1. 2

  Volgens de letter van de wet kon hem geen VOG geweigerd worden.
  Je zou natuurlijk kunnen beargumenteren dat voor het verlenen van de VOG voor een wapenvergunning een check moet komen op geestelijke gezondheid, zodat mensen met een suicidaal verleden niet meer een wapenvergunning kunnen krijgen.

  Maar ja: dat betekent wel dat er ergens een database gelinkt zou moeten worden.

  Voor de goede orde, de huidige praktijk is:
  In artikel 35 van de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens staat beschreven in welke gevallen de Minister (een VOG wordt immers uit naam van de Minister afgegeven) een VOG kan weigeren: “Onze Minister weigert de afgifte van een verklaring omtrent het gedrag, indien in de justitiële documentatie met betrekking tot de aanvrager een strafbaar feit is vermeld, dat, indien herhaald, gelet op het risico voor de samenleving en de overige omstandigheden van het geval, aan een behoorlijke uitoefening van de taak of de bezigheden waarvoor de verklaring omtrent het gedrag wordt gevraagd, in de weg zal staan.”

 2. 3

  Zoek de verschillen?

  Ik zie alleen de Trouw verschillen, die geen hysterische krantenkop afdrukte en ook al geen emo foto. De rest zijn allemaal een stelletje drama queens, zelfs de Volkskrant is overtuigd dat 27000 inwoners van Alphen in diepe rouw zijn gedompeld.

 3. 5

  Bovendien ben ik van mening dat wapens binnen de muren van de schietclub moeten blijven. Wil je lekker knallen? Prima, maar laat vervolgens je gun op de schietclub. Thuis heb je hem toch niet nodig want de staat heeft het monopolie op geweld, zo hebben we dat afgesproken in dit land.

 4. 6

  @Wilco: Maar het NRC plaats er vervolgens wel een stemmige emo foto onder de krantenkop. Wat heeft die stoeptegel en sleutels te maken met de vraag of suicidale mensen in een schietclub mogen, behalve het nare incident van dit weekend?
  Als krant lijkt het mij interessanter om te stellen dat suicidale mensen niet meer met de trein mogen, want het komt veel regelmatiger voor dat ze ook daar groot leed veroorzaken. Om vervolgens in het artikel de verschraalde geestelijke gezondheidszorg flink aan de kaak de stellen, want als ik de NOS moet geloven moest deze jongen het slechts doen met een 10daagse therapie tegen suicidale gevoelens. Lijkt mij een groter maatschappelijk probleem dan de huisregels van de schietclub. Om hem samen met de NRA te citeren ‘m erin te koppen: guns don’t kill people, people kill people.

 5. 7

  @5 Had de schutter geen (illegaal) volautomatisch wapen? Dan helpt het binnenhouden van wapens in een schietclub niet.
  Is er voor zo’n VOG geen verklaring van goed gedrag nodig? En kan je die krijgen als je gedwongen opgenomen bent?

 6. 8

  Leon, zolang je geen misdrijven hebt begaan doet zo’n gedwongen opname er niet toe voor de VOG. We willen tenslotte ook niet dat iedereen waar ooit psychiatrisch iets mee aan de hand was nooit meer een baan kan krijgen.

 7. 9

  Wilco: Wil je lekker knallen? Prima, maar laat vervolgens je gun op de schietclub.

  Ik ben bang dat die clubhuizen dan helemaal niet meer te beveiligen zijn.

 8. 11

  spees lijkt me echt een warm mens, heeft vast geen relatie, gaat hem ook niet lukken, wegens empathische deficientie.

  vergevorderd autistisch lijkt me nog een eufemisme, ja, emoties, het blijft een lastig gebied.