Foto des Tages – Hero

basketball-explosion_kl.jpg
In de Israëlische samenleving leeft men al decennia met het gevaar dat er altijd en overal een aanslag gepleegd kan worden. De samenleving is er derhalve vergaand op ingesteld: jonge militairen lopen met machinegeweren door de straten, daarnaast dragen burgers zelf vaak ook ostentatief een vuurwapen en overal is bewakingspersoneel aanwezig. Afgelopen zondag leek het fout te gaan tijdens een basketbalwedstrijd tussen Hapoel Holon en Hapoel Jerusalem. Een strijkerachtig explosief werd vanaf de tribune het speelveld opgegooid. Terwijl spelers en publiek wegdoken sprong een particuliere bewaker bovenop het explosief om de knal te absorberen. Dapper of dom? Not only did he do his job, he sacrificed himself for all of us (JPost). In ieder geval verloor hij drie vingers. De foto van het dramatische moment lijkt rechtstreeks uit een Hollywood productie te komen, maar nee het is toch echt niet Bruce Willis?

 1. 6

  Tering.

  Maar ff hè: het ging om een strijker en nu is hij een nationale held?!? Volgens mij geeft het vooral aan hoezeer die Israeli op scherp *haha* staan.

 2. 8

  “Terwijl spelers en publiek wegdoken”? Valt mij juist op dat iedereen e.e.a. apathisch ondergaat zonder reactie en/ of in actie schiet. Kijk b.v. maar eens naar aan de twee toeschouwers links en rechts van de aan flarden gereten hand. Geen enkele reactie. Valt me wel vaker op hoe sommige mensen bij clear & present danger dom aan de grond genageld blijven staan. In tegenstelling tot reactievermogen van enkele basketballers.

  Ik had namelijk met een soort snoekduik een sliding genomen en aldus het projectiel met 1 been het speelveld ingetikt en me daarna op de buik gerold. Heb namelijk jarenlang pingpong gespeeld (reactievermogen van 0,14534 sec), zodoende. Dan zou de schade beperkt zijn gebleven tot een zwarte sok of broekspijp en een suizend oor. Nu ging die o zo broodnodige kostbare seconde verloren. Maar ja, ik kan natuurlijk niet overal tegelijkertijd zijn. En om nou bij elk wissewasje uit te rukken gaat me te ver. Wat jammer is, want nu moet deze brave borst verder door het leven als Kapitein Haak.

 3. 10

  #6:

  “Maar ff hè: het ging om een strijker en nu is hij een nationale held?!? Volgens mij geeft het vooral aan hoezeer die Israeli op scherp *haha* staan. ”

  Niveautje walgelijk en knettergek!

 4. 12

  YP, I stand corrected, inderdaad apathie heerscht grote tijd.
  Ik liet me meeslepen door de zinsnede in het JPost artikel: “The explosion was heard throughout the hall and chaos erupted as players, fans and security personnel ran in every direction”.

  Maar dat was uiteraard ná de explosie…

  Klasse trouwens hoe u dit had opgelost!

 5. 13

  Ja, stond er zelf ook van te kijken zit nog na te shaken dankjewel. Als door een heldere bliksemschicht getroffen, een piekervaring was het, anders kan ik het niet omschrijven.

 6. 15

  @YP Het gaat vanaf nu errug hard, de eerste tijd. Meegenomen in de maalstroom van de mallemolen. Pers, operatie, publiek, groupies, the works.

 7. 16

  En dan de terugslag, het zwarte gat, apathie. Je oefeningen zullen je op de been houden. En de nooit aflatende steun van je goeie vriend mesc. (Ik zal de camera eens opzoeken om dat vast te leggen, heb je een ziekenhuisfoto, die sjop ik dan wel in orde).

 8. 17

  Nou, hoho mescaline, ik hoop er toch gewóón onder te kunnen blijven als je het niet erg vindt. Al die extra aandacht kan me nu even gestolen worden rot op. Heb hiero al genoeg om handen. Maar toch fijn dat ik “voor het geval dát” altijd op je steun kan rekenen. Wat er nog wel eens aan ontbreekt in deze brute en keiharde wereld…

  En alle kleine beetjes helpen nietwaar.

 9. 19

  (Ik doe me een beetje denken aan Kornuit, een fuile rat die te lief doet maar dan andersom. Alles voor het contrasteffect weet je wel. Want YP krijgt nu een straaaalendzuiver glansje om zich heen. Had-ie niet nodig, maar toch leuk om eens uit te proberen.)

 10. 20

  Ja hoor es hier broer, kijk dan asjeblieft wél uit dat je daardoor niet in de problemen komt. Want dan zijn we nóg verder van huis…

  Als het ware.

 11. 21

  Neenee, voor de onderduik kun je bij mij terecht. Hoewel het moeite en gevaar genoeg zal opleveren met die grote klepmuil van je. Maar je bent het waard, idioot.

 12. 24

  @mesc: ik krijg het gevoel (“vuile rat”) dat je een beetje een HEKEL aan me hep gekregen, ik vraag me af waarom. KUN JE DAT MISSCHIEN FF UITLEGGEN IN HELDER NEDERLANDS? Ik zou nl. graag je handtekening willen. *doet pwecies wat ze willen in het kader van u vraagt wij draaien*.

  Ontopic: het filmpje; natuurlijk gewoon via dumpert.
  In dat filmpje zien we overduidelijk YP’s hypothese bevestigd: iedereen blijft staan, niemand doet iets.

 13. 29

  In 95 % van de gevallen geldt: dapper == dom.

  En verder geeft dit incident vooral aan hoe sommige Israëlis zich met hun slachtofferrol identificeren. Mogen we dat nog steeds aan de Holocaust koppelen? Of hebben Israëlis die rol aan hedendaagse situatie gerelateerd, zoals bijvoorbeeld onze haat tegen Duitsers niets meer met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft?

  Je ziet dit gedrag bijvoorbeeld niet in andere landen die door geweld geteisterd worden. Ik noem maar een zijstraat: Palestina. Daar schikken de acteurs zich ook naar het verhaal waarin ze denken mee te spelen, maar het verhaal dat ze in gedachten hebben is anders.

 14. 30

  [quote]a fan standing above the Amir section in Malha threw the fire cracker onto the floor,]/quote]

  Twee dingen vallen mij op: het woordje ‘fan’ en vervolgens gaat de verslaggever doodleuk het verloop van de heeeeele wedstrijd geven.

  Dit schetst een beeld van ‘dagelijkse kost!’ en dat vind ik erg.