Foto des Tages – Iraanse benzine op rantsoen

iranbenzine.jpg

“Er wordt gevochten bij de Chamran-snelweg”, zei een neef. “In Teheran-Pars wordt een supermarkt geplunderd”, vertelde een tante. “Waar moet het heen met dit land?”, vroeg een oom.

Om negen uur avonds verscheen er plosteling een official op tv die vertelde dat om 12 uur niemand meer vrij kon tanken. Hallo! Verrasing! Chaos was het gevolg. In totaal zijn er tussen de 3 en 7 benzinestations in brand gestoken, twee supermarkten geplunderd en -volgens bronnen- minstens 3 doden gevallen.

Onze Man in Teheran beschrijft de toestand in Iran na het verwachte maar toch nog abrupt afgekondigde benzinerantsoen in dit OPEC-land.

 1. 2

  Nee sorry, ik rij geen auto. Ik ben er onmiddelijk voor als ze hier ook rantsoeneren. Ik heb namelijk het vermoeden dat mensen die wel een auto hebben er veel vaker in rijden dan echt nodig.

 2. 3

  Het Arabisch nationalisme zit in een onmogelijke situatie, het westerse economische model werkt dan wel als enige economisch model, maar het kan van zijn leven niet ingevoerd worden omdat het westers is. Blijft over de keus tussen een niet werkend niet westers model.

 3. 4

  Beetje alsof je op zee van de dorst omkomt. Overal water, maar je kan er niets mee.

  Aan dat tekort aan raffinaderijen kan je zien dat dat land op zijn gat ligt. Wederom het bewijs: centraal geleide economieën zijn ongezond. Vrolijk je geld stoppen in kernenergie terwijl wat meer raffinagecapaciteit wordt vergeten. En dan vooral niet aan een buitenlandse club vragen of ze willen helpen. De Franse opportunisten van Total of Elf zouden er meteen inspringen.

  In lijn met het geciteerde parlementslid wordt deze actie binnenkort waarschijnlijk gepresenteerd als Iran’s bijdrage aan de bestrijding van het broeikaseffect.

 4. 6

  Verklaar U nader @Krekel, uw aanklacht/stempel (#5 ) kan ik niet omvatten als meerdere auto rijder, zeg maar.

  Wel opmerkelijk gegeven in deze is dat Iran vele centrifuges heeft ter plekke maar geen raffinaderijen…vreemd.

 5. 8

  We zullen Bismarck eens gaan controleren. Of hij niet meer ruimte, water en elektriciteit gebruikt dan noodzakelijk. En, als klap op de vuurpijl, of hij niet meer lucht inademt dan strikt noodzakelijk is. En wat noodzakelijk is, dat bepalen wij?

 6. 10

  @ 6,

  Wat wilt u dat ik verklaar, Larie? Dat het instellen van een ‘rantsoenregeling’, voor wat dan ook, dictatoriaal is; of dat voorstanders ervan wellicht dictatoriale trekjes hebben?

 7. 14

  Maar Iran werkt toch hard aan z’n nucleaire capaciteit?
  Goedkope elektriciteit is volgens Ahmedinedjad onontbeerlijk voor Iran,
  dat wordt blijkbaar elektrische auto’s rijden.
  Prachtig milieuvriendelijk initiatief, daar kun je toch niet tegen zijn?

  Echt een natie met een lange termijn visie.

 8. 15

  @7: Touche en natuurlijk helemaal waar. Een PC is niet strikt noodzakelijk voor mijn (of het in het algemeen) overleven. Maar het is me wel gelukt om wat meer replies voor Carlos te triggeren :-)

  Wel typisch dat iedereen over mijn tekortkomingen struikelt, maar niet zeurt over de (voor dit topic) totaal irrelevante post #3!

 9. 16

  @Bismarck,

  Dergelijke comments worden standaard uitgefilterd, ik moest helemaal terugscrollen om te zien welke je bedoelde. ;)

 10. 18

  @17 mescaline: het stukje gaat over Iran (waar voornamelijk Perzen wonen) en het postje op #3 over het Arabisch nationalisme.. hoe irrelevanter wil je het hebben?

 11. 19

  In het verband dat #3 aanraakt (economisch / staatkundig / moslim / staatsdoelen / aan Westen ondergeschikt zijn ) is een verschil Perzisch::Arabisch triviaal en op laag water. Zeker niet genoeg om het als irrelevant weg te zetten.

 12. 20

  Het Zuid-Limburgs nationalisme zit in een onmogelijke situatie, het westerse economische model werkt dan wel als enige economisch model, maar het kan van zijn leven niet ingevoerd worden omdat het westers is. Blijft over de keus tussen een niet werkend niet westers model.

 13. 23

  @19 mescaline
  “Zeker niet genoeg om het als irrelevant weg te zetten.”

  Leg dan eens uit wat de relevantie van die post is? (na #3 nog eens meerdere keren geparsed – en zijn fuckup over het Arabisch nationalisme geskipped – te hebben, volg ik het nog steeds niet en kan ik er ook helemaal geen relevante informatie in vinden).

  Wat heeft het “westers model” nou te maken met het rantsoeneren van olie?

 14. 24

  @21 Je herhaalt een onbeholpen postje #3 (ja toegegeven) met Zuid-Limburg, o o wat heb je het dan scherp in de poep gezet. Niet dus.

  Maar als dat een misverstand is…

 15. 26

  Wij (de anti-westerse moslims) mogen niets doen dat als westers zou kunnen gelden, want dat zou wel eens als westers kunnen overkomen, en voordat je het weet gaan ze de Islam verzoenen met het Christendom en Judaisme, want dat is allemaal een glijdende schaal vol glad ijs die van een helling gaat dan, en dan voordat je het weet wil het Moslim volk vrijheid en democratie en dan zie je de bui al hangen natuurlijk.

 16. 29

  @26 “Wij (de anti-westerse moslims) mogen niets doen dat als westers zou kunnen gelden”

  Jah duh, daarom zijn jullie (je haalt meteen een hele groep aan met “wij”) dan toch ook “anti-westers”? Wat wil je nou zeggen? Dat je toch liever niet anti-westers wilt zijn en dat daarom de ratsoenering niet goed is?

  Het wordt steeds complexer…. :S

 17. 30

  @26. #3 was waar, #26 is grappig.

  Wij (de anti-westerse moslims) mogen niets doen dat als westers zou kunnen gelden, want dat zou wel eens als westers kunnen overkomen,

  Zeer juist opgemerkt.

  en voordat je het weet gaan ze de Islam verzoenen met het Christendom en Judaisme, want dat is allemaal een glijdende schaal vol glad ijs die van een helling gaat dan,

  Zeer juiste opmerking. En ik zal je vertellen, dat is precies wat de profeet Mohammed (….) heeft geprobeerd…..

  en dan voordat je het weet wil het Moslim volk vrijheid en democratie en dan zie je de bui al hangen natuurlijk.

  Je hebt in deze stelling alleen gelijk als je denkt dat het democratische (Christendom en Jodendom) het zullen winnen van de dictatoriale principes (Islam). Dat je dat denkt is ook niet zo vreemd, gezien de grotere macht van beide “werelden” op aarde. Een fusion krijgt de Islam het moeilijk. Die redenering is niet zo gek qua premisses en conclusie.

  Lastig, vriend, lastig.

 18. 31

  @26 we vergeten wel eens dat jij met vrijheid en democratie (dat zijn voor ons bekende positieve woorden) ook wel eens spottend bedoelt ontucht, zedeloosheid, goddeloosheid, haram-in-het-kwadraat. En misschien ook wel onder de duim houden, roofbouw op oosterse olievelden, cultureel imperialisme.

  Dat maakt discussie heel lastig, please vermijd dubbele bodems .

 19. 34

  BIS. Krekel, kom er eens in man. De #24 en de #26 willen wel eens horen wat jij voor cools hebt te melden. 10/4

 20. 35

  @ 34,

  Ik postte mijn totaal irrelvante #20 alleen om Mescaline de relevatie ervan te zien verdedigen. Tot zover is het hem niet erg goed gelukt, de slappeling.

 21. 38

  Maar goed, dat is nu eenmaal het risico dat ik loop door met onopgeleide mensen op een willekeurig weblog te communiceren. Dat zal ik dan maar accepteren, MP.

 22. 43

  @19: Hak-tak!

  In #3 staat niets over moslims! Je loopt wel heel erg vrij te associeren! Wat dat betreft moet je nog steeds de relevantie van #20 aantonen.

 23. 44

  @4 Komt dat niet door sancties, of omdat bedrijven niet het risico willen lopen dat die genationaliseerd of platgebombardeerd worden?