizen gezien het onderhoud aldaar.

 14. 19

  God, wat is het heet trouwens. Hoe gek moet je zijn om op een weblog te gaan reageren bij dit weer? Wat heeft god daar nou weer mee te maken. Oh ja, de oneindigheid van de ruimte en het aanstaande vertrek om die rare gast te gaan zoeken. Want dat is natuurlijk de reden: homo homini deus est.

 15. 22

  @5: Ik begrijp dat instandhouding van de soort de enige reden tot samenwerking kan zijn? Beetje vreemd dat we dan samenwerken in verbanden die we bedrijven, landen, families enzovoort nomen. Lijkt me dat instandhouding van jezelf en je nakomelingen ook voldoende reden tot samenwerking kan zijn. Reden te over dus om samen te werken, ook als de soort niet in gevaar is.

  Verder vraag ik me af hoe essentieel het shuttleproject is om deze 3e rots van de zon te verlaten. Als we serieus ergens naar toe willen is die shuttle toch niet degelijk genoeg. Wat mij betreft mag er nog wel eentje kapot gaan (sorry van de inzittenden), dan komt er tenminste een keer de nood om aan wat nieuws te beginnen.

  Als ik me niet vergis had Bush toch het startschot al gegeven voor de race naar Mars (en had China al aangegeven wel tegenspeler te willen worden)?

 16. 23

  Maar die laatste zin bleef door m’n gedachten zweven.

  And besides, what’s all that hot magma doing for you anyway?

  Zou de oplossing zo simpel kunnen zijn? Drijf lange buizen naar het Magma, beetje water, stoom terug naar oppervlak voor turbines en klaar.

 17. 24

  @HansR Mijn mini airco van General Electric model “Sahara 25” (van de vrije markt) staat hier voluit te loeien. Dus ik hoef echt niet weg hoor.

 18. 25

  FF terzijde. In Zwitserland is het al 5 jaar verboden airco,s in kantoren te bouwen. Te veel CFK en te veel energieverbuik. Bij het solliciteren is een standaard vraag of de werkplek een oud (gekoeld) gebouw is of nieuw. Wat wel mag is lucht circuleren en door een waternevel te sturen. De lucht verfrist enigszins maar is lang niet zo effectief als een airco. Op dit moment is het binnen de nieuwe kantoren in Zurich absoluut niet te harden, niemand klaagt want milieu is hier alles en de das gaat niet af.

 19. 28

  Niks heerlijk, 33 graden buiten en 43 graden binnen. De nevelkamer zit in de industriele lagen van de kantoren. Oude kantoorlucht komt binnen via een wandopening van de nevelkamer en ander wand erweer uit en daarna door droogfilters die het water weer terugsturen. Volledig gesloten systeem. Behalve dan soms heel stieken, dan gebeuren er dingen daar.

 20. 31

  : ( Ik bedoelde eigenlijk, wuppie naakt, het haar los, blond bier en dames, door de waternevel dartelend…

  43 graden binnen. Dat is nog eens een goed hart voor het milieu! Maar niet bevorderlijk voor de workpace…

  Vrouwelijke collega’s in weinig verhullende kleding *zucht*

  Dit weer fucks up m’n hormonen!

 21. 35

  Niet op kantoor maar de luchtstroom is voelbaar.

  Er is wel nevel/kleding btw, douchemuts.

  Wat ook beslist niet mag, wist ik veel, is rijden met blote voeten.

 22. 36

  Tja, das de schuld van de projectontwikkelaars he? Tegenwoordig moeten gebouwen dunne muren en veel ramen hebben. Kijk dan naar de architectuur van de middeleeuwen. Wandel een willekeurig oud klooster/kerk/kruithuis/verdedigingswerk binnen en ervaar de koelte. Wat dat betreft werk ik weer in het verkeerde gebouw van de uni: In de binnenstad zit bijna alles in oude kloosters.

 23. 38

  @22

  Dus jij wilt beweren dat bereid bent om binnen een bedrijf samen te werken zonder dat de menselijk soort op uitsterven staat??

 24. 40

  Re: airco’s. Als de vrije markt niet in staat is milieuvriendelijke airco’s te bedenken, lijkt me dat een marktfalen. ’t Is dan terecht dat de overheid ingrijpt. ’t Zou wel interessant zijn om te zien of de Zwitsers nu in staat zijn milieuvriendelijke alternatieven te bedenken.

 25. 41

  29 graden op kantoor kleine waaiers is alles wat er staat, is gewon te warm om te werken gelukkig werk ik maar 4 uur per dag. Punt is natuurlijk we krijgen jaarlijks bijna een hittegolf de laatste jaren, dus er moet wel iets aan gedaan worden. Dan bedoel ik kwa bouw van kantoren, dikkere stenen kleinere ramen etc.