1. 1

  Is het normaal dat er zoveel extreme afwijkingen zijn?

  Als er elk jaar zulke afwijkingen zijn, soms warmer, soms kouder, dan zegt deze kaart natuurlijk niets.

  Maar als dat niet het geval is dan is het een wereldwijd verschijnsel.

 2. 3

  Je hebt hem door Spuyt12! Sommige jaren zijn warm, andere zijn koud. Daar bereken je een gemiddelde uit en dat noem je (terecht???) normaal. Dit kaartje zou veel meer vertellen als het in standaard-deviaties het verschil ten opzichte van het gemiddelde zou geven.

 3. 5

  Standaarddeviaties zijn een graad of 3, tenminste in Nederland. Ik zie een afwijking van bijna 10 graden dus 3 sigma. De kans daarop is 0,2%. Een keer in de 500 jaar. Dat ik dat nog heb mogen meemaken.

  Ik vertrek morgen naar Zuid-Frankrijk. Als het daar 30 graden is, noemen ze dat frisjes. Ik ga een frisse tijd tegemoet, tenminste de komende dagen. Troost is dat het in Nederland een graad of 10 kouder is.

 4. 7

  Ja, daar gingen de gegevens toch over. 3 graden standaardafwijking heb ik niet geverifieerd, dat zit in mijn hoofd. En of het over het jaar constant is, is een aanname.

 5. 8

  Ik lig, 2 dagen later, weer onder een dekbed en loop potdomme in een regenjas! Kan dat niet wat gelijkmatiger,.. G*&#DVERDEG%#&DVER!. Ik wens nú de verantwoordelijken te spreken!